Податківці підозрюють Барщовського в укладанні фіктивних договорів та несплаті 300 млн грн податку (оновлено)

23 Липня 2015

Слідче управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Львівській області отримало дозвіл на доступ до оригіналів фінансових документів ТОВ «ТБ Сад» та фірм-партнерів підприємства. Фіскальна служба підозрює фірму в тому, що вона укладала фіктивні угоди з метою ухиленні від сплати податків. Про це стало відомо з ухвали Сихівського районного суду.

«ТБ Сад» на 99% належить львівському мультимільйонеру Тарасові Барщовському.

Розслідування триває з травня 2015 року. В Єдиний державний реєстр досудових розслідувань кримінальне провадження було внесено 20 травня 2015 року за попередньою  статтею 212 ч.3 КК (ухилення від сплати податків).

Слідчі підозрюють підприємство у несплаті 299,99 млн грн до державного бюджету через те, що протягом двох років (2013-2014 рр.) фірма неправомірно перебувала на спеціальному режимі оподаткування, який передбачає, що сільськогосподарське підприємство не сплачує ПДВ, нараховане на вартість поставленого ним товару чи послуг. Кошті ці залишаються в розпорядженні  підприємства і воно, за їх рахунок, формує податкових кредит або використовує для інших виробничих цілей.

При цьому фірма повинна бути реальним виробником сільськогосподарської продукції. Працівники ДПІ у Франківському районі м. Львова ГУ ДФС у Львівській області 21 квітня поточного року провели перевірку та встановили «відсутність вирощеної ТОВ «ТБ САД» сільгосппродукції (яблук, груш, вишень, слив, чорниці, горобини) на орендованих основних засобах». При цьому, згідно з матеріалами справи, підприємство не відобразило продаж продукції для кількох підприємств, в тому числі для рідного «Яблуневорго дару», який також належить Барщовському.

Крім того, підприємство не відобразило в декларації оплату послуг з догляду за садами (вирощування та збір продукції) які йому надали київське  ТОВ «Альтера Захід» та донецьке ТОВ «Семикс».

Цікаво, що «Семикс» також фігурує в іншому кримінальному провадженні – проти службових осіб ДП «НАЕК «Енергоатом» за підозрою у заволодінні коштів в особливо великих розмірах. Фірма є у списку компаній з ознаками фіктивності.

Останнє звернення слідчих до суду датується 10 червня 2015 року. Вони звернулись за дозволом про доступ до документів про фінансово-господарські взаємовідносини «ТБ Сад» та вінницького ТОВ «Фруктерія». Крім того, слідчі досліджують фінансові стосунки «ТБ Саду» ще з 12 підприємствами з різних областей України.