Суд підтримав заборону Мінкульту щодо будівництва ЖК Avalon Prime на час розгляду справи

24 Лютого 2021

Візуалізація будівництва житлового комплексу ЖК "Avalon Prime" (джерело: сайт "Енциклопедія новобудов")

Львівський окружний адміністративний суд відмовив зупинити припис Міністерства культури про заборону будівництва житлового комплексу «Avalon Prime». Його планують звести на вул. Кастелівці – вул. Академіка Сахарова поблизу Парку культури імені Богдана Хмельницького.

У такий спосіб суд не підтримав забезпечення позову генпідрядника ТОВ «Галицький будівельний гарант».

Джерело: ухвала від 18 лютого 2021 року.

Припис про зупинення будівництва ЖК «Avalon Prime» Міністерство культури винесло в кінці січня цього року. Сама ж фірма «Галицький будівельний гарант» переконана, що заборона будь-яких робіт негативно вплине на неї як на генпідрядника. Наприклад, згідно з договором, компанія буде зобов’язана виплатити замовникові 250 тис. грн неустойки за кожен місць прострочення будівництва.

Однак суддя Наталія Грень зазначила компанії, що цим же договором передбачені форс-мажорні обставини, які звільняють генпідрядника від відповідальності за порушення своїх зобов’язань. До таких обставин, зокрема, належить й припис Міністерства культури про заборону будівництва, тому належних підстав для забезпечення позову немає.

 

Нагадаємо, у Львові межі історичного ареалу визначені лише рішенням міської ради і немає історико-архітектурного опорного плану. Через це судді по-різному трактують приписи Міністерства культури про зупинення будівництва.

Наприклад, на початку лютого суд зупинив такий припис про заборону будувати готель на площі Адама Міцкевича, 9 в центрі міста. А нещодавно – відмовив у скасуванні припису про зупинення будівництва комплексу на вул. Антоновича, 31 поблизу церкви святих Ольги та Єлизавети.

Про будівництво

ТОВ «Еліт дім» отримало містобудівні умови та обмеження на будівництва ЖК «Avalon Prime» в червні 2019 року. При цьому члени виконавчого комітету одразу проголосували «за», навіть не обговорюючи це питання.

Згідно з МУО, житловий комплекс матиме 26 метрів висоти. Однак проєкту будівництва у відкритому доступі немає, а продаж квартир ще не розпочали. За даними сайту Лун.ua, станом на лютий 2021 року генпідрядник звів вже п’ять поверхів будівлі.

Хід будівництва житлового комплексу “Avalon Prime” станом на лютий 2021 року (Лун.ua)

Про забудовника

Левова частка компанії «Еліт дім», а саме 75%, належить ТОВ «Авалон Інкомпані» Алли Шамової. Це − одна з багатьох компаній будівельної групи «Avalon», основним власником якої називають Юрія Федоріва. Ще по 12,5% «Еліт дім» володіють Володимир Кушнір і Руслан Мінтенко.