Львівський юрист став власником понад 100 «квадратів» на площі Ринок лише за 1 млн грн

10 Вересня 2020

Господарський суд Львівської області не повернув у комунальну власність 132 кв. метрів на площі Ринок, 43 у Льовові. Про це стало відомо з рішення, оприлюдненого 4 вересня поточного року.

На думку суду, місто не має права розпоряджатися приміщеннями першого поверху будинку на площі Ринок, 43, оскільки передало їх на баланс створеного тут ОСББ і втратило право власності.

Спроби мерії повернути приміщення в комунальну власність тривають вже два роки – з 2018-го. Останнє судове засідання відбулось 28 серпня цього року. Суддя Ольга Бортник не підтримала міських юристів у твердженні, що кілька нежитлових приміщень загальною площею 132,2 кв. метри на першому поверсі будинку незаконно вибуло з комунальної власності. В мерії натомість переконані, що ОСББ «Площа Ринок, 43» незаконно зареєструвала право власності на комунальне майно, і готують касаційну скаргу.

Те, що перший поверх будинку на Ринок, 43 вже не належить місту, в мерії, як звикло, виявили випадково – вирішили виставити одне з приміщень площею 24,5 кв. м на аукціон і з’ясували, що воно вже у приватній власності об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Площа Ринок, 43», відразу звернулись до суду і оприлюднили історію в медіа.

Площа Ринок, 43 (фото: “Наші гроші. Львів”)

Проте Галицький районний суд міста Львова, а пізніше Львівський апеляційний суд підтвердив, що власники квартир в будинку, де створено ОСББ, стають власниками всіх допоміжних приміщень і мають право ними розпоряджатися. Аргументи мерії про те, що дані приміщення не є допоміжними, а мають окремий вхід та фасадні вікна, а відтак є нежитловими, а не допоміжними, не взяв до уваги і Верховний суд.

На думку суду, акт передачі приміщень на баланс ОСББ як «допоміжних» є безперечним доказом їх такими вважати, попри окремі входи, фасадні вікна та те, що вони здавались в оренду. А власниками таких приміщень є члени ОСББ.

З постанови Верховного суду стало відомо, що висновок, на якому ґрунтувалось рішення судів про те, що перший поверх на площі Ринок, 43 є «допоміжними приміщеннями», а не «нежитловими» готував приватний експерт, засновник судового експертно-розрахункового бюро ТОВ «СЕРБ» Роман Бочуляк. Саме він підтвердив, що в спірних приміщеннях станом на січень 2018 року «розташовані загальнобудинкові інженерні мережі газо-, водо- та електропостачання».

«Наші гроші. Львів» вже згадували Бочуляка у розслідуванні «Краще подзвоніть експерту» – чотири роки тому Шевченківський районний суд Львова звільнив Бочуляка від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Його підозрювали за ч.3 ст. 358 ККУ – підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи їх використання.

На момент передачі приміщень на баланс ОСББ «Площа Ринок, 43» у 2012 році тут розташовувалось відділення пошти на площі 68,5 кв. м, ще 19 квадратних метрів займав «Інститут освіти», а 48,5 кв. м – ТОВ «Солодка вишиванка» тощо. І всі ці приміщення у акті зазначені як «допоміжні», згідно з чинним тоді законодавством.

У 2014 році мерія оформила право комунальної власності на «нежитлові приміщення» на підставі рішень виконавчого комітету. Але 6 квітня 2018 року ОСББ «Площа Ринок, 43» вирішило передати все це майно як пайовий внесок в статутний фонд обслуговуючого кооперативу «Площа Ринок, 43», співзасновником якого воно стало.

Коментуючи конфлікт для ЗМІ тодішній керівник обслуговуючого кооперативу Олександр Тарасюк наголошував, що місто ніяк не допомагало з ремонтом будинку, його мешканці робили за власний кошт, і вимога мерії розпоряджатися їхнім майном – некоректна.

Тому кооператив самостійно розпорядився майном – 25 травня 2018 року частину цих допоміжних приміщень на першому поверсі будинку віддали в оренду приватному підприємству «Занзібар Холдинг». Угода мала діяти до 2068 року. Але вже 31 травня того ж 2018 року ОСББ віддало в іпотеку шотландському обмеженому партнерству Aerillia LP 132 кв. м допоміжних приміщень на першому поверсі. Договір іпотеки був чинним до 1 червня 2020 року. Згідно з ним, ОСББ позичило у фірми 1 млн грн.

Контролером понад 75% шотландської компанії Aerillia LP , зареєстрованої у місті Глазго (Шотландія), яка дала 1 млн грн кооперативу «Площа ринок, 43» під заставу майна, є львівський юрист Лев Козаков. Він також є засновником юридичної компанії «Козаков і партнери» та ТОВ «Дитячий оздоровчий табір «Супутник».

Зовсім нещодавно в обслуговуючому кооперативі змінився керівник – тепер це Ірина Александрова. Вона також є керівником ТОВ «Ельдо інвест», підприємства, яке на початку цього року стало власником території колишнього табору «Супутник» у Брюховичах за дуже помірною ціною.

В свою чергу засновником «Ельдо інвест» є «Львівська девелоперська компанія», бенефіціарами якої є Хаахр Пірет та Уляна Хлібневич, власниця приватного підприємства «Юридична компанія «Козаков і партнери».