З чим прийшли «Самопоміч» і «Свобода»

Ще три депутати Львівської облради вирішили не розказувати виборцям про бізнес
19 Листопада 2015

imgonline-com-ua-demotivatordVRo3nMhI3L8Сьогодні новообрані депутати прийдуть на перше засідання сесії Львівської облради. «Наші Гроші.Львів» вже перевіряли декларації представників в облраді від БПП «Солідарність» і виявили, що шестеро «порошенківців» змовчали про свій чи сімейний бізнес.

Тепер ми перевірили декларації представників «Самопомочі» та «Свободи» і також виявили забудькуватих депутатів. Нагадаємо, що така перевірка має ще одну мету – зафіксувати, з чим депутати йшли до облради, аби потім перевірити, з чим вони підуть.

Тож, серед 14 представників від «Самопомочі» ми знайшли бізнес у чотирьох депутатів. Серед 12 депутатів від «Свободи» є пятеро бізнесменів, причому троє про бізнес «забули», – у тому числі перший «захищений» номер виборчого списку «Свободи».

ПолІТтика, туризм і реклама «Самопомочі»

У політичному минулому Тараса Вервеги – членство в партії «Наша Україна» та статус однієї з довірених осіб Петра Порошенка на президентських виборах 2014 року. Щодо бізнес-інтересів, то вони поширюються на ІТ та архітектурно-будівельну сфери.

Так, Тарас Вервега є співвласником айтішних компаній ТОВ «Львівський ІТ-Центр» і ТОВ «Софтсерв». Також він був співвласником ТОВ «ІТ-Техноресурс», яке тепер записане на кіпрську компанію «Софтсерв Ентерпрайзес Лімітед».

Також Вервега має частку у архітектурному ПАТ «Львівський проектний інститут» через ТОВ «Софтсерв-консалтинг». Також виступає співвласником ТОВ «Престиж Консалтинг», будівельного ТОВ «Каскадбуд». Основними бізнес-партнерами Вервеги є Юрій Василик, Олег Денис, Тарас Кицмей та Ярослав Любінець.

У 2014 році Тарас Вервега задекларував понад 65 тис. грн внесків до статутних фондів підприємств, майже 27 тис. грн з яких вніс у звітному році. За підсумком минулого року депутат отримав дивідендів, процентів на суму 7,4 млн грн.

126

Земля колишнього дитячого табору в Брюховичах

Дружина депутата Оксана Вервега на пару з Наталією Гаврилів володіє будівельним ТОВ «Левеня». Відомим воно стало завдяки історії 2010 року, коли ТОВ «Левеня» придбало землю дитячого табору «Левеня» в Брюховичах на вул. Ягідній, 11 загальною площею 1,4675 га. Створене три тижні до земельної оборудки підприємство заплатило 1 млн 805 тис. грн, тобто лише 12,3 тис. грн за «сотку».

Прокуратура та міськрада позивалися, аби скасувати рішення Брюховицької селищної ради, визнати недійсним договір та повернути ділянку, та їхні спроби успіху не мали.

Роман Кізима був зареєстрований як приватний підприємець (діяльність страхових агентів і брокерів), однак з 2015 року припинив діяльність. У декларації за 2014 рік депутат показав внески дружини до статутного капіталу background-and-logoпідприємств на суму 2500 грн. Як з’ясували «Наші Гроші.Львів», Вікторія Кізима одноосібно володіє двома -туристичними фірмами – ТОВ «Лояль Турістік» та ТОВ «Лояль-ГТК». Перше зареєстроване у червні 2014 року, друге – через рік, у червні 2015.

Цікаво, що за адресою реєстрації двох підприємств Вікторії Кізими, вул. Сахарова, 42 у Львові, прописане страхове ТОВ «ПідприємствоПрилад». Увагу привертає рекламна вивіска з написом «Страховий брокер Експерт» над дверима будинку.

125

Це – колишня назва «Приладу», де Роман Кізима пропрацював 9 років. Кінцевим власником підприємства через ПАТ «Науково-дослідний і проектний Інститут “Промприлад”» є Тарас Брунець, кандидат в депутати до ЛМР від «Самопомочі» на цьогорічних місцевих виборах.

Тетяна Письменна займає посаду головного інженера у ТОВ «Підприємство Світ Сервіс». Там же, в якості керівника підприємства, працевлаштований чоловік депутатки Андрій Давидюк. У 2013 році Тетяна Письменна заснувала ТОВ «ТБ “Фаєрмур”», менеджментом в якому зайнявся, знову ж, чоловік Письменної. Підприємство провадить діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії.

1406028103_SAM_8015

Інна Свистун

Бізнес-інтереси начальниці управління комунальної власності Львівської міськради Інни Свистун, а відтепер і депутата Львівської облради, ведуть у рекламну сферу. Нагадаємо, з 2007 по 2013 роки Інна Свистун працювала директором комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» Львівської міської ради, що наглядає за зовнішньою рекламою у місті.

Отож, чоловік Роман Свистун є співвласником рекламної компанії ТОВ «Золотий дощ». Ім’я його партнера невідоме, воно заховане за офшоркою «Терра Есетс Інк.», зареєстрованої на Вірґінських островах.

Ще одне підприємство, що діє в сфері реклами та належить подружжю Свистунів, – ТОВ «Позитив Плюс». До статутного капіталу фірми Інна Свистун внесла задекларовані у 2014 році 114 грн, її чоловік – 260 грн. Менеджментом обох підприємств займається чоловік депутатки. Також він є керівником ВАТ «ЗНКІФ “Народний Капітал”». Загальна сума статутних внесків Романа Свистуна – 6500 грн, а на його банківських рахунках лежить більше 50 тис. грн. А все ж, Інна Свистун не задекларувала жодної копійки доходів членів сімї: ні заробітної плати, ні дивідендів, ні процентів – прочерки у кожному з рядків.

Бізнес на «Свободі»

У інтерв’ю «Українській правді» від березня 2009 року Олег Тягнибок назвав однопартійця Андріяна Гутника одним зі «спонсорів Свободи»: «По–моєму, він [Гутник] 11–й номер в нашому списку. Він має будівельний бізнес, деревообробні комбінати в Тернопільській області, аквапарк… Тобто успішний підприємець». Журналісти дослідили статки Гутника і виявили, що усі три структури, якими депутат керував чи володів – банкрути або боржники.

1292422659_4

Андріян Гутник

Як з’ясували «НГ. Львів», колись Гутник володів низкою компаній. Однак тепер вони або йому не належать, або перебувають в стані припинення. Наприклад, ТОВ «Стар Вуд Глобал», до статутника якого він вніс 125 тис. грн, знаходиться в стані припинення.

Дружина Гутника Олена одноосібно володіє ТОВ «ПП Волошин» (раніше фірма належала Андріяну Гутнику та Богдану Строцькому). Статутний капітал фірми становить 62 тис. грн, які Гутник не задекларував. Зареєстроване підприємство там, де і «Стар Вуд Глобал» – на вул. Тургенєва, 73 (сьогодні – Героїв УПА). Тут же прописане ТОВ «Галичінвестбуд», процес ліквідації якого розпочався в лютому 2015 року і співвласником якого є Олена Гутник.

Гутник та його дружина також зареєстровані приватними підприємцями. Їх основним видом діяльності є «надання інших послуг бронювання та пов’язана з цим діяльність».

Електромеханік «Львівської залізниці» Андрій Чад є співвласником ПП «Чібіс-2011», що займається мисливством, відловлюванням тварин і наданням пов’язаних із ними послуг. У статутний фонд компанії Чад вніс лише 50 грн, які не задекларував. Бізнес-партнерами депутата є перший номер списку «Свободи» на виборах до Ходорівської міськради Ярослав Баторик та Іван Ониськів.

Заступник голови ВО «Свобода» Олег Панькевич підприємницької діяльності не веде. На відміну від дружини політика. Наталія Панькевич у 2006 році заснувала туристичне агентство ПП «Арій. Броди-Тур». Підприємством з нульовим статутним фондом володіє одноосібно.

Згідно з даними ЄДР, перший номер у списку «Свободи» Руслан Кошулинський є співвласником Товарної біржі «Універсальна». Зареєстрована біржа у 2006 році, її статутний капітал становить 200 грн. Половину вніс Ярослав Шеремета, іншу – Руслан Кошулинський. Задекларувати внесок «свободівець» або забув, або й не планував. Не так давно в інтерв’ю «Громадському» тоді ще кандидат на крісло мера Львова запевнив, що жодним бізнесом не володіє.

123

12

Брати Тягнибоки (фото із Facebook)

Екс-народний депутат, молодший брат Олега Тягнибока – Андрій Тягнибок повернеться в Львівську облраду з одним підприємством за плечима. Разом з Ігорем Мазурем володіє ТОВ «Комплект груп», що провадить діяльність у сфері виробництва та гуртового продажу віконних, дверних профілів. Андрій Тягнибок у «статутник» вклав задекларовані 684 тис. грн. Керує фірмою дружина депутата Юлія Тягнибок.

За місцем прописки товариства на вул. Науковій, 7Б у Львові зареєстровані ще два підприємства. Перше є прямим конкурентом підприємства Тягнибока за сферою своєї діяльності – ПП «Віконний Комбінат». Воно знаходиться у власності бізнес-партнера Тягнибока Ігоря Мазура та депутата-«свободівця» Жовківської міськради Валерія Гавриляка. Друге підприємство на вул. Науковій, 7Б, ПП «Авто Бокс», належить уже згадуваному Гаврилюку.

До речі, дружина Андрія Тягнибока Юлія співволоділа будівельним ПП «Фазис-Захід», однак з 2011 року фірма перебуває у стані припинення.

«Свободівець» Ігор Барановський є одноосібним власником та керівником МПП «Пласкоп» з нульовим статутним капіталом, що займається міжнародними перевезеннями. За 2014 рік депутат задекларував не лише 346 тис. грн власних доходів та 70,1 тис. грн доходів членів сім’ї, а й п’ять автомобілів, мотоцикл, скутер і… велосипед.

1

P.S. На першому засіданні сесії ЛОР стало відомо, що кілька кандидатів відмовились від мандатів на користь своїх однопартійців. Так, Андріян Гутник уступив місце у фракції «Свобода» Михайлу Коваліву. Депутат-щасливчик тимчасово не працює, декларація за 2014 рік – порожня, вказана лише заробітна плата у розмірі 35,6 тис. грн.

Юлія Костюк