За два роки у порятунок Поморянського замку, де обвалилась стіна, вклали 1,5 млн грн

13 Квітня 2018

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації протягом 2016-2017 років витратив майже 1,5 млн грн на проектні та реставраційні роботи в Поморянському замку, стіна східного крила якого обвалилася вчора, 12 квітня. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Як повідомляє ZAXID.NET, стіна східного крила Поморянського замку кілька місяців перебувала в критичному стані. Ще взимку ця стіна замку частково почала відшаровуватися, відтак з’явився ризик обвалу. 30 березня комісія з питань культури, історико-культурної спадщини та туризму Львівської облради передбачила 500 тис. грн на позапланові стабілізаційні роботи та водовідведення у цьому місці.

Поморянський замок. Фото ГО “КонтрФорс”

Фото до обвалу стіни. Лютий 2018 р.

Згідно з Prozorro, Департамент архітектури та розвитку містобудування ЛОДА сплатив ПП «Архітектурна майстерня «Лагуш і спілка» майже 289,4 тис. грн за договором від жовтня 2016 року за виготовлення проектно-кошторисної документації на реставраційні роботи на виведення замку-палацу в Поморянах з аварійного стану.

Пізніше за виконання першочергових аварійно-відновлювальних робіт КП «Центр Комплекс» ЛОАІ ВОІ СОІУ перерахували 344,1 тис. грн, а вже у 2017 році за реставраційні роботи – ще 757 тис. грн та 97,1 тис. грн.

За інформацією директора департаменту архітектури і містобудування ЛОДА Оксани Ткачук, на першочергові протиаварійні роботи у Поморянському замку треба 11 млн грн.

Поморянський замок на Золочівщині є пам’яткою архітектури національного значення, перебуває у дуже аварійному стані, частина стін зруйновано. Перша згадка про Поморянський замок датована 1497 роком.