Міськрада підтримала будівництво ЖК депутата Різника на Липовій Алеї

25 Лютого 2021

Скріншот з ютуб-відео користувача "Yura Lemberg-Lviv"

Депутати Львівської міської ради на сесії 25 лютого затвердили детальний план території в районі вул. Липова Алея. При цьому дотичний до будівництва депутат міської ради Олексій Різник оголосив про конфлікт інтересів.

Йдеться про новий житловий комплекс на місці торгового центру «Україна» поблизу стадіону «Україна». Тут збудують багатоповерхівки від 3 до 9 поверхів, вбудований дитячий садок та три- чотириповерховий спортивний центр. Передбачені також підземний та наземний паркінги, дитячі майданички. Загалом на території планують звести 23,7 тис. кв. метрів житла, тут зможе проживати 1,2 тис. людей. Площа ж комерційних приміщень на перших поверхах становитиме 6,6 тис. кв. метрів.

Ділянка майбутнього житлового комплексу на вул. Липова Алея поблизу стадіону “Україна” (Google Maps)

Для захисту від шуму зі сторони стадіону «Україна» встановлять шумозахисні екрани та висадять хвойні дерева. При цьому забудовник обіцяє зберегти та навіть висадити додаткові липи взовдж вул. Липова Алея.

Детальний план теририторії розробило ТОВ «Студія 5Ф». Власником фірми та головним архітектором проєкту є Андрій Ігнатюк. Він же розробляв проект реконструкції Винниківського озера та був одним із засновників ЖБК «Авалон Гарден».  А також в жовтні 2019 року представляв концепцію готелю на вул. Дорошенка, 2 – розширення «Гранд готелю».

Що не так з детальним планом

Сам проєкт детального плану території в лютому 2020 року не погодила архітектурно-містобудівна рада при управлінні архітектури та урбаністики Львівської міської ради. Архітектори не отримали інформації про реальну щільність житлового комплексу, також детальний план не передбачав розрахунки транспортного навантаження на вул. Липова Алея. Окрім того, раніше цю територію передбачали як розбудову допоміжної інфраструктури для стадіону «Україна», а не будівництва житла.

Згідно з генеральним планом Львова, ділянка належить до земель спортивних центрів та комплексів. План зонування Галицького району ще не затверджений, однак цим ДПТ депутати встановили на ділянці зону громадської забудови (Г-2) та зону багатоповерхової житлової забудови (Ж-3). Остання дозволяє тут будинки висотою до 37 метрів та окремі баштові акценти до 57 метрів висоти. Відтак детальний план цієї території суперечить генплану міста, що є порушенням ЗУ «Про містобудівну діяльність».

Про забудовника

Власником компанії «Актив Комплект» є Олексій Різник – депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності» та голова комісії архітектури, містобудування та розвитку територій. Він також є юристом бізнесмена, депутата Львівської обласної ради від «ЄС» Григорія Козловського. Зокрема Різник представляє його в судах щодо присвоєння двох ринків «Винниківський» та «Підзамче» та збереження ділянки під медичний центр на єврейському цвинтарі.

Депутати затвердили детальний план для будівництва у центрі Львова