Спорткомплекс «Шахтар» та школу в Червонограді реконструюватиме 84-річна бабуся за 53 млн грн

02 Серпня 2018

Відділ капітального будівництва та інвестицій Червоноградської міської ради 30 липня підписав два договори з ТОВ «Шлях» на реконструкцію спортивного комплексу «Шахтар» та Червоноградської школи №6 (смт. Гірник) на загальну суму 53,1 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з першою угодою, роботи по реконструкції спортивного комплексу «Шахтар» коштуватимуть 17 млн грн. За ці кошти компанія «Шлях» відремонтує дах, утеплить фасад, помалює стіни, облаштує частину з них плиткою, влаштує залізобетонні площадки та пандуси. Також «Шлях» поставить вентилятори, електричні щитки та вимикачі, встановить світильники, туалети, умивальники та душові. Окрім цього, фірма встановить медичний ліфт та облаштує територію навколо спортивного комплексу. Прибуток підприємства складе 208 тис. грн, а на заробітну плату піде 1,7 млн грн. Реконструкцію планують завершити до кінця грудня 2019 року.

Спорткомплекс «Шахтар» раніше належав ДП «Львіввугілля». У 2017 році підприємство передало його на баланс міста. До цього комплексу належать стадіон ім. Петра Олійника, палац спорту, де є басейн, приміщення для занять та тенісний корт.

У цьому тендері фірма-переможець змагалася з ТОВ «Багор», ТОВ «Престиж-Захід», ТВП «ІТК», ТОВ «Регіональні будівельні технології» та ТОВ «Смарт строй». Початкові пропозиції учасників становили 17-17,9 млн грн, однак під час торгів ціни учасників знизилися до 1,5-16,9 млн грн (незмінною лише залишалася пропозиція «Смарт строй»).

Найдивнішою була поведінка фірма «Багор», яка під час аукціону знизила свої пропозиції до 1,5 млн грн. Цю пропозицію тендерний комітет відхилив, оскільки «ціна не відповідає реальній вартості». Оскільки в тендерній пропозиції учасник пропонував ціну 15,5 млн грн, то можна припустити, що це механічна помилка, що коштувала фірмі замовлення, а Червонограду не вдалось зекономити 2 млн грн. Тендерний комітет відхилив також ще три більш дешевих пропозиції через невідповідність документації.

Школу в смт Гірник фірма «Шлях» відреставрує за 36,1 млн грн. Згідно з цією угодою, компанія укріпить фундамент закладу, зробить вхід (сходи, колони та дашок), перекриє дах, утеплить фасад, відремонтує стіни та стелі на двох поверхах, зробить електрику, систему опалення та сигналізацію. Також «Шлях» добудує спортивний та актовий зали, а навколо території облаштує тротуари та прокладе асфальт. При цьому «Шлях» отримає 400 тис. грн прибутку, на заробітну плату піде 2,9 млн грн. Усі роботи планують завершити до кінця грудня 2019 року.

У тендері переможець змагався із згаданими вище ТОВ «Престиж-Захід», ТОВ «Регіональні будівельні технології» та ТОВ «Смарт строй». Початкові пропозиції учасників коливалися від 34,8 до 37,3 млн грн. Під час торгів фірма-переможець знизила свою ціну на 74 тис. грн, а «Регіональні будівельні технології» − на мільйон. Інші учасники залишили свої пропозиції незмінними. Найбільш економічно вигідною була визнана пропозиція «Престиж-Захід», але її відхилили через відсутність договорів оренди від субпідрядника та відсутність диплому одного з працівників фірми.

Фірма «Шлях» працює на ринку з 1992 року, її юридичне місце розташування – м. Львів. Власницею та водночас керівником компанії є 84-річна львів’янка Валентина Лукіна. Протягом 2017-2018 років фірма отримала шість замовлень на загальну суму 88,6 млн грн (враховуючи поточні угоди).