Переламати Ратушу

На місці парку – багатоповерхівки, замість паркінгу – готель. Виконавчий комітет у Львові дозволяє забудовникам все що завгодно. Навіть якщо це незаконно.
07 Серпня 2019

На місці парку – багатоповерхівки, замість паркінгу – готель. Виконавчий комітет у Львові дозволяє забудовникам все що завгодно. Навіть якщо це незаконно.

***

Майбутній вигляд вашого району визначає такий документ як детальний план території. Зазвичай його розробляють для того, щоб отримати дозвіл на будівництво від виконавчого комітету. Але він також служить чиновникам та забудовникам інструментом втілення різноманітних незаконних схем. І саме завдяки детальним планам готелі зводять на місці паркінгів, а висотки − замість садиб.

Будівництво у Львові регламентують чіткими правилами. Існує генеральний план − основний містобудівний документ Львова. Він визначає, де і що можна будувати. План зонування або зонінг − документ, який допомагає генплану. По суті − це правила забудови. Детальний план не повинен суперечити ні генеральному плану, ні зонінгу. Однак виконком часто про це «забуває».

Проте таку незаконну самодіяльність виконкому можна оскаржити. Ми зібрали успішні історії та поради, які вам в цьому допоможуть.

Незаконна схема №1

Перша схема, якою часто користується виконком, стосується тих територій, де плану зонування немає. А це − лише Галицький район. Тоді виконавчий комітет повинен винести проект детального плану на розгляд сесії міськради, але зазвичай ухвалює його самовільно.

Саме так затвердили детальний план, обмежений вулицями Вороного, просп. Шевченка, Ліста. Його скасування домоглись місцеві  жителі: Юлія та Олег Старчаки, Олена Юртаєва та інші. Мешканці оскаржували два рішення виконкому − про розробку та затвердження детального плану території.

Ділянка, через яку й виник конфлікт, − це стихійний паркінг на вулиці Вороного. На початку 2000-х там планували зробити спортивний чи ігровий майданчик, однак вже з 2006 року міська влада розглядала будівництво там шестиповерхового паркінгу. Такі плани мав готель «Жорж», однак так і не втілив їх в життя.

Паркінг на Вороного (зображення з Google)

Потім орендарем ділянки стало ТОВ «Ательєр», яке й звернулося до міськради, аби розробити детальний план цієї території. У березні минулого року під час розгляду питання на виконкомі головний архітектор міста Юліан Чаплінський заявив, що там будуватимуть паркінг, а мета проекту − «розгрузити центр від машин».

Коли готовий детальний план потрапив на засідання виконкому для затвердження, то виявилося, що мова йде вже не про паркінг, а про будівництво 6-поверхового готелю з підземним паркінгом.

Проект готелю (зображення “Твоє місто”)

Мешканці вулиці пішли до суду, аби детальний план не був втілений в життя. Основним аргументом в суді було те, що виконком зробив те, на що не мав права.

Як зазначено вище, у випадку, якщо плану зонування території району немає (а для Галицького району у Львові він не прийнятий), детальний план мають затверджувати депутати на сесії. А тому рішення виконкому є незаконним.

Крім того, питання на розгляд виконкому винесли з порушенням регламенту. Це зробила Гелена Пайонкевич, директор юридичного департаменту, яка в той час тимчасово виконувала обов’язки керуючого справами виконкому.

Виконком програв вже у двох інстанціях, і зараз справа перебуває в касаційному суді.

Незаконна схема №2

Друга схема – складніша. Виконком використав детальний план території, щоб змінити план зонування певного району. І знову − незаконно. Адже вносити зміни до зонінгу мають право тільки депутати міської ради.

Ігноруючи закон, виконком змінив садибну зону в районі «Під Голоском» на багатоповерхівки. Йдеться про ділянку садового кооперативу «Промінь Голоско» площею 4 гектари поблизу вул. Проектованої та вул. Під Голоском.

Така самодіяльність призвела до того, що мешканці ОСББ «Малоголосківська 8Д» подали на виконком в суд. І в першій інстанції жителі оскаржили рішення “Про внесення змін до детального плану житлового району «Під Голоском».

За словами Юліана Чаплінського, змінювати зонінг детальними планами територій − це «позиція Львівської міської ради». Так прописано в пояснювальній записці до зонінгу. При цьому головний архітектор не зміг назвати закон, яким це дозволено.

Натомість кандидат технічних наук, архітектор, експерт з містобудівної документації Михайло Габрель стверджує, що виконком чинить незаконно, бо змінювати зонінг будь-якими документами, а особливо детальним планом території, не можна.

«Детальним планом території зонінг можна змінити тільки в Нарнії. Якщо за зонінгом територія є зоною Ж-2, значить потрібно прописати тільки те, що дозволено будувати в зоні Ж-2. Якщо хтось хоче змінити зону, тоді потрібно вносити зміни в генплан. Тільки це вже інша процедура», − розповідає Михайло Габрель.

Те саме, за словами експерта, стосується тих ситуацій, коли детальним планом нібито уточнюють план зонування.

«Детальний план − це документ, який визначає планувальну організацію та розвиток території. Він не може уточнювати зонінг, бо уточнення − це також зміни. А щоб змінити якусь його частину, потрібно переробити весь документ. Іншої процедури немає», − зазначає Михайло Габрель.

Програти виконкому

Однак оскаржити незаконні зміни зонування вдається не завжди. Попри перемогу в першій інстанції, у березні цього року мешканці ОСББ «Малоголосківська 8Д» програли виконкому апеляцію. Причин було декілька.

Найперше − виконком надав в апеляційному суді ухвалу сесії, яка узаконила п’ять змін до детальних планів території «Під Голоском». Це, за словами головного архітектора Юліана Чаплінського, зробили для мешканців, щоб поставити крапку в їхньому конфлікті.

Та, як вбачається з постанови суду, мета була не настільки благородною. Бо фактично ухвала дозволила виконкому узаконити незаконне рішення, а суду – не оцінювати рішення першої інстанції.

Крім того, суд постановив, що це рішення є нормативним актом, а відтак суд першої інстанції мав розглядати справу по-іншому. Тобто − опублікувати оголошення про розгляд справи. Крім того, справу розглядали без інших учасників справи.

Ще одним аргументом на користь виконкому було те, що, на думку судді, ОСББ має чистити каналізацію, а не по судах ходити. Крім того, не ОСББ не подало документи на землю.

Наразі касаційний суд відправив справу на новий розгляд в апеляційний суд.

Вищезгадані зміни − треті для житлового району «Під Голоском». Сам детальний план цього району затвердили ще у 2013 році, а зміни почали вносити з 2016 року. Останній раз це зробили в березні та серпні 2018 року. Тоді території садибних забудов знову змінили на території для багатоповерхового будівництва. Загалом виконком вносив зміни до детального плану «Під Голоском» п’ять разів.

Довести, що ти «не верблюд»

Комусь не вдається визнати незаконною самодіяльність виконкому навіть в першій інстанції. Приклад такої справи – оскарження детального плану території в районі вул. Щирецької.

Раніше на цій вулиці були автостоянки на 250 машин та працювала автомийка. Однак виконком затвердив тут великий житловий квартал, а відтак − знову змінив зонінг.

Візуалізація детального плану на вул. Щирецькій. Зображення ЛМР

Однак суддя Олександр Коморний не побачив порушення. На його думку, детальний план території не суперечить зонінгу, бо лише уточнює його. Ну, а генплан «не розглядає окремі ділянки чи квартали, а вирішує питання стратегічного розвитку населеного пункту в цілому».

А ще суддя Коморний не побачив доказів причетності позивача Руслана Воронюха до вул. Щирецької попри те, що останній живе в цьому районі.

Нагадаємо, що у 2018 році виконком встановив мораторій на зміну цільового призначення парковок. Однак цього суддя не врахував тому, що саму розробку детального плану дозволили у 2017 році, тобто до встановлення мораторію.

Як перемогти виконком

Експерт з містобудівної документації Михайло Габрель пояснює, що мешканці повинні оскаржувати не детальні плани територій, якими внесли зміни в зонінг, а легітимність самого зонінгу.

«Запитання до виконкому повинні бути такими: Чому ви порушили зонінг? На основі чого ви внесли зміни до зонінгу? Чи законно цим документом вносити зміни до зонінгу? Ось від цього потрібно розкручувати позов», − розповідає експерт.

Ще один секрет успішних судових справ − документ від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Трактування законів про містобудування − це виключно пріоритет Мінрегіону. Тому, якщо ви хочете судитися з виконкомом, візьміть роз’яснення своєї проблеми в міністерства. В нашому випадку − роз’яснення про те, чи має право виконком детальним планом території змінювати зонінг. Ви будете мати офіційний документ. Проти нього ухвали і позиції міської ради є незначними», − пояснює Михайло Габрель.

Крім того, експерт радить мешканцям уважно читати закони, звертатися до сертифікованих спеціалістів та юристів в містобудівній сфері.

Самі ж мешканці, які виграли справи у виконавчого комітету, радять бути насамперед активними на громадських слуханнях, засіданнях виконкому та судах. Юлія Старчак радить звертатися до депутатів профільних комісій з проханням оцінити рішення виконкому, адже у випадку із ситуацією на вул. Вороного вони повністю підтримали мешканців.

За словами голови ОСББ «Малоголосківська 8Д» Назара Черника, важливо показати, що проблема важлива для цілого району, а не тільки для окремих активістів.

«Для цього потрібно, щоб на суд та виконком приходили десятки мешканців району. У нас, наприклад, на виконком, бувало, приходило й сто людей. На суди в середньому ходять п’ятеро-шестеро людей, бо там інша специфіка», − розповідає Назар Черник.

Судитися з виконкомом не можливо без коштів, які потрібні для сплати судових зборів та послуг юриста.

Зазвичай, судовий збір становить від 760 до 1,8 тис. грн. А от послуги юриста обійдуться по-різному. Наприклад, голова ОСББ «Малоголосківська 8Д» Назар Черник розповідає, що юрист працює для них майже безкоштовно. Зрештою, все залежить, як ви домовитесь із юристом.

Потрібно також пам’ятати, що судові справи тягнуться довго. Наприклад, позов ОСББ «Малоголосківська 8Д» передали до Львівського окружного адміністративного суду в лютому 2018 року. Позовне провадження відкрили у квітні, а розгляд справи в першій інстанції відбувся через п’ять місяців. При цьому справа ще не завершилася. За цей час в районі «Під Голоском» забудовники вже почали зводити свої багатоповерхівки.

P.S. Імена членів виконавчого комітету Львівської міськради.

 

Підготовлено за підтримки МФ «Відродження»

Дивіться також Інтерактивна карта незаконних забудов Львова