Виконком дозволив житловий комплекс на місці автостоянки біля ринку «Південний»

12 Лютого 2021

Проєкт майбутнього будівництва на вул. Щирецькій, 8а (візуалізація, подана на виконком Львівської міської ради)

Виконавчий комітет Львівської міської ради видав ПП «Південна алея» містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхівок вул. Щирецькій, 8а у Львові. Житловий комплекс зведуть на території автостоянки, яку з порушеннями змінили на зону багатоквартирної житлової забудови.

Проєкт майбутнього будівництва на вул. Щирецькій, 8а (візуалізація, подана на виконком Львівської міської ради)

Згідно з МУО, комплекс складатиметься з восьми будинків, найвищий з яких матиме висоту 38 метрів. Ще один будинок буде висотою 35 метрів, інші два – 28 метрів. Дві будівлі матимуть 27,7 та 27,1 метрів відповідно, ще дві – по 26,5 метрів висоти.

Містобудівними умовами також передбачений підземний паркінг та вбудований центр дитячого дозвілля.

Про ділянку

Ділянка майбутнього будівництва на вул. Щирецькій, 8а розташована поблизу ринку «Південний». Згідно з генеральним планом Львова, це – територія гаражів та автостоянок. А відповідно до зонінгу, ділянка належить до торговельної зони (Г-6), де, зокрема, передбачені автостоянки та гаражі.

Ділянка майбутнього житлового комплексу на вул. Щирецькій, 8а (Google Карти)

Однак будівництво житлового комплексу на цій території стало можливим завдяки детальному плану території, затвердженому в 2019 році. Саме тоді виконавчий комітет змінив ділянку автостоянки на зону багатоквартирної житлової забудови. А відтак − вкотре вніс зміни до зонінгу.

Нагадуємо, що змінювати план зонування можуть лише депутати на засіданні сесії. Окрім того, ЗУ «Про містобудівну діяльність» передбачає, що детальний план уточнює положення генерального плану та визначає планувальну організацію і розвиток частини території, а не міняє їх.

Оскаржити детальний план на вул. Щирецькій намагався житель цього району, однак суддя Олександр Коморний не побачив жодного порушення. На його думку, детальний план території не суперечить зонінгу, бо лише уточнює його. А генплан «не розглядає окремі ділянки чи квартали, а вирішує питання стратегічного розвитку населеного пункту в цілому».

Окрім того, суддя не враховував встановленого у 2018 році мораторію на зміну цільового призначення парковок. Адже саму розробку детального плану дозволили у 2017 році, тобто до встановлення мораторію.

Житловий квартал ПП «Південна алея» буде не першим на вул. Щирецькій. Тут також будуватимуть багатоповерхівки ТОВ «Рімарко» та ТОВ «Дюплекс-Львів ЛТД».  Шість секцій їхнього комплексу матимуть від 26 до 32,5 метрів висоти. Вони будуть розташовані одразу біля майбутнього багатоповерхового комплексу «Південної алеї».

Район вулиці Щирецької вже активно забудовують, а праворуч зводитиме ЖК і «Південна алея»/ фото Наші гроші. Львів

Про забудовника

Підприємство «Південна алея» зареєстроване 2018 року у Львові. 91,8% компанії належить львів’янину Ярославові Ткачеві, ще 8,2% володіє прописаний в Пустомитівському районі Петро Зубик.

Ярослав Ткач також з 2020 року є співвласником ПП «Озерна алея», яке зводить 16-поверховий ЖК «Львівська мрія» замість спортивно-рекреаційного комплексу на вул. Володимира Великого, 2 у Львові. Детальніше про це будівництво читайте в нашому тексті «Спортивний інтерес виконкому».