На львівському ринку перевезень успішно працюють колишні депутати та чиновники

10 Червня 2013

12 червня 2013 року в Ратуші відбудуться громадські слухання щодо тарифів на перевезення. Ініціює їх Львівський обласний осередок «Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників». Перевізники пропонують підняти тариф до 3 гривень, оскільки існуюча вартість квитка 2 гривні, за їх словами, є збитковою.

У Львові перевезення здійснюють п’ять фірм. «Н.Г.Львів» з’ясували, хто ці люди, які вже багато років працюють собі в збиток і нарешті вирішили активно боротися за прибутки своїх підприємств.

«АТП №1» – міське комунальне підприємство, єдиний не приватний перевізник, який переміг минулого у конкурсі. Рік тому тут звільнився директор підприємства Андрій Тимчина, хоч і за власним бажанням, але після догани за погану роботу. Було призначено нового – Михайла Сидоровича, колишнього працівника Закарпатського регіонального відділення ПП «Окконафтопродукт». Якого запідозрили у лобіюванні інтересів «Концерну Галнафтогаз», оскільки підприємство заправлялось виключно на заправках мережі АЗС «ОККО». Проте, міський голова запевнив, що тут жодного лобізму, виключно вигідні ціни.

ПАТ «ЛАТП – 14630» – акціонерами підприємства є 829 осіб, а директор Кузбит Степан Зіновійович. У 2005 році головою наглядової ради був Микола Шкурган, який пізніше став начальником Львівського міського управління транспорту та зв’язку, з цієї посади звільнився у 2010 році. Він є послідовним прихильником підняття тарифів. У 2007 році він заявляв, що рентабельність перевезень становить 4,8 грн.

Шкурган сьогодні є директором одного з п’яти перевізників, що мають право працювати у Львові –ТзОВ «Міра і К».  А засновниками фірми є Іван Велійка, голова Львівського обласного осередку «Всеукраїнська асоціація перевізників» (який власне ініціює громадські слухання) та ТзОВ «Львівське автотранспортне підприємство 24662». Останнє має 8 засновників, серед яких знову ж таки Іван Велійка та його дружина, а також  дружина і донька Романа Лободи, який свого часу був депутатом міської ради та попередником Велійки на посаді голови Асоціації. Вдвох вони і створили «Міра і К» ще у 2002 році і тоді були його єдиними власниками. Тепер Роман Лобода є заступником начальника управління «Укртрансінспекції» у Львівській області, але можна припустити, що остаточно вплив на підприємство не втратив.

ТзОВ «Успіх БМ» – має шість засновників. Бевко Розалія Миколаївна, Батючок Олег Михайлович, Мельник Ігор Іванович, Іськович Володимир Васильович, Кіт Ігор Михайлович та Пшеничний Іван  Васильович. Цікаво, що крім Розалії Бевко, решта співзасновників не кладуть всі яйця в одну корзину, а мають про запас ще по одній фірмі з таким самим видом діяльності – перевезення. Олег Батючок та Володимир Іськович є співвласниками ТзОВ «Леокор». Юрій Мельник володіє ТзОВ «Віктор К». Ігор Кіт разом Іваном Пшеничним – ТзОВ «Вердана».

ТзОВ «Фіакр-Львів» –  ще нещодавно мала шість засновників. Проте, 25 квітня 2013 року найбільш відомий з них, Євген Білінський, чинний депутат міської ради від ВО «Свобода» продав свою частку підприємства. Решта власників підприємства, значно менш публічні люди: Левик Роман Михайлович, Ткачук Галина Василівна, Волчук Валентина Миколаївна та Кащук Лілія Романівна.