У Сихівській адміністрації не помітили пов’язаних фірм і віддали майже 2 млн грн всупереч закону

25 Квітня 2018

Сихівська районна адміністрація 23 та 24 квітня 2018 року уклала угоди на ремонт автомобільних доріг та тротуарів на загальну суму 7,8 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Торги відбулись за трьома лотами. У першому переможцем стало ТДВ «Шляхове ремонтно-будівельне управління № 65», яке підписало договір на 2,4 млн грн. У торгах також брало участь ЛКП «Шляхово-ремонтне підприємство Галицького району». Пропозиція переможця була на 38 тис. грн дешевшою, ніж пропозиція конкурента.

Фірма «Шляхове ремонтно-будівельне управління № 65» зареєстрована у Львові у 1997 року. Її керівником з 2012 року є Леся Магера. З початку 2018 року підприємство отримало вісім підрядів на загальну суму 7,3 млн грн, враховуючи поточну угоду. Компанія вже не вперше співпрацює з Сихівською районною адміністрацією – минулого року вона двічі ремонтувала дороги за 2,2 млн грн.

У другому лоті перемогла львівська фірма «Захід-автобуд», яка ремонтуватиме дороги до кінця року за 1,9 млн грн. Конкурентом «Захід-автобуд» на торгах виступила фірма зі схожою назвою – «Захід-трансбуд» з дорожчою на 19,5 тис. грн пропозицією.

У цих двох фірм не лише схожа назва, але й спільні засновники. Одноосібним власником та директором «Захід-Автобуд» є Михайло Чернявський. Йому ж належать і 70% «Захід-Трансбуд», ще 30% –  Анелі Дедюхіній.

Директором «Захід-Трансбуд» є Андранік Мгламян, який, за даними аналітичного порталу YouControl, ще до жовтня 2017 року керував фірмою «Захід-Автобуд».

Зрештою, обидві фірми не надто приховували від тендерного комітету Сихівської райадміністрації  свою пов’язаність. Зокрема, у довідці про загальні відомості про учасників подали однакові адреси розташування офісів. А у довідці про згоду на обробку персональних даних директор «Захід-Трансбуд» Андранік Мгламян вказує своїм місцем роботи «Захід-Автобуд».

До речі, Андранік Мгламян є власником та засновником ще однієї фірми з дуже схожою назвою – «Захід-Шляхбуд», яка виконувала ремонтні роботи для Сихівської адміністрації, наприклад, у 2016 році. Тоді у тендерній документації Андранік Мгламян подавав довідку про наявність працівників «Захід-Шляхбуду», в якій вказано ті самі прізвища, що і в довідці про працівників «Захід-Автобуду» у 2018 році.

Однак навіть без вивчення всіх довідок, поданих в складі конкурсної пропозиції, тендерний комітет Сихівської адміністрації був зобов’язаний відхилити заявки «Захід-Автобуду» та «Захід-Трансбуду» за законом «Про публічні закупівлі». Адже, згідно з ним, вони є пов’язаними – одна й та сама особа, а саме Михайло Чернявський, має частку понад 25% у двох конкуруючих фірмах.

Третій договір на загальну суму 3,5 млн грн Сихівська районна адміністрація підписала з ЛКП «Шляхово ремонтне підприємство Личаківського району», яке конкурувало з ТДВ «Шляхове ремонтно-будівельне управління № 65», пропозиція якого була на 4,2 тис дорожчою.