Kłamca Новак, або як керівник «Укравтодору» набрехав читачам «Економічної правди» про «Наші гроші»

04 Червня 2019

Керівник «Укравтодору» Славомір Новак набрехав в інтерв’ю «Економічній правді» про відсутність зв’язку екс-голови Служби автодоріг в Тернополіській області Богдана Юлика і компанії, яку Тернопільська САД під керівництвом Юлика без тендерних процедур найняла на ремонт місцевих у 2018 році.

«Насправді, це фейк», – заявив Новак журналісту «ЕП».

«Там помилка. Є будівельна компанія і є спортивна команда зі схожою назвою, яка не має відношення до будівельних робіт. Вони не брали участі в жодних тендерах і закупівлях. І смішно, і страшно. Хтось переплутав», – вважає голова «Укравтодору».

Після інтерв’ю у прес-службі «Укравтодору» зазначили, що у публікації «Наших грошей» нібито було допущено помилку.

«Є детальне пояснення місцевих активістів, автомайданівців (ознайомитися можна тут і тут). Це просто співзвучність, яка була комусь з політичних мотивів вигідна, щоб спекулювати цією темою», — заявили в прес-службі.

У поясненнях йдеться, що у реєстрі існує дві фірми зі схожою назвою. Перша — ТОВ «БМбуд», друга — ТОВ «БМ-буд», відмічає «Економічна правда».

Від «Наших грошей»

Заява Новака про непричетність Юлика до власників «БМбуду» та начебто фейковість публікації «Наших грошей. Львів» «Спортсмени з великої дороги» – є брехнею.

Ні Новак, ні прес-служба «Укравтодору» не пояснили, у чому полягає фейковість інформації «Наших грошей». Також у наведених прес-службою посиланнях немає жодного натяку на те, чому взагалі використано посилання на ТОВ «БМ-буд», яка не має жодного стосунку до підрядів Тернопільської САД. Також невідомо, який спортивний клуб зі схожою на «БМбуд» назвою мають на увазі в «Укравтодорі».

Нагадаємо, Служба автодоріг Тернопільської області під керівництвом Богдана Юлика (син екс-голови УСБУ в Тернопільської обл. Івана Юлика) у червні 2018 року для уникнення відкритих торгів поділила кілька місцевих доріг на уявні ділянки довжиною 40 метрів. Це дало змогу замовляти ремонт кожної з цих ділянок за суму менше 200 тис грн. Вище цієї суми потрібно проводити відкриті торги з щонайменше двома конкурентами. Нижче – можна замовляти у будь-кого без торгів взагалі.

Таким чином, у червні 2018 року Тернопільська САД уклала з однією фірмою ТОВ «БМбуд» 177 угод на загальну суму 26,8 млн грн. Ось скріншот одного з таких оголошень у «Прозорро», де чітко видно – Тернопільська САД укладала угоди саме з ТОВ «БМбуд» з кодом 41037833.

За даними «Youcontrol», засновниками фірми «БМбуд» з кодом 41037833 у 2018 році були Олександр Івахів і Андрій Самарик.

Івахів і Самарик знайомі з Богданом Юликом і їх навіть фотографували в одному бійцівському клубі (фото вгорі).

Також журналісти «Наших грошей. Львів» з’ясували, що дівчина голови Тернопільської САД Мар’яна Ороновська у березні 2018 року стала заступником директора у іншій фірмі Самарика та Івахіва ТОВ «Експерт проект плюс». Вже після публікації «Наших грошей. Львів» вони вийшли зі складу засновників.

До того ж Івахів і Самарик були та залишаються засновниками тієї фірми ТОВ «БМ-буд» з кодом 42107890, яку і називали «укравтодорівці» як якусь іншу фірму, з якою нібито щось переплутали.

Таким чином зв’язок Юлика і підрядників Тернопільської САД був і залишається очевидним, скільки б Новак не називав фейком дані державних реєстрів.

З приводу розбиття  доріг на уявні ділянки для уникнення торгів міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що це не відповідає закону.

«Таке враження, що як обходити законодавство Остап Бендер вчився в Тернопільському САД… Славомір Новак – альтернативи негайному звільненню я не бачу!» – писав міністр в фейсбуці після публікацій в ЗМІ.

Однак після всіх перевірок і заяв голова «Укравтодору» Славомір Новак не тільки лишився на роботі, а ще й призначив Богдана Юлика на роботу в центральний апарат «Укравтодору» і спробував підвищити його до свого першого заступника (останнє підвищення поки що заблоковано на рівні уряду).

За словами Омеляна, Новака на посаду голови «Укравтодору» йому рекомендував народний депутат від БПП Ігор Кононенко.

На питання «ЕП» про те, чи часто він спілкується з Кононенком Новак відповів: «Ні».

«Наші гроші»