Пасажирів «Львівської залізниці» у приміських поїздах страхуватимуть регіонали

14 Жовтня 2014

Пасажирів «Львівської залізниці» страхуватимуть дві компанії: ТзДВ «Страхове товариство «Домінанта» і ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес». Відповідну інформацію про результати конкурсу з відбору страховика оприлюднено у Віснику держзакупівель.

Як повідомляли «Н.Г. Львів», конкурс проводили у двох лотах. Перший — на страхування пасажирів на маршрутах міжобласного, міжміського і міжнародного сполучення, другий — на маршрутах приміського сполучення.

Пропозиції учасників розкрили 7 жовтня, а вже 9 жовтня визначили переможців. У результатах залізничники не повідомляють, скільки відсотків від вартості квитка становитиме страховий платіж.

ТзДВ «Страхове товариство «Домінанта» страхуватиме пасажирів на маршрутах міжобласного, міжміського і міжнародного сполучення. За даними ІРЦ, засновниками товариства є Вікторія Шульга, Олексій Рум’янцев і ТОВ «Актуарний інформаційно-дослідницький центр» (володіє 99,9%), власником якого є «Кастлрок файненс лімітед» (Великобританія). За даними «Н.Г.», вона в свою чергу заснована британською фірмою «Investment house international limited», яка належить англійцю Arifali Dahya.

ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес» страхуватиме пасажирів від нещасних випадків на залізниці на маршрутах приміського сполучення. За даними SMIDA станом на перший квартал 2013 року, по 25% акцій СК «Брокбізнес» належали народному депутату Сергію Буряку (член фракції Партії регіонів до кінця лютого 2014 року) та його брату Олександру. Ще 50% страхової фірми належали ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Каскад-Інвест» нардепа Віталія Хомутинніка від Партії регіонів. Станом на 2 квартал 2014 року, 50% «Брокбізнесу» й далі володіє «Каскад-Інвест».

У липні 2013 року брати Буряки продали свій «Брокбізнесбанк» групі СЄПЕК Сергія Курченка. Даних про продаж СК «Брокбізнес» не було.

Страхування на залізниці уважається одним із найбільш беззбиткових видів страхування, оскільки рівень виплат за ним не перевищує 4% від зібраних премій. Для порівняння, в автострахуванні рівень виплат досягає 60-70%.

Нагадаємо, що керівництво “Укрзалізниці” пообіцяло провести повноцінний конкурс з відбору страхових компаній у липні цього року.

До цього пасажирів залізниці страхувала СК “Інтер-поліс”. За даними SMIDA за другий квартал цього року, “Укрзалізничпостач” володіє понад 41,8% “Інтер-полісу”, а 39,3% належить компанії “Інтер-Контакт”, кінцевим бенефіціаром якої через компанію “Гонконг Істерн Девелопмент Лімітед” (Гонконг) є народний депутат Олександр Єдін. Ще 10,7% володіє кіпрський офшор “Ей.Бі.Сі. Контрейдінг (Оуверсіз) Лімітед”.