Сцена на мільйон

Для популяризації Карпат у Львові за кошти ЄС купили сцену втричі дорожчу, аніж вона коштує насправді
20 Грудня 2018

Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» придбає пересувну сцену за 1,01 млн грн у 22-річного підприємця з Буська Руслана Чучмана. Угоду з такою ціною Асоціація підписала 18 грудня. Однак на сайті підприємця вартість цієї сцени лише 350 тис. грн.

«Я побачив, що є такий бюджет і поставив таку ціну», – пояснив завищення ціни молодий бізнесмен Чучман в коментарі «НГ. Львів».

Він також підтвердив, що реальна ціна придбаної Асоціацією сцени справді 350 тис.

НГ.Львів:  Тобто, фактично, сцена коштує 350 тис. грн, але ви побачили, що очікувана вартість закупівлі 1,1 млн грн і поставили мільйон?

Руслан Чучман: Так.

Щоправда, відразу після розмови з журналістом на сайт «MKT Truss» внесли правки – тепер ціна на сайті зросла до 980 тис. грн.

Скіншот сайту MTK Truss: зліва станом на 18.12.2018, справа – станом на 19.12.2018

Сцену придбають в рамках проекту «Світ карпатських розет − заходи із збереження унікальності культури Карпат» (ROSETTES), який переміг у Програмі транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Проект реалізує Асоціація розвитку та промоції Підкарпаття «Про Карпатія» («Pro Carpathia») разом із десятьма партнерами з Польщі та України. Зокрема зі сторони України над ним працюватиме організація «Єврорегіон Карпати-Україна».

Голова  правління  асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» – Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради.

Загалом Європейський Союз виділить на проект 1,4 млн євро, з яких 349 тис. грн доля Львівської обласної ради. Проект реалізують до 2020 року на території Львівської області.

Виконавчий директор Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин запевнила «НГ. Львів», що ціна в 1,01 млн грн на мобільну сцену є цілком адекватною.

«Ми вивчили ціни на мобільні сцени на ринку України. Бюджет проекту перевірили та затвердили наші партнери», – сказала вона.

В розмові з журналістом Литвин також заявила, що вони можуть «з’ясувати ситуацію, якщо журналіст надасть достатньо доказів».

Ймовірно, «докази» варто шукати самій Галині Литвин, оскільки, як пояснив експерт «Центру громадського моніторингу і досліджень» Юрій Кузько, чинне законодавство в таких випадках не передбачає покарання для бізнесмена, а от діяльністю Асоціації можуть зацікавитися правоохоронці через значну переплату коштів.

«Підприємець орієнтований на максимальний прибуток, його не регулює держава. Він заробив, бо замовник дав йому таку можливість, вказавши високу очікувану вартість. А от самого замовника правоохоронці можуть спитати, чому така завищена ціна», – пояснив Юрій Кузько.

Руслан Чучман

Торги з придбання сцени «цікаві» не лише переплатою, але й тим, що позмагатися на них прийшли хороші знайомі. Єдиним конкурентом 22-річного Руслана Чучмана, який зареєстрований підприємцем лише три місяці тому, був підприємець із Красного Юрій Павлик.

Юрій Павлик є депутатом Красненської селищної ради та  давнім партнером батька Руслана Чучмана – Руслана Чучмана – старшого. Він підтвердив, що дружить із старшим Чучманом та провадить спільний бізнес з виготовлення фурнітури та металоконструкцій. Підприємці і раніше «конкурували» на тендерах. Зокрема, влітку поточного року вони позмагались за 1,3 млн грн від Львівського оперного театру.

Це вже не перша оборудка під час проведення закупівель в рамках проекту «Світ Карпатський розет − заходи зі збереження унікальної культури Карпат» (ROSSETES). Як раніше повідомляли «НГ. Львів», заповідник «Тустань» нещодавно проводив торги на оновлення культурного центру «Хата у Глибокім», де 1,5 млн грн розіграли фірми з однаковими документами.