Олег Баляш втратив будинок у Центральному парку культури

23 Січня 2013

Дім, який хотіли збудувати Баляші

Господарський суд Львівської області 10 січня ухвалив рішення про повернення у комунальну власність будинку в Центральному парку культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького у Львові.

У вересні 2008 року будинок площею 735,1 кв. м за адресою вул. Лижв’ярська, 42 у «Концерну «Сімекс» купила Оксана Баляш, дружина впливового львівського бізнесмена і депутата Львівської обласної ради Олега Баляша. Сума угоди невідома, але навряд чи менша $1,5 млн – навіть зважаючи на різке падіння цін на нерухомість восени 2008-го.

Першим приватним власником цього будинку було ПВТП «Жубер» (власник Олег Жуковський), яке у 1992 році викупило у дирекції парку тодішній павільйон «Юність» площею 300 кв. м, збільшивши його площу за рахунок реконструкції і надбудови до 735,1 кв. м.

У 1996 році «Жубер» продав будинок «Концерну «Сімекс», а той у вересні 2008 року продав будинок Оксані Баляш.

Баляші мали намір збудувати на місці придбаного будинку багатоповерховий офісний центр. За словами Олега Баляша, були отримані усі необхідні дозволи міськради.

Наприкінці 2011 року будівлю знесли, а на її місці почали підготовчі роботи для спорудження офісного центру. Очікувано, масштабне будівництво на території парку (хоча Баляш це заперечував), викликало протести депутатів міськради, зокрема, Віри Лясковської.

Так зараз виглядає нова власність львівської територіальної громади

Тепер, як випливає з рішення суду, будинок, приватизований більше 20 років тому (точніше земельна ділянка з фундаментом майбутнього офісного центру) повернута у власність львівської територіальної громади.

Підставою для такого рішення судді Господарського суду Львівської області Тараса Рима став позов прокуратури Галицького району Львова від 17 квітня 2012 року. Прокуратура аргументувала свій позов тим, що в ході перевірки виявила, що підпис директора парку на угоді 1992 року з «Жубером» є підробленим. З`ясувалося також, що керівництво парку не мало право на продаж павільйону “Юність”, оскільки Львівська міськрада ніколи не передавала його паркові.

Попри те, що терміни позовної давності уже давно спливли, суд вирішив, що насправді термін позовної давності слід рахувати від моменту, коли прокуратура дізналася про підробку підписів – а саме від 13 квітня 2012 року. Таке рішення, до речі, може мати серйозні наслідки не лише для Львова.

Жодних фінансових відшкодувань Баляшам не передбачено.

До речі, у 2010 році перший власник скандального будинку Олег Жуковський, який у 1996 році виїхав до США, де отримав громадянство, намагався через суд повернути його собі, однак тоді Залізничний районний суд Львова відмовив йому у задоволенні позову, посилаючись, зокрема, на те, що термін позовної давності сплив.