Антимонопольному комітету не вдалось довести змову «ОККО» на торгах від Львівського аеропорту

31 Травня 2017

Господарський суд Львівської області скасував рішення Антимонопольного комітету про визнання винними ТОВ «Поділлянафтозбут» та ПП «ОККО-Бізнес Контракт»  у спотворенні результатів торгів під час тендеру на закупівлю палива від Міжнародного аеропорту «Львів» на 2,9 млн грн. Відповідне рішення було оприлюднено 29 травня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

ТОВ «ОККО-Бізнес Контракт» звернулось зі скаргою на рішення АМКУ від 7 лютого 2017 року. Згідно з ним, адміністративна колегія львівського відділення АМКУ встановила, що учасники торгів, ТОВ «Поділлянафтозбут» та ПП «ОККО-Бізнес Контракт», оформили низку ідентичних довідок, надали одні і ті ж сертифікати відповідності на паливо, а також подали довідки з одного банку. У Колегії також зафіксували, що що одним із найбільших постачальників «Поділлянафтозбут» у 2014-2016 роках було ПП «ОККО-Бізнес Контракт» Віталія Антонова.

Крім того, в АМКУ виявили пов’язаність засновників підприємства – Вадим Вишневський та Олег Башак, власники ТОВ «Поділлянафтозбут», працювали у структурах Віталія Антонова. За інформацією головного управління пенсійного фонду у Львівській області, Вишневський протягом майже трьох років працював у «Концерн Галнафтогаз», а Олег Башак з січня 2012 по червень 2015 року отримував заробітну плату у ПАТ «Концерн Хлібром», який належить ПАТ «Концерн Галнафтогаз», що входить в «Універсальну інвестиційну групу» Віталія Антонова.

За порушення законодавства про захист економічної конкуренції «ОККО-Бізнес Контракт» отримало 68 тис. грн штрафу. Суд визнав штраф неправомірним, оскільки  АМКУ не вдалось довести змову. На думку суду комітету не вдалось в повній мірі з’ясування обставини, які мають значення для справи, відтак, вони зробили невідповідні висновки.

Суд підтримав аргументи юристів «ОККО-Бізнес Контракт» про те, що для доведення змови недостатньо лише зовнішньої схожість в оформленні документів учасниками торгів чи факту перебування засновників підприємств в трудових відносинах в минулому. Та скасував рішення АМКУ.