Аудитори підтвердили виявлені ЦГМД порушення на 230 млн грн під час закупівель будівництва медичних амбулаторій

16 Квітня 2019

Державна аудиторська служба України підтвердила масове порушення тендерного законодавства Управлінням капітального будівництва Львівської обладміністрації під час закупівель будівництва медичних амбулаторії. Аудитори довели наявність порушень у понад 20 проведених тендерах на загальну суму 230 млн грн.

Нагадаємо, йдеться про реалізацію програми з будівництва сімейних амбулаторій, що реалізується в Україні. На Львівщині планують побудувати 43 амбулаторії загальної практики сімейної медицини за уніфікованими сучасними проектами, що мали б забезпечити медичними послугами мешканців сільської місцевості всієї області.

Будівництво здійснюють за кошти субвенції з державного бюджету, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2017 р. Фактично, реалізація програми розпочалась з літа 2018 року. В бюджеті Львівської області на реалізацію програми станом на серпень 2018 року було передбачено 377 млн грн.

Замовником будівництва виступило Управління капітального будівництва ЛОДА, яке ще в кінці минулого року провело основну кількість тендерів. Експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» ретельно проаналізували дотримання тендерного законодавства у всіх проведених закупівлях та виявили, що з 40 тендерів у 27 переможців торгів вибрали з порушеннями. Основні проблеми  – невідповідність документів тендерній документації та змова на торгах.

На думку голова правління ЦГМД Мирослава Сімки, це було спричинено неготовністю замовника, а це Управління капітального будівництва ЛОДА, до такого великого об’єму закупівель, які треба було провести одномоментно.

Дослідження громадських експертів ЦГМД підтвердили і державні аудитори. Вони провели моніторинг закупівель та зобов’язали замовника усунути виявлені порушення. Зокрема, у своїх висновках вони пишуть про те, що ціла низка підприємств справді не підтвердили наявності працівників та спецтранспорту. Наприклад, ТОВ «Грифон Груп», що отримало п’ять угод на будівництво амбулаторій у Львівській області на суму 43,59 млн, та ТОВ «Домус Еліт» – 34,19 млн грн.

«З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері закупівель, керуючись статтею 2 та 5 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», Західний офіс Держаудитслужби зобов’язує здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень у встановленому законодавством порядку», – йдеться в одному із висновків ДАСУ.