Fact-check: чи впливає група крові на можливість заразитись коронавірусом

26 Березня 2020
26 Березня 2020

УНІАН, Кореспондент, ТСН, ZIK та низка сміттярок опублікувала маніпулятивну (якщо не сказати дезінформативну) новину про те, що ніби-то коронавірус вражає більше людей із другою групою крові. Жодної офіційної інформації про це немає. Є лише неперевірене і нерецензоване дослідження, яке може і не бути рецензованим взагалі.

Серед львівських сайтів цю інформацію опублікував також сайт газети «Високий замок» 🙊 https://bit.ly/2QrLEtf


Журналісти зазначають, що люди з другою групою крові найбільш вразливі до коронавірусу. Такий висновок подають як остаточний, однак насправді це маніпуляція. Відповідне дослідження ще не пройшло перевірки!

«Як повідомляє Global Times з посиланням на сайт медичних досліджень Medrxiv, були взяті зразки аналізів у 2173 пацієнтів трьох лікарень з Вуханю і Шеньчженя, у яких був підтверджений коронавірус, 206 зразків належали людям, які померли від коронавірусу». За висновками вчених, люди із другою групою крові мають найвищий ризик зараження коронавірусом, – йдеться в публікаціях.

Сайт Medrxiv – це не сайт медичних досліджень, а безкоштовний онлайн-архів для поширення повних, але ще не опублікованих рукописів (препринтів) в медичних, клінічних та суміжних науках про здоров’я. Ці публікації – це попередні звіти про роботу, які не пройшли перевірки. Як вказано на сайті Medrxiv, на них не слід покладатися на практиці і не слід повідомляти їх у ЗМІ як доведену інформацію!

Таке неперевірене дослідження щодо групи крові хворих на коронавірус дійсно опубліковане на сайті Medrxiv. Однак воно ще не було рецензоване експертами, які оцінюють статтю і можуть виявити слабкі сторони в припущеннях, методах та висновках. А до цього часу говорити про будь-які результати зарано.

Надсилайте нам сумнівні публікації та повідомлення для перевірки: lviv@nashigroshi.org.

Підписуйтесь на наш:

👉 Facebook 

👉 Telegram

👉 Twitter