Суд підтримав заборону будувати на Антоновича фірмі ексзаступника Міноборони Богдана Буци

19 Лютого 2021

Проєкт будівництва житлового комплексу на вул. Антоновича, 31 (візуалізація забудовника)

Львівський окружний адміністративний суд відмовив ТДВ «Дальта» у скасуванні припису Міністерства культури про зупинення будівництва на вул. Антоновича, 31 – вул. Грюнвальдській, 11а у Львові. Йдеться про будівництво багатоповерхівок та готелю максимальною висотою 24,5 метри поблизу церкви святих Ольги та Єлизавети.

Джерело: рішення суду від 2 лютого 2021 року

Припис про зупинення будівництва Міністерство культури винесло ще в квітні 2020 року. Свою вимогу обґрунтувало тим, що не давало жодних погоджень та дозволів на цю забудову.

Однак фірма «Дальта» була переконана, що Мінкульт не мав підстав вважати, що будівництво на вул. Антоновича, 31 ведеться в межах історичного ареалу. Ці межі не затверджені Міністерством культури та інформаційної політики України.

Натомість суддя Оксана Клименко відхилила позов забудовника. Вона зазначила, що, згідно з рішенням міської ради, ділянка на перетині вулиць Антоновича-Грюнвальдської належить до історичного ареалу Львова. А доводи фірми «Дальта» про суперечність цього рішення вона не враховує, оскільки це не є предметом позову.

Окрім того, приналежність ділянки до історичного ареалу вказана в містобудівних умовах та обмеженнях цього будівництва. Тому замовник мав отримати дозвіл на будівництво в Міністерства культури України, як того вимагає ЗУ «Про охорону культурної спадщини».

Нагадаємо, у Львові межі історичного ареалу визначені лише рішенням міської ради і немає історико-архітектурного опорного плану. Через це судді по-різному трактують приписи Міністерства культури про зупинення будівництва.

Наприклад, на початку лютого суд зупинив такий припис про заборону будувати готель на площі Адама Міцкевича, 9. Суддя Назар Костецький сумнівався, що розташування будинку в межах історичного ареалу було достатньою підставою для прийняття припису. За його словами, у своєму документі міністерство посилається на межі, визначені міською радою, однак вони не затверджені Міністерством культури.

Про будівництво

Перші містобудівні умови та обмеження фірма «Дальта» отримала у 2018 році. Це рішення виконавчий комітет переносив декілька разів і затвердив після того, як компанія сплатила 2,5 млн грн штрафу. У 2019 році «Дальта» погодила третю чергу будівництва, а до замовників комплексу приєдналося ТОВ «Ізок».

Хід будівництва житлового комплексу на вул. Антоновича, 31 станом на лютий 2021 року (фот ЛУН.ua)

Згідно з містобудівним розрахунком, тут передбачені шестиповерхові житлові будинки з громадськими приміщеннями на перших поверхах. Під час першої черги будівництва забудовник повинен був завершити будівлі зі сторони вул. Іллі Кокорудзи. А під час другої черги – збудувати шестиповерхову будівлю зі сторони вул. Володимира Антоновича та семиповерховий всередині території. Тут також повинен бути дворівневий паркінг на 107 паркомісць.

Про забудовників

Кінцевими бенефіціарами компаній «Дальта» та «Ізок» є львів’янин Володимир Мармура та киянин Богдан Буца. Перший був депутатом Львівської міської ради у 2006-2010 роках, другий – народним депутатом від «Нашої України» у 2005 році. У березні 2014 року Богдан Буца став першим заступником міністра оборони України, однак через пів року подав у відставку. Його звинувачували, зокрема, в порушеннях під час проведення закупівель пального для військових, однак фактів зловживання не довели.

Пенсіонерка з Івано-Франківська відсудила дозвіл на будівництво будинку з порушенням зонінгу