Виконком дозволив багатоповерхівку на 20 метрів вищу за встановлені норми

11 Грудня 2020

Візуалізація забудовника

Виконавчий комітет Львівської міськради дозволив «Стрім-Львів» збудувати багатоповерхівку на вулиці Очеретяній вищою на 20 метрів за встановлені в зонінгу норми. Сьогодні на засіданні виконкому компанії погодили зміни до містобудівних умов та обмежень.

Лише місяць тому ТОВ «Стрім-Львів» дозволили звести багатоквартирний житловий будинок на вул. Очеретяній на чотирьох ділянках площею майже 0,4 га. Максимальна висота будинку мала б становити 49,5 м. Це буде друга багатоповерхівка в так званому ЖК «Strim Towers», бо першу дозволили ще у 2017-му.

Одна із багатоповерхівок, яку дозволили збудувати ще у 2017 році, вже готова (фото забудовника)

Візуалізація забудовника

Сьогодні ж на засіданні компанії дозволили будувати ще вище, встановивши граничну висоту на рівні 57 метрів.

І встановлена місяць тому висота в 49,5 м, і нова висота в 57 метрів суперечать вимогам зонування та генплану. Як сказано в містобудівних умовах, це зона Ж-5 – тобто змішана малоповерхова та багатоповерхова житлова забудова. Переважними видами забудови тут мають бути будівлі не вищі 18 метрів, і лише в окремих випадках допускається максимум 37 метрів.

Тобто загалом будівництво перевищуватиме встановлені зонінгом вимоги аж на 20 метрів. На генплані ці ділянки взагалі відмічені як території, де можна будувати не вище чотирьох поверхів.

Головний архітектор міста Антон Коломєйцев повідомив «Наші гроші. Львів», що поверховість не змінилася, лише висота – це буде друга 16-багатоповерхівка біля вже існуючої. Висоту нібито потрібно було змінити через складний рельєф, оскільки раніше проектанти показали її не від потрібної точки.

Виконком дозволив будівництво багатоповерхівок на цій землі на підставі затвердженого ним же у 2017 році детального плану території у районі вулиці Очеретяної. Члени виконкому, хоч і не мали права, «змінили» зону Ж-5 на Ж-4, в якій дозволено будувати до 57 метрів.

Вносити зміни до плану зонування можуть лише депутати на засіданні сесії. Крім того, ЗУ «Про містобудівну діяльність» передбачено, що детальний план уточнює положення генерального плану населеного пункту та визначає планувальну організацію і розвиток частини території, а внесення змін до детального плану території допускається за умови їх відповідності генеральному плану населеного пункту та плану зонування території.

Хто будує

Власниками ТОВ «Стрім-Львів» є Володимир Федина (19%) і Юрій Савицький (81%). Дві ділянки під будівництвом належать Іванні Жарській та Володимиру Федині. Ще дві ділянки – це комунальна власність. Вони були передані в оренду Зеновію Семеряку і Олегу Католі, а в подальшому в суборенду – «Стрім-Львів». Водночас міськрада дозволила використовувати їх для будівництва багатоквартирного будинку, а не як присадибні ділянки в січні цього року.