У Львові проводять 600-мільйонний тендер на спорткомплекс без повного техзавдання

15 Липня 2019

КП «Палац ігрових видів спорту» оголосило торги на будівництво Палацу спорту на проспекті Червоної Калини (Сихів) без всієї необхідної тендерної документації. А саме – без повного технічного завдання, де повинні бути прописані усі потрібні для будівництва роботи. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Очікувана вартість цієї закупівлі становить 620 млн грн. При цьому в технічному завданні замовник не зазначив видів та обсягів робіт до певних розділів.

Візуалізація проекту (зображення ЛМР)

З цією проблемою до замовника звернувся на Prozorro потенційний учасник тендеру. Він зазначив, що в технічному завданні немає повної інформації про роботи з кондиціонування, опалення, водопостачання, електрики, освітлення, монтаж ліфтів тощо. Відтак учасники не можуть розрахувати цінову пропозицію, щоб податися на торги.

Згідно з відповіддю замовника, ці роботи – на етапі проектування. Всі потрібні доповнення до технічного завдання внесуть «на етапі закінчення проектування як зміни до тендерної документації».

Директор КП «Палац ігрових видів спорту» Роман Познанський стверджує, що технічне завдання не допрацювали, бо по певних розділах не було до кінця достовірної інформації.

«Наразі ми продовжили термін подачі документів до кінця липня, щоб учасники могли сформувати свої пропозиції. Доповнюємо технічне завдання в процесі проведення тендеру, щоб не втрачати часу», − розповів Роман Познанський.

Голова ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро»» Павло Лісниченко стверджує, що така практика – не є нормальною, і має багато ризиків.

«Якщо замовник хоче добрий результат, то він спочатку повністю розробить тендерну документацію, а тоді оголосить тендер. Будь-яка процедура, в якій неточно виписана технічна складова, може бути невиконана. Зараз цей тендер схожий на ситуацію: побудуйте нам будинок, але ми не знаємо, який», − зазначає Лісниченко.

Він також наводить ймовірні причини таких дій замовника. Перша – тендер підлаштований під одного учасника, якому має можливість ознайомитися з усією документацію. Друга – замовник не зацікавлений у проведенні закупівлі, міська рада сказала йому оголосити ці торги.

Також, за словами Павла Лісниченка, така неточність з боку замовника погана й для потенційних учасників цих торгів.

«Це пов’язано з тим, що замовник може мати свого фаворита серед конкурентів. Також підрядник не розумітиме, що саме потрібно будувати. Для нього можливі зайві фінансові витрати через таку неточність», − пояснює Лісниченко.

Нагадаємо, Львівська міська рада погодила будівництво спорткомплексу на проспекті Червоної Калини у жовтні 2018 року. Для цього депутати виділили новоствореному КП «Палац ігрових видів спорту» 1,9 га біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці УКГЦ на Сихові. Побудувати спорткомплекс планували до 2023 року.

У листопаді 2018 року замовник оголосив перший тендер на будівництво Палацу спорту, очікувана вартість якого була 962 млн грн. Проте його скасували, оскільки вирішили доопрацювати проект для зменшення вартості будівництва.

Новий тендер оголосили у липні цього року. Наразі він перебуває на стадії подання пропозицій.