Львівського мультимільйонера Барщовського тричі поспіль обдурив компаньйон

02 Березня 2015

Львівський господарський суд зобов’язав британську компанію «Gateborg Solutions LTD» повернути 11,12 млн євро львівському ТОВ «Агробізнесресурс», що в гривневому еквіваленті, згідно офіційного курсу НБУ станом на 29 квітня 2014 року становить 179,04 млн грн. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Ці кошти британська компанія «Gateborg Solutions LTD» отримала від львівського товариства у квітні 2014 року як оплату за товар, який так і не надала покупцю. Суд з’ясував, що  між компанією, яка зареєстрована в Лондоні (продавець) та «Агробізнесресурсом» (покупець) 24 квітня 2014 року було укладено контракт купівлі-продажу, згідно з яким товариство мало купити щеплені саджанці вишні в кількості 17 000 000 штук. Ціна на товар була встановлена у євро, один саджанець коштував 1,2 євро. Загальна вартість контракту мала становити 20, 4 млн євро.

Протягом двох місяців, з травня по червень, ТОВ «Агробізнесресурс» перерахувало на рахунок «Gateborg Solutions LTD» 15-ма платежами 11,12 млн євро передоплати. Останній платіж було здійснено 12 червня 2014 року. Згідно з контрактом, саджанці повинні були надійти до Львова протягом 30-ти днів. 13 липня «Агробізнесресурс» звернулось до британської компанії з листом-вимогою про повну поставку товару на суму 11,12 млн євро або повернення передоплати протягом 7 календарних днів з моменту отримання вказаної вимоги.

«Gateborg Solutions LTD» підтвердило отримання передоплати, але також повідомило про неможливість поставити товар «враховуючи об’єктивну ситуацію на ринку». Компанія також запевнила, що невідкладно поверне отриманий аванс. Проте так і не зробила цього, але звернулась з проханням розтермінувати сплату заборгованості до січня 2016 року через «складну фінансову ситуацію».

ТОВ «Агробізнесресурс» молода компанія, створена у листопаді 2013 року. Власником 99% товариства є ТОВ «ТБ Сад», яке, також на 99%, належить львівському мультимільйонеру Тарасові Барщовському. Ще 1% «Агробізнесресурсу» належить Зіновію Закопцю.

Згідно з матеріалами судової справи, контракт зі сторони «Gateborg Solutions LTD» підписував Зіновій Закопець.

Цікаво, що це вже не перший борг британської компанії перед підприємствами Тараса Барщовського. За даними судового реєстру, ТОВ «Яблуневий дар» з  березня минулого року через суд намагається стягнути з «Gateborg Solutions LTD» 3,19 млн євро передоплати за товар (яблучний концентрований сік) який так і не отримало. Контракт на постачання концентрату зі сторони британської компанії підписував також Зіновій Закопець. Компанія визнає борг, обіцяє повернути, але просить розтермінування на рік через важку фінансову ситуацію.

Ще 6 млн євро «Gateborg Solutions LTD» має заплати ТОВ «Танк Транс» (також компанія Барщовського) згідно з рішенням суду від 7 жовтня 2014 року знову ж за яблучний концентрат, за який товариство заплатило, але так і не отримало. Документи від імені британської компанії також підписував Зіновій Закопець.

Що змушувало Тараса Барщовського тричі укладати угоди з компанією, яка не постачає товар, та ще й засновувати спільне підприємство з представником недобросовісного продавця, ймовірно, залишиться загадкою.

Нещодавно «Наші гроші» описували схему, за якою компанії пов’язані з Ігорем Коломойським активно перераховували гроші на рахунки британських фірм за товари, що так і не отримували. А потім через суд намагались стягнути заборгованість.