«Львівобленерго» звинуватило в крадіжці світла міграційну службу замість міліціонерів

16 Жовтня 2013

Протистояння між ПАТ «Львівобленерго» та Шевченківським райвідділом міліції за самовільне підключення до мережі і крадіжку електроенергії в особливо великих розмірах, яке триває вже понад півроку завершено. Енергетики знайшли нового винного і відмовились від претензій до міліціонерів.

Початок історії був ще у лютому. Як повідомляли «Н.Г. Львів» Шевченківський райвідділ міліції попався на крадіжці електроенергії. Контролери «Львівобленерго» встановили факт самовільного підключення до мережі у приміщенні паспортного відділення Шевченківського райвідділу міліції на вулиці Донецькій, 3 і нарахували штраф у розмірі 160 тис. гривень.

Сталося це ще 30 березня 2012 року. До суду ПАТ «Львівобленерго» звернулось у лютому 2013 року і виграло справу. Але програло апеляцію у травні. Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції на підставі того, що акт про порушення було надіслано на Донецьку, 3, тобто на відділення паспортного столу, а не на адресу Шевченківського райвідділу на вулицю Академіка Кучера, 5. Суд постановив, що відповідач не мав змоги оскаржити акт про порушення ще до передачі справи в суд, як це передбачено законом, через непоінформованість.

В новому позові щодо самовільного підключення до електромереж, юристи енергетиків змінили відповідача і навіть суму. Виявляється, самовільне підключення здійснили не міліціонери, а працівники Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області, (колишні «паспортні столи»), і претензії їм нараховані вже в розмірі 213, 7 тис. грн за період з 01 квітня по 20 грудня 2012 року. При цьому від претензій до Шевченківського районного відділу міліції «Львівобленерго» відмовляється. Цікаво, що згідно з матеріалами судового рішення, Управління розмістилося і розпочало свою роботу на Донецькій,3 з 1 серпня 2012 року, тому енергетики вирішили зменшити суму оплати недорахованої енергії до 114, 9 тис. грн. Про те, хто буде оплачувати решту збитку нанесеного ПАТ «Львівобленерго», в судовому рішенні не сказано.

Однозначно лише те, що Господарський суд Львівської області встановив, що працівники ГУ ДМС України у Львівській області користувались електроенергією без договору, претензії є обґрунтованими і вирішив стягнути з міграційної служби 114, 8 тис гривень на користь «Львівобленерго».