Нардеп Кривецький заплатить 22 мільйони, бо поручився за бізнес-партнера

19 Липня 2013

Господарський суд Львівської області вирішив стягнути солідарно з ТОВ виробничо-комерційної фірми “Обабіч” та ТОВ “Узлісся” на користь ПАТ “Комерційний банк “Хрещатик” 12 млн 85 тис грн заборгованості за кредитом, 10 млн 83 тис. грн – прострочених відсотків за користування кредитом, 221 тис. грн – пені за прострочення сплати відсотків. Загалом 22 млн 389 тис. грн. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з рішенням суду, у січні 2007 банк “Хрещатик” та фірма “Обабіч” уклали угоду про надання кредиту для поповнення обігових коштів, а саме для закупівлі олійно-зернових культур та інших операційних витрат. Спочатку це була відновлювальна кредитна лінія з лімітом кредитування в сумі 9 млн 200 тис. грн. Однак у 2010 році ліміт кредиту збільшили до 12 млн 85 тис. грн.

Фірма “Обабіч” мала віддавати кредит частинами, останній платіж — до 10 грудня 2010 року. Банк зазначив, що 12 мільйонів не повернули, як і відсотки за користування кредитом, починаючи з червня 2010 року.

З рішення суду також стало відомо, що поручителем при отриманні кредиту виступило ТОВ “Узлісся”. Згідно з договором поруки, це ТОВ зобов’язалося нести перед банком в повному обсязі солідарну відповідальність за непогашення кредиту фірмою “Обабіч”.

У червні 2013 року “Узлісся” звернулося із заявою до суду, аби визнати договір поруки недійсним. Тому просило суд зупинити провадження у справі про стягнення заборгованості, поки суд не вирішить справу щодо договору поруки. Утім суддя вирішив, що підстав для зупинення провадження немає.

Окрім 22 млн 289 тис. грн суд також вирішив стягнути з двох фірм 68,8 тис. грн судового збору.

Власником ТОВ “Узлісся” є Ігор Кривецький, народний депутат від ВО “Свобода”. На момент поручительства серед власників також був Павло Власюк, Олександр Веремеєнко та Наталія Кедик. Фірма “Обабіч” у січні 2007 року належала саме Павлу Власюку. Утім у вересні 2007 року власником став Богдан Костів, член ВО “Свобода”, помічник депутата Львівської міськради від ВО “Свобода” Маркіяна Лопачака.

Згідно з ЄДРПОУ, щодо ТОВ ВКФ “Обабіч” порушено справу про банкрутство (санація). Керуючий санацією – Олег Шумов. Утім у Єдиному державному реєстрі судових рішень повідомляється, що 19 березня цього року Львівський апеляційний господарський суд за зверненням банку “Хрещатик” вирішив провадження у справі про банкрутство фірми “Обабіч” припинити.

На думку суду, не було достатніх правових підстав для порушення провадження в справі про банкрутство та введення процедури санації боржника. Як відомо, з моменту введення процедури санації, ні податкова інспекція, ні державна виконавча служба, ні інші юрисдикційні органи не вправі обмежити майнові дії боржника.