“Мілйони” Василя Пісного

Василь Пісний, відомий у певних колах за прізвиськом «Антибіотик», очолив Департамент державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України. Як йому це вдалося?
12 Березня 2014

піснийЗаступник голови Львівської облради Василь Пісний, відомий у певних колах за прізвиськом «Антибіотик», очолив Департамент державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України. Як йому це вдалося?

У Львові Пісного знають, насамперед, як екс-керівника обласної міліції, депутата Львівської облради, члена “Фронту змін” та людину, що нібито користується покровительством відразу двох екс-міністрів МВС – Геннадія Москаля та Юрія Луценка.

Незважаючи на такий серйозний послужний список, публічні скандали із завидною регулярністю супроводжують діяльність Пісного.

П`ять місяців у СІЗО

Новий керівник Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України 51-річний Василь Пісний працює в органах все своє свідоме життя.

Відразу ж після демобілізації зі строкової служби в армії 20-річний тоді Василь Пісний у 1983 році влаштувався на роботу у міліцію. Перші кілька років старшина міліції Пісний нічим особливим не вирізнявся. Ймовірно, спочатку він навіть не планував залишатися в «органах» надовго. Вступив на заочне відділення Львівського сільгоспінституту, у 1989 році отримав диплом за спеціальністю «інженер-механік».

У 1990 році Пісний, вочевидь, вирішив тісніше пов`язати своє життя з міліцією, вступивши на заочне відділення юрфаку у львівському університеті, однак уже тоді почав займатися підприємницькою діяльністю, як тоді її розуміли. Це був час великих можливостей і спокус…

Про це мало хто пам`ятає, але Пісному довелося скуштувати тюремної юшки – теперішній головний борець МВС з економічною злочинністю у 1995 році провів п`ять місяців у СІЗО за підозрою у причетності до рекету.

10 липня 1995 року Василя Пісного затримали за підозрою у злочині передбаченому ст.144 ч.3 КК України (рекет). За версією слідства, він вимагав спочатку $5 тис, потім $6 тис, а далі $7 тис. у такої собі Марини Берези. З її чоловіком, громадянином Польщі, Пісний у 1992-1994 рр. провадив спільний «бізнес» – займався контрабандою спирту.

У матеріалах кримінальної справи фігурував власноруч написаний Пісним список боржників і стан розрахунків з ними. 

Ксерокопія цієї записки була опублікована у газеті “Високий замок” за 27 квітня 1996 року в матеріалі “Перевертні в погонах та їх покровителі”. Текст підписаний С.Дільним, тодішнім заступником начальника управління внутрішньої безпеки у Львівській області УВБ МВС України. Зверніть увагу, як написано слово “мільйон” у нотатках.

1

У статті для «ВЗ» Дільний наводить цитати із заяви потерпілої – Марина Береза розповідає про те, що в процесі «вибивання» боргу її возили додому до Пісного, де він їй погрожував, а також утримували у підвалі будинку.

В результаті жінка віддала Пісному $1,5 тис. На той момент вона уже співпрацювала зі слідством і Пісного затримали.

«Плутані пояснення Пісного, вилучені в нього дома долари, що він їх отримав від потерпілої, все це переконало слідчого обласної прокуратури у необхідності порушити кримінальну справу. […] Висновок відомий: В.Пісний був із заявницею у цивільно-правових відносинах. Наскільки такі боргові відносини узгоджуються із службовою діяльністю?» – пише С. Дільний.

Стаття Дільного з`явилася у газеті у відповідь на лист Богдана Пісного, старшого брата Василя Пісного, який тоді був начальником Жидачівського РВВС та депутатом Львівської облради. Цей лист також був опублікований у “Високому замку” 30 березня 1996 року під рубрикою “Вільний мікрофон депутата” і називався “Провокація”.

Богдан Пісний обурювався арештом брата, стверджував, що це дискредитація і пояснював наявність боргу Марини Берези перед братом – це вона позичила гроші, які були «спадковою власністю дружини В.Пісного». Щоправда, він не пояснив чому цей борг був записаний разом зі «спиртовими розрахунками».

Натомість розповідає читачам, що в результаті слідчих дій, його брат “шість годин носив міні-реактор у кишені штанів”. За особистими даними Богдана Пісного “…банкноти, які М.Береза передала В.Пісному (повертаючи борг!) були у фатальний спосіб помічені радіоактивними ізотопами”.

Богдан Пісний на шпальтах газети стверджував, що після завершення слідства, заступник начальника управління внутрішньої безпеки вибачився перед Василем Пісним у присутності багатьох колег. Проте сам Дільний в матеріалі “Перевертні в погонах” спростовує це і дивується: «Погодьтеся, в цій ситуації перед кимось вибачатися нам просто нелогічно».

Сімейний бізнес Василя Пісного

Сьогодні на різноманітних сайтах можна знайти багато дуже різної інформації про Василя Пісного. Йому приписують хабарництво, контрабанду, зникнення речових доказів і співпрацю з кримінальними структурами – мовляв, саме за це він тримав прізвисько “Антибіотик”, бо міг вирішити будь-яку проблему з міліцією.

Ми не можемо цього ні підтвердити, ні спростувати. Проте наші спроби з`ясувати майновий стан нашого героя принесли несподівано щедрий результат.

Скажімо, екс-дружині Василя Пісного Ользі Костик належить готель у центрі Львова «Наталія 18»,готельно-відпочинковий комплекс «Колиба» у Брюховичах з територією понад 10 га, ресторан«Форос» у Львові…

Офіційно Пісний розлучений з Ольгою Костик з початку 2000-х, і достеменно невідомо, чи вони продовжують жити і вести спільне господарство як подружжя.

Ольга Костик, у 2008 році була співзасновницею жовківського підприємства ТОВ “Техпромвироби”, яке займалось і займається імпортом побутової техніки в Україну. Ця компанія, за інформацією Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Верховної Ради, за чотири роки оформила угод на понад 160 млн грн.

Ще одним співзасновником ТОВ “Техпромвироби” є компанія “Star Technology Alliance Limited”, зареєстрована в Гонконгу. “Техпромвироби” тісно пов`язані з діяльністю скандального голови Окружного адміністративного суду м. Києва Олегом Бачуном, який відрізнявся надзвичайно нескромним способом життя.

Питання саме його причетності до незаконної підприємницької діяльності розглядалось спеціальною робочою групою Ради суддів і парламентським комітетом. Щоправда, сьогодні Олег Бачун вже є офіційним співвласником разом з гонконгською компанією. А от чи вийшла дружина Пісного з компанії, чи її частка прихована за назвою “Star Technology Alliance Limited” достеменно невідомо. Втім, сумнівно, адже директором ТОВ “Техпромвироби” далі працює такий собі Іван Світлик, який керував компанією і у період, коли серед її засновників офіційно значилась Ольга Костик.

Де живе Василь Пісний

Офіційно Василь Пісний, який усе життя пропрацював у міліції і не був причетний до жодного бізнесу, декларує земельну ділянку 22,5 соток, будинок на 450 кв. м та автомобіль Honda Crosstour 2010 року випуску.

Де ж живе Василь Пісний? Де цей будинок площею 450 кв. м.? Зважаючи, що Василь Пісний не знайшов часу для спілкування із “Н.Г. Львів”, будинок довелося шукати самотужки. Знайшли три (!) будинки, що належать сім`ї нового керівника Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України.

У 2009 році Василь Пісний набув право власності на будинок у селищі Брюховичі біля Львова, на вулиці Садовій, 17.

3

У документах вказано, що підставою для набуття власності стало рішення Франківського районного суду Львова від 29 квітня 2009 року. На жаль, це рішення відсутнє в Єдиному держреєстрі судових рішень. Відомо лише, що у 2013 році цей будинок було виставлено на продаж.

У Брюховичах є ще одна нерухомість, яку пов’язують з Василем Пісним, на вулиці Лікарській, 3в. Цей будинок, зведений просто посеред лісу, за інформацією нашого джерела, дружина Пісного Ольга Костик подарувала їхній спільній доньці Наталі у лютому 2013 року.

1

11

Маєток вражає своїми розмірами та масштабами вирубки лісу. Це добре видно з карт Yandex та Google. Зліва – фото 2010 року, коли маєток ще в стані будівництва. Справа – фото за 2012 рік, коли дім вже зведено. Ліс нещадно рубали не лише на приватній території, але і за її межами.

лікарська 2010-2012

Землю, на якій тепер стоїть хата доньки Пісного, Брюховицька селищна рада вилучила з користування ДП “Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр” у липні 2008 року. Проти майбутньої вирубки лісу ніхто не заперечував.

Щоправда, у 2009 році опам’яталася прокуратура Шевченківського району Львова, яка звернулася до суду, оскільки вилучили земельні ділянки, які були надані для зон лікування, відпочинку та туризму. Окрім того, діяв мораторій на погодження щодо вилучення земель. Однак справу програли у всіх інстанціях.

Незабаром після вилучення лісу, Брюховицька селищна рада дала дозвіл на розробку проектів відведення земельних ділянок на вулиці Лікарській по 15 соток кожна чотирьом людям: Людмилі Лагно з села Старий Яр (Яворівський район), Марії Хлян з села Дебрі (Яворівський район), львів’янкам Ользі Скірі та Марії Кирич.

Якщо про перших двох ми нічого не знаємо, то про Марію Кирич відомо, що вона має бізнес з колишньою дружиною Пісного – їй належить 0,3 % готелю «Наталія 18». Також вона є співвласницею ПП “Авто Престиж”. У числі засновників цієї фірми також є Наталія Клепач з Жовкви. За інформацією ZIK, це колишня дружина Ігоря Клепача, начальника Львівського відділення реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ. Клепачу інкримінували перевищення службових повноважень – незаконну видачу водійських прав. Також підозрювали, що через його дії держава не отримала понад 40 млн грн. Крім того, з рішення Львівської облради випливає, що Наталія Клепач володіє 0,5345 га на території “Замкового парку” у Жовкві.

Ще одна власниця наділу Ольга Скіра є керівником підприємств екс-дружини Пісного Ольги Костик. В судових рішеннях, в яких прокуратура оскаржувала вилучення землі в Брюховичах, повідомляється, що Скіра та Кирич подарували (!) ці ділянки Мирославу Станкевичу. Цей чоловік був прописаний на одну адресу разом з Володимиром Семениною.

станкевич-семенина 2

станкевич-семенина 2

Володимир Семенина родом із Сокальського району, працював “під крилом” Пісного. У березні 2005 року Василь Пісний став начальником ГУ МВС в Тернопільській області. Одночасно обласне ДАІ Тернополя очолив Володимир Семенина. Коли у січні 2008 року Пісний став начальником львівської обласної міліції, то Семенина — обласного ДАІ Львівщини.

У Львові є ще один маєток, безпосереднє відношення до якого має колишня дружина Пісного Ольга, на вулиці Брюховицькій, 207. Вулиця має таку назву, оскільки веде до селища Брюховичі. Будинок зовнішнім оздобленням копіює маєток на Лікарській. Вони немов брати-близнюки. Єдине, на око, він значно більший.

7

11

Для будови тут також нахабно вирубали ліс. Кілька пеньків і досі видніються посеред газону.

брюховицька 2010-2012

6

Згідно з ухвалами Львівської міськради, це була земля Брюховицького лісництва. Однак депутати внесли зміни до рішення виконкому від 6 лютого 1998 року № 51 “Про інвентаризацію земель м. Львова“, замінивши слова “Брюховицьке лісництво“ на “землі м.Львова“.

В один день, 30 квітня 2009 року, депутати міськради проголосували за чотири ухвали, згідно з якими затвердили проекти землеустрою чотирьом особам загалом на 40 соток. Це Ганна Борейко, Андрій Бойко, Марія Будник та Ігор Патлика. Ганна Борейко була прописана за однією адресою з людьми на прізвище “Костик” та “Пісна” на вул. Брюховицькій, 236 у Львові. Цю адресу при реєстрації бізнесу також вказувала екс-дружина Пісного.

Ми не володіємо інформацією, на кого далі перереєстрували цю землю. Утім, забудову на Брюховицькій, 207 проводила Ольга Костик. Про це свідчать дані Держархбудінспекції.

архбудконтроль костик

Голова Шевченківської райадміністрації Львова Олександр Удовенко підтвердив, що за присвоєнням номеру будинку до них зверталася Ольга Костик. 7 грудня 2011 року маєтку на Брюховицькій дали номер 207.

Про честь і гідність

Коли про Василя Пісного відгукуються як про людину із сумнівною репутацією, це не зовсім справедливо, оскільки він неодноразово захистив свою честь та гідність в судах.

Наприклад, судився Пісний з тернопільською газетою «Репортер» у 2006 році. Редактор цієї газети Орест Муц звинувачував Пісного, який тоді очолював тернопільську міліцію, у корупції, зловживанні службовим положенням та відмиванні брудних грошей. На жаль, нам достеменно невідомо чим закінчився процес, оскільки тепер Орест Муц відмовляється коментувати справу 8-річної давнини.

Позивався Василь Пісний і до колишнього депутата Винниківської міськради, екс-працівника міліції Рустама Казімова, який звинувачував його у незаконному звільненні, зумовленому “політичними та національними” причинами. У матеріалах судової справи наведено цитати з депутатського звернення Казімова, в якому він стверджує, що Пісний “перешкоджає виявляти факти зловживань та корупційних дій колишнього мера [міста Винники] та його оточення […]. Зі слів працівників ДАІ Львівської області перед поїздкою в Італію Василь Пісний збирав з командирів взводів 1000 євро […]. У м. Львові має декілька готелів та мотелів, шикарних будинків, дорогих автомобілів тощо. На день народження своїй дочці подарував в центрі міста готель “Наталія-18”.

Суд дійшов до висновку, що депутатське звернення варто віднести до ”категорії оціночних суджень та критичної оцінки фактів, яку не можна перевірити на предмет її відповідності дійсності”.

У 2005 році «Львівська газета» опублікувала спростування, яке було наслідком позову до газети зі сторони Василя Пісного. Він вимагав спростувати питання (!) журналістів на прес-конференції Геннадія Москаля, тодішнього глави МВС. Журналістів здивувало призначення Василя Пісного головним міліціонером Тернополя, оскільки «…раніше Василя Пісного затримували працівники служби внутрішньої безпеки. Його звинувачували у тому, що разом з покійним авторитетом «Мухою» викрав жінку-підприємця і вимагав викуп». Москаль сказав, що вперше про таке чує. Але 10 жовтня 2005 року Василь Пісний на сторінках газети пояснив, що постановою прокуратури Львівської області кримінальна справа N141-4923 відносно нього була закрита за відсутністю в його діях складу злочину.

“У ході перевірки прокуратурою Львівської області звернення жінки-підприємця, про яку згадується в статті, жодного факту моєї вини встановлено не було. Під час перевірки вона заявила, що я ніколи не застосовував до неї насильства”, – заявив Пісний. Він також зауважив, що Генпрокуратура порушувала справу відносно працівників служби внутрішньої безпеки за зловживання службовим становищем щодо нього.

Олександра Губицька, Наталя Онисько, вперше опубліковано на ZAXID.NET

P.S. Новий шеф МВС Арсен Аваков, який і призначив Василя Пісного начальником Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, уже продемонстрував здатністьвизнавати свої кадрові прорахунки, звільнивши кількох новопризначених керівників обласних управлінь МВС, репутація яких виявилась, м`яко кажучи, не кришталевою. Хотілося б сподіватися, що у випадку з Пісним Аваков залишиться вірним собі.