Мерія отримала шанс повернути земельну ділянку на Пасічній в комунальну власність

31 Січня 2018

Львівський апеляційний господарський суд скасував право власності приватного підприємства «Астері» на ділянку на вулиці Пасічній, 146. Про це йдеться в постанові суду від 15 січня, розміщеній в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Фактично суд зробив перший крок до повернення ділянки на Пасічній в комунальну власність.

Нагадаємо, йдеться про земельну ділянку на вулиці Пасічній, 146, де фірма «Будівельний альянс-плюс» планує звести десятиповерховий будинок із прибудованими гаражами. В липні минулого року фірма звернувся до Львівської міської ради за містобудівними умовами та обмеженнями, але в мерії запідозрили підробку документів. Виявилось, що підприємство, яке продало ділянку «Будівельному альянсу-плюс», отримало її у власність незаконно.

Судді апеляційного суду підтвердили підозри чиновників. У суді з’ясувалось, що державний акт на землю, на підставі якого було зареєстровано право власності на цю ділянку за ПП «Астері», підписаний лише директором департаменту землеустрою та планування забудови міста, та не містить підпису керівника органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади та особи, що здійснила реєстрацію акту. Крім того, колегія суддів звернула увагу на те, що даний акт не містить посилань на рішення відповідної ради про передачу у власність або продаж земельної ділянки.

Представники мерії документально підтвердили інформацію про те, що акт про право власності, який демонстрували представники «Астері», не зареєстрований в управлінні Держгеокадастру, а відтак не є дійсний, а інших правовстановлюючих документів на ділянку підприємство не має.

Як повідомляли «НГ. Львів», дана ділянка вибула з комунальної власності завдяки досить поширеній у Львові шахрайській схемі, коли два пов’язані між собою підприємства подають одне на одного в суд з нібито майновими претензіями, а насправді для узаконення власності через суд.

В даному випадку ТОВ «Колібрі-Х» ЛТД звернулось з позовом до ПП «Астері» та програло, але на підставі судового рішення останнє зареєструвало право власності на земельну ділянку на Пасічній, 146. Майже  відразу «Астері» продало чи подарувало землю тому ж «Колібрі-Х», яке в свою чергу продало ділянку вже добросовісному набувачу фірмі «Будівельний альянс-плюс».

Минулого року прокурор Львівської місцевої прокуратури № 1 Роман Поліщук заявив в коментарі «Н.Г. Львів», що «якщо буде позитивне рішення апеляційного суду», то прокуратура буде ініціювати розслідування даної схеми виведення майна з комунальної власності.