Раніше судимий екс-начальник Чернівецького УКБ побудує дитсадок, де вартість одного місця втричі дорожча за норми Мінрегіонбуду

15 Травня 2019

Чагорська сільська рада (Глибоцький район) за результатами відкритих торгів підписала договір з ТОВ «Будторгінвест» на будівництво дитячого садка за 53,6 млн грн. Про це стало відомо з порталу електронних закупівель Prozorro.

Згідно з технічним завданням, «Будторгінвест» збудує новий дитячий садок на 150 місць на вулиці Олімпійській. Окрім будівництва споруди фірма проведе комунікації, встановить обладнання для їдальні та меблі, побудує котельню та дитячий майданчик. Закінчити будівництво планують до кінця 2021 року. Середня вартість одного місця становитиме 357 тис. грн, що майже втричі дорожче, ніж опосередкована вартість встановлена Мінрегіонбудом (133 тис. грн/місце).

Також участь у закупівлі взяли ще дві компанії: ТОВ «Надія» і ПП «НВФ Капітал» із пропозиціями на 1 тис. грн та 8 млн грн дорожчими відповідно.

Фірма «Будторгінвест» зареєстрована 1991 року в Чернівцях. Її заснував екс-начальник управління капітального будівництва Чернівецької ОДА Іван Дякон, який тепер значиться підписантом компанії.

У 2011 року Дякона засудили за ч.2 ст. 364 ККУ (зловживання службовим становищем), за ч. 4 ст. 27 ККУ (підбурення до співучасті в злочині) та ч. 2 ст. 366 ККУ (службове підроблення). Протягом 2009-2010 років Іван Дякон, будучи начальником УКБ Чернівецької ОДА незаконно співпрацював з підрядником, який мав будувати дренажну систему в селі Чорногузи (Вижницький район). Дякон підбурив свого колегу до підписання документу з неправдивими даними та знаючи, що підрядник не виконував жодних робіт, продовжував перераховувати йому кошти. Це призвело до збитків на 1,4 млн грн.

Спочатку суд призначив Дякону п’ять років ув’язнення з неможливістю обіймати керівні посади у виконавчих органах протягом трьох років. Однак потім звільнив його від основного покарання та призначив іспитовий строк з випробуванням на три роки. У 2014 році суд звільнив Дякона від покарання.

Вже в 2015 році  він балотувався до Чернівецької облради від БПП, однак не пройшов.

Нині власниками «Будторгінвест» є його дружина Тетяна Дякон та діти – Лілія Ряба, Юлія Пожар та Олександр Дякон. Очолює фірму 32-річна Лілія Ряба. Її чоловік Станіслав Рябий є тимчасово виконуючим обов’язків директора обласного КП «Буковина-Фарм».

З початку 2018 року фірма отримала 39 договорів на 202 млн грн, переважна більшість з яких від Чернівецького університету та Управління капітального будівництва Чернівецької обласної адміністрації.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії