За два місяці на Рясному встановлять майже 150 камер відеоспостереження

18 Листопада 2020

Рясне-2 з висоти пташиного польоту. Фото: Віктор Ольхов

Управління безпеки міста Львівської міської ради спрямує 2,86 млн грн на встановлення камер спостереження у мікрорайонах Рясне-1, Рясне-2 та Кам’янка. Підряд отримало ТОВ «Інженіринг-Аналітика».

Загалом в районі Рясне встановлять 147 відеокамер, з яких п’ять розпізнаватимуть номерні знаки автомобілів. За їх допомогою на дорогах можна шукати певні автомобілі, наприклад, ті, водії яких втекли з місця аварії.

Найбільше камер буде на вулиці Ряснянській, 320 – шість оглядових та одна з розпізнаванням номерів. Також шість звичайних камер буде на вул. Тараса Шевченка, 350. А вздовж вул. Івана Величковського від №2 до №58а встановлять 30 відеокамер. Ще чотири камери з розпізнаванням номерів розмістять на вул. Тараса Шевченка за такими адресами – №358, №358б, №360 та №386. Роботи із встановлення завершать протягом двох місяців.

Відеоспостереження району Рясне встановлять в рамках громадського бюджету міста. Минулого року проєкт «Безпечне Рясне. Відеонагляд Рясне-1, Рясне-2, Кам’янка» переміг у голосуванні. Ідею підтримали понад 3 тис. людей.

Станом на серпень цього року у Львові працювало 550 камер відеоспостереження, з них 160 – зі системою розпізнавання облич. Усі вони підключені до Центру безпеки міста, їх моніторять цілодобово та за потреби передають матеріали правоохоронцям.

Окрім району Рясне, управління безпеки міста обіцяло цього року встановити відеоспостереження в Сихівському районі. Загалом Львівська міська рада планує збільшити кількість камер до 2 тисяч.

Про тендер

Конкурентами на поточних торгах з облаштування відеоспостереження переможця «Інженіринг-Аналітика» були ПП «Знак якості» та ПП «Гуард-Львів».

Під час аукціону лише «Інженіринг-Аналітика» та ПП «Знак якості» знизили свої пропозиції на 35-115 тис. грн відповідно, а підприємство «Гуард-Львів» залишило свою ціну незмінною.

Компанія «Інжиніринг-аналітика» зареєстрована в Києві. Її власниками є Євген Юрчевський (30%), Валентина Кравченко (30%), Валерій Клебан (20%) та Олег Сохан (20%).

Протягом 2019-2020 років фірма отримала державних замовлень на 190 млн грн, з яких 25 млн грн – від управління безпеки міста Львівської міської ради.

Зокрема минулого року фірма за 18 млн грн мала оновити систему відеоспостереження Львова. Ще за 2,4 млн грн компанія створила систему контролю доступу автомобілів в центр міста. Однак на тодішньому тендері компанію вибрали переможцем неправомірно, встановили фахівці з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень». Фірма не підтвердила наявності потрібного досвіду та потрібної кваліфікації своїх працівників.

Конкуренти з однією мобілкою продадуть комунальникам обладнання для розпізнавання номерних знаків