Суд скасував для ринку оренду землі на Раппопорта

26 Лютого 2021

Скрін з Google

Господарський суд Львівської області скасував ухвали Львівської міської ради на оренду ділянки на вулиці Раппопорта для ПП «Наш ринок». Зараз там розташований ринок, але раніше на цій території знаходилось єврейське кладовище.

Джерело: рішення суду, опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень 23 лютого.

Позивачем було Об`єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу. Колись на території обмеженій вулицями Рапопорта, Базарна та Клепарівська розташовувалось єврейське кладовище, яке існувало з XIV століття – по 1855 рік. Об’єднання комітетів євреїв заявило, що у 2010 році кладовище внесли в Державний реєстр нерухомих пам’яток. «Старе Єврейське кладовище» — є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Приблизне розташування ділянки

На думку позивача, використання цієї території суперечить Генплану Львова, оскільки вони віднесені до земель історико-культурного призначення, а також знаходиться межах охоронної зони ЮНЕСКО та історичного ареалу міста. Об’єднання євреїв звернулось до суду, щоб скасувати ухвали міськради про оренду підприємством «Наш ринок» ділянки, яка розташована в межах пам’ятки, та скасувати договір оренди.

Аргументи міськради

ЛМР з такою позицією не погодилась. На її думку, для пам’ятки немає проєкту землеустрою — отже, відсутні її межі, а за генпланом це — територія громадських центрів, зонінгом — зона торгівлі (Г-6) та транспортної інфраструктури (частина вулиці, ТР-2).

Окрім того, об’єднання посилається на угоду між українським урядом та Комісією Сполучених Штатів з питань збереження американської спадщини за кордоном. Нею запроваджується мораторій на забудову або приватизацію єврейських цвинтарів. Міська рада зазначає, що ця угода носить рекомендаційний характер, а територія не має статусу кладовища.

Оспорювана територія досі знаходиться в комунальній власності, на її території також є будівлі, які належать місту та здаються в оренду. А також, що першопочатковий договір про оренду укладений у 2007 році, тобто до визнання кладовища пам’яткою архітектури місцевого значення у 2010 році.

Аргументи ринку

ПП «Наш ринок», власником якого є Олег Голод та Степан Корпало, окрім вищезгаданих аргументів, зазначило, що об’єднання євреїв не уповноважені на охорону історичних пам’яток, що їхні права ніяк не порушуються. А ще «Наш ринок» вказало, що у Львові не затверджений історико-архітектурний опорний план, отож неможливо визначити, чи знаходиться кладовище в межах історичного ареалу.

Позиція суду

Суд встановив, що цю територію вилучили з ділянки колишнього єврейського шпиталю (зараз 3-а міська клінічна лікарня на вул. Раппопорта). Шпиталь є пам’яткою національного значення. Тому кладовище знаходиться в межах території пам`ятки історії. Окрім того, є в межах історичного ареалу Львова, внесена до переліку пам`яток американської культурної спадщини за кордоном та в межах охоронної зони об`єкта ЮНЕСКО.

Також суд звернув увагу на той факт, що у об’єднання євреїв є Паспорт об`єкта культурної спадщини «Старе єврейське кладовище». У ньому детально описано місцезнаходження об`єкта, площа (4,7га), історичні дані про об`єкт, дані про сучасний стан, графічні матеріали.

У 2018 році, в іншому позові, суд визнав бездіяльність виконкому у розробленні проєкту землеустрою кладовища і зобов’язав надати об’єднанню євреїв дозвіл на його розробку. Саме цей паспорт і може стати підставою для його затвердження.

Рішення суду ще не набуло законної сили, оскільки може бути оскаржене в апеляційному суді.

Пов’язані судові процеси

Це не єдиний судовий процес об’єднання євреїв за територію кладовища. Поблизу орендує ділянку ТОВ «Лемберг Медікал Центр», який будує там приватний медцентр із серпня 2019 року, про що також писали «Наші гроші. Львів». 30 листопада 2020 року суд Львівської області визнав незаконними та скасував ухвали міськради про розробку проєкту землеустрою та її оренду на 10 років.

Рішення господарського суду ще не вступило в силу, оскільки і міськрада, і «Лемберг Медікал Центр» звернулися до суду із апеляційними скаргами. Компанію контролює Юлія Козловська, дружина депутата Львівської облради від ЄС Григорія Козловського.

Ця компанія також намагалась в свою чергу оскаржити внесення єврейського кладовища до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Додатково

Львівська міська рада заявляла про намір облаштувати між пологовим будинком та ринком меморіальний простір – «Тихий парк». За словами начальниці міського управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, проєкт вже затверджений і має бути реалізований у 2021 році.