Пісний “закидав” журналістів стотисячними позовами

25 Квітня 2014

Позов Василя Пісного, керівника департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України до сайту ZAXID.NET та журналістів «Наших грошей. Львів» щодо захисту честі та гідності з відшкодуванням моральної шкоди у розмірі 100 тис . грн, виявився непоодиноким.

Ще 24 грудня 2013 року Франківський районний суд міста Львова розглянув позов Василя Пісного, тоді ще заступника голови Львівської обласної ради до ТОВ «Видавнича група «Нова інформація», яка є видавцем «Газети по-українськи». Василь Пісний вимагав захистити його честь, гідність та ділову репутацію, спростувати неправдиві відомості та відшкодувати йому моральну шкоду у розмірі 100 тис. грн.

Пісний вимагав спростувати відомості наведені у статті «Майже кожен п’ятий подавав «липовий диплом», опублікованій виданням 10 березня 2011 року. В статті йшлося про незаконні схеми митного оформлення товарів на митному посту «Краківець».

Суддя Мартьянова прийняла рішення на користь позивача. Вона не лише визнала поширені відомості недостовірними, але і вирішила, що журналісти принизили честь та гідність Василя Пісного. Щоправда, причинену моральну шкоду оцінила не у 100 тис. грн, а лише в 10 тис. грн. «Суд врахував, що внаслідок поширення інформації, останній [Василь Пісний – «Н.Г. Львів»]  втратив душевний спокій та  рівновагу, це вплинуло на стан його здоров’я та втрату довіри до нього з боку громадськості Львівщини, зниження  авторитету  серед знайомих та співробітників», – йдеться у рішенні суду.

Адвокату Георгію Красікову, який представляв «Газету по-українськи» в суді, процес видався, щонайменше, дивним. «Прийняте рішення було необґрунтованим, – розповів він в коментарі «Н.Г. Львів», – позивач не навів жодних вагомих доказів, суд не взяв до уваги наших аргументів, а виключно аргументи позивача».

Юристи газети стверджували, що редакція газети не виказувала жодного власного необґрунтованого звинувачення, а лише висвітлювала події, які стали відомі у результаті аналізу подій, які відбувались на території України. Опис цих подій в деякій мірі був оціночним, критичним судженням, оскільки ґрунтувався на власному переконанні автора. А згідно з українським законодавством, оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

Адвокат також повідомив, що ще в січні цього року була подана апеляційна скарга, проте вона досі не розглянута, і апеляційне провадження не відкрито.

Нагадаємо, судове засідання за позовом Василя Пісного до  сайту ZAXID.NET та журналістів «Н.Г. Львів» відбудеться сьогодні 25 квітня у Франківському районному суді міста Львова о 15.30.

23 квітня Комітет Майдану Львівщини оприлюднив відкрите звернення до начальника департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Василя Пісного, у якому закликав його відмовитися від судового позову.