Міськраді не вдалося зупинити будівництво багатоповерхівки на Малоголосківській

24 Грудня 2020

МАлоголосківська, 12 Б (фото: ЛМР)

Західний апеляційний господарський суд відмовив Львівській міській раді у забезпеченні позову про заборону ТОВ «МС-МК 8» продовжувати будівництво на вул. Малоголосківській, 12Б.

Джерело: постанова суду, оприлюднена в реєстрі 22 грудня.

Таке забезпечення позову Львівська міськрада просила в рамках позову про знесення багатоповерхівки. Однак спочатку в цьому відмовила перша інстанція, а тепер і апеляція.

В апеляційній скарзі міськрада повідомила, що вже зареєстровано 12% об`єкту незавершеного будівництва, а тому, якщо не зупинити будівництво зараз, об`єкт буде готовий до експлуатації та проданий третім особам.

На думку суддів, якщо містобудівні умови чинні, як і дозволи на будівельні роботи і договір оренди землі, то й заява про забезпечення позову, в якій просять наразі заборонити будівництво, є безпідставною. Крім того, якщо забудовник не виконає своїх зобов’язань перед інвесторами, то вони вимагатимуть компенсацій або й взагалі можуть не отримати нерухомість, в яку вклали кошти.

Про конфлікт

Конфлікт міської ради та забудовника ТОВ «МС-МК 8» триває з початку червня. Тоді виконавчий комітет скасував містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхівки на вул. Малоголосківській, 12Б через численні порушення.

Заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач розповідав, що МУО видали на 60% забудови земельної ділянки, однак забудовник фактично зайняв 90% території – замість підземного паркінгу він збудував наземний. Окрім того, частина ділянки, якою користується забудовник, є міською землею. Тут проходять червоні лінії, планується магістраль, а інвестор використовує її під заїзд. За словами Любомира Зубача, суміжну ділянку, попри зауваження управління земельних ресурсів, додатково передали компанії з ініціативи депутата Львівської міської ради Любомира Босаневича.

Не погоджуючись з рішенням виконкому, забудовник пішов до суду для з’ясування його законності. Всередині липня Львівський окружний адміністративний суд «поновив» компанії містобудівні умови та обмеження, у такий спосіб підтримавши забезпечення позову.

Плани забудови

Компанія «МС-МК 8» отримала містобудівні умови та обмеження у вересні 2018 року, а через десять місяців інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові видала дозвіл та виконання будівельних робіт. Висота майбутньої багатоповерхівки повинна становити 33,70 метрів, однак на момент скасування МУО було зведено лише три поверхи.

Власником компанії «МС-МК 8» є Андрій Мазур. Він протягом 2016-2019 років був директором компанії «МС Імперіал». Це підприємство побудувало житловий комплекс «Хмельницький парк» на самовільно захопленій ділянці (вул. Богдана Хмельницького, 230а). У 2017 році суд дозволив Львівській міській раді та забудовнику укласти мирову угоду та узаконити будівництво. Згідно з нею, компанія зобов’язалася передати міській раді 39 квартир.

Район Під Голоском належить до найбільш проблемних районів Львова, детальніше про це – в нашому тексті «Район з голосом». Саме тут виконавчий комітет Львівської міської ради протягом семи років видавав МУО на будівництво багатоповерхівок попри відсутність будь-якої інфраструктури. Після численних протестів мешканців лише в кінці травня цього року виконком запровадив мораторій на будівництво в цьому районі.

Читайте нас в Instagram