Вижницька міськрада віддасть 28 млн грн фірмі, яку підозрюють у привласненні 14 млн грн з бюджету тої ж Вижниці

03 Жовтня 2018

Вижницька міська рада 28 вересня уклала угоду на будівництво міського каналізаційного колектора за 27,9 млн грн з ТОВ «Трейдербуд». Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro. Згідно з угодою, роботи триватимуть до кінця 2021 року.

Угоду уклали з підприємством, яке запропонувало найвищу ціну виконання робіт. Загалом участь в торгах взяли п’ять підприємств включно з переможцем. Найдешевшою за результатами торгів була пропозиція ТДВ «Чернівецька пересувна механізована колона №76», що пропонувало виконати роботи за 19,18 млн грн. Проте їх пропозицію відхили через невідповідність тендерної документації: фірма не подала розрахунку заробітної плати, кілька гарантійних листів та не всі сторінки паспорта уповноваженої особи, що вимагалось документацією.

Ще один з конкурентів, ТОВ «Будівельник 2020», оскаржував торги. Антимонопольний комітет прийняв скаргу до розгляду, але на початку вересня поточного року товариство відкликало її з невідомих причин.

Підприємство-переможець «Трейдербуд» є фігурантом кримінального провадження разом із замовником, тобто самою Вижницькою міськрадою. 5 січня 2018 року чернівецькою поліцією було розпочате кримінальне провадження за номером №12018260000000006. Згідно з відомостями внесеними в Єдиний реєстр досудових розслідувань, службові особи Вижницької міської ради, «вступивши в злочинну змову із посадовими особами ТОВ «Трейдербуд», шляхом складання та підписання фіктивних актів виконаних робіт, здійснили привласнення коштів місцевого бюджету виділених на проведення робіт з будівництва каналізаційних очисних споруд по вул. Українська, 109Б, в наслідок чого державним інтересам завдано збитків у особливо великих розмірах».

Згідно з матеріалами справи, у листопаді 2017 року «Трейдербуд» отримало підряд від Вижницькою міської ради на будівництво каналізаційних споруд на суму 14,78 млн грн. Попри те, що роботи були не завершені, чиновники склали та підписали акти виконаних робіт та перерахували підприємству 14,33 млн грн за роботи, які фірма, фактично не виконала.

Майже вся сума в період з 17 листопада 2017 року до 5 січня 2018 року, за даними слідчих, була перерахована з рахунку «Трейдербуд» на рахунки різних фізичних осіб підприємців та товариств з обмеженої відповідальністю. Зокрема, в справі фігурують такі фірми як: «РР Транс», «Данвер Плюс», «Капітал Трейд Компані», «Е.Т.Е.», «Супроікс».

На даний момент слідство триває. Остання ухвала Шевченківського районного суду міста Чернівці датована 6 червня 2018 року про доступ до документів податкової звітності одного з ФОПів, на рахунок якого було перераховано кошти з рахунку ТОВ «Трейдербуд»

Засновником «Трейдербуд» є Петро Хрущ, мешканець села Пістинь (Косівський район, Івано-Франківська область). З початку 2017 року в Чернівецькій області фірма отримала чотири підряди на загальну суму 97, 45 млн грн (включаючи поточну закупівлю та закупівлю, яка є предметом розгляду в кримінальному провадженні).

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії