Продавець військового обладнання в Росію отримає 4 млн грн від Тернопільської облради

15 Грудня 2020

Фото ілюстративне (justdial)

Комунальна установа Тернопільської обласної ради «База спеціального медичного постачання» замовила системи зберігання медичного кисню для двох міських  лікарень. Угоду уклали з ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Кріопром» на загальну суму 4,12 млн грн.

За умовами контрактів, обладнання встановлять в Тернопільську комунальну міську лікарню та Тернопільську університетську лікарню. Це однакові системи, кожна з яких коштуватиме 2,06 млн грн.

Система зберігання медичного кисню складатиметься із газифікатора ГХК-8, у якому може зберігатись до 8 тисяч літрів кисню. А також арматурної шафи і комплекту монтажних частин. Поставлять товар після 100% передоплати впродовж 45 днів після перерахунку грошей.

Про замовника

«База спеціального медичного постачання» здійснює централізовані закупівлі для медичних закладів області. Наприклад у квітні, на початку пандемії Covid-19, підписала договір з ТОВ «Медгарант» на 10 апаратів штучної вентиляції легень за понад 9 млн грн. Але через два місяці його розірвала через те, що постачальник не зміг їх поставити. Гроші за апарати не сплачували.

Про постачальника

ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Кріопром» зареєстрована в смт. Авангард (Одеська область), а його власниками є одесити: Марія та Ігор Кириченки та Андрій Воронов. Згідно з інформацією на сайті компанії, фірма спеціалізується на виробництві кріогенних насосів та газового обладнання, а також пропонує медичний кисень власного виробництва. Щоправда, фірма відсутня у переліку ліцензіатів, які мають ліцензію на виробництво кисню медичного в Україні.

З початку року фірма підписала 44 договори з бюджетними замовниками на загальну суму у 6,4 млн грн.

«Кріопром» фігурує у кримінальному провадженні щодо торгівлі військовою технікою з Російською Федерацією. За матеріалами слідства, ТОВ «ВКФ «Кріопром» організувало виробництво насосного обладнання, яке є складовою військової техніки та використовується в установках аеродромно-технічного забезпечення польотів дальньої та середньої авіації.

При експорті у РФ фірма не вказувала у митній документації насоси, які використовуються у військовій техніці. Під виглядом цивільного обладнання фірма нібито передавала його пов’язаним російським підприємствам «Кріокомплект» і «Проект плюс», які в свою чергу здійснювали поставки для військових підприємств РФ.

Ще у липні юристи «Кріопром» намагались закрити кримінальне провадження через закінчення строку давності досудового розслідування, однак у позові відмовили, оскільки ухвалою суд продовжив розслідування до листопада 2020 року.

Але до листопада слідчі так і не змогли завершити розслідування і намагались продовжити термін досудового слідства ще до 20 травня 2021 року. Суд відмовив у продовженні розгляду справи, оскільки слідчі СБУ звернулись з цим в останній день завершення попереднього терміну, а за законодавством мали це зробити не пізніше ніж за 5 днів до його завершення. Крім того, вони не представили в суді жодних слідчих дій, які проводили за попередні 18 місяців.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.