“З 28 квітня стане неможливою дистанційна оплата комуналки” – це маніпуляція

16 Квітня 2020
16 Квітня 2020

Вчора просто засипали нас повідомленнями перевірити інформацію, що нібито з 28 квітня стане неможливою дистанційна оплата комуналки, бо платіжні системи зупиняться. https://bit.ly/2wKVZdk Це маніпуляція.

Як йдеться в таких публікаціях, неназвані “експерти прогнозують паніку серед населення і розхитування фінансової системи, і без того нестабільній в умовах карантину”. Першоджерелом стало ось це повідомлення Української асоціації платіжних систем від 15 квітня. https://bit.ly/2VaEbBF І там не має й слова про те, що 28 квітня дистанційна оплата комуналки стане неможливою.

❗️Одразу скажемо – ви зможете оплатити комуналку онлайн після 28 квітня. Цю інформацію нам підтвердили речники одразу двох банків, ПриватБанку та Кредобанку.

В асоціації просили відстрочити строк набрання чинності двох статей, 11 та 14, Закону
“Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів…” на 6 місяців, оскільки “багатьом гравцям ринку доведеться обирати: або працювати з порушеннями, або зупиняти діяльність”.

❗️Керівниця Асоціації Антоніна Мурашко пояснила нам, що це залежатиме від того, яким чином ви захочете оплатити послуги і за допомогою яких сервісів. Наприклад, за її словами, є питання щодо оплати через електронні гаманці, оскільки їхнім власникам потрібно пройти ідентифікацію.

❗️Звертаємо увагу на статтю 14 цього Закону “Інформація, яка супроводжує переказ коштів або віртуальних активів”. Там чітко вказано, що її вимоги не поширюються на перекази коштів з метою сплати податків, зборів, платежів, зборів на обов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування, штрафних санкцій та пені за порушення законодавства до державного і місцевих бюджетів, Пенсійного фонду, на рахунки органів державної влади, органів місцевого самоврядування або переказу коштів за ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ (див. пункт 18 ст. 14 https://bit.ly/2wHCWAD).

❗️Вимоги статті 14 цього Закону також взагалі не поширюються на готівкові перекази на суму, яка відповідає або менша 5 тисяч гривень, а також 30 тис. грн – при оплаті вартості товарів, робіт, послуг, погашення заборгованості за кредитом за умови, що можна здійснити відстеження через отримувача.

❗️Як повідомила нам речниця ПриватБанку у Львівській області Докія Кузьменко, що стосується ПриватБанку та інших банків, то усі клієнти є ідентифіковані, таким чином усі операції, у тому числі оплата комунальних послуг є верифікованими. Перестороги, викладені в аналізі асоціації, не стосуються банківських сервісів та застосунків, які є більш надійними за сторонні платіжні сервіси.

За словами представників асоціації платіжних систем, сьогодні Нацбанк України не виробив чітких рекомендацій щодо процедури віддаленої ідентифікації, а можливість зробити її віддалено бачить тільки через BankID, але до цього способу підключені лише 14 банків. Щодо цього НБУ сьогодні опублікував нову інформацію щодо інструментів для дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів. На жаль, нам не вдалося отримати коментар НБУ, у департаменті комунікацій не відповідали на дзвінки. https://bit.ly/3clQ2mk

Дякуємо за допомогу в підготовці матеріалу Докія Кузьменко та Victor Halchynskyy