Оператори Shahed: російсько-іранська казка про «Соколінную охоту»

Де і коли іранці могли навчити росіян керувати дронами, що руйнують українські міста
30 Листопада 2022

У серпні цього року російські військові розрахунки безпілотних літальних апаратів (БПЛА) взяли участь у конкурсі «Соколінная охота». Команди з росії, Білорусі, Ірану та Вірменії змагалися у коригуванні артилерійського вогню, розвідці, стрільбі та фізпідготовці. Проте, ймовірно, за лаштунками перегонів Іран готував російських інструкторів та операторів дронів-камікадзе «Shahed». Ми визначили, хто ці російські оператори та знайшли їхні родини.

***

Нещодавно Генштаб ЗСУ повідомив, що росіяни готують нову атаку дронами з окупованого Криму. У Севастополі проходить навчання операторів БПЛА російського та іранського виробництва.

13 вересня росія вперше атакувала цивільні об’єкти України безпілотниками «Shahed». Як вважає ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман, вони є «дешевшим замінником дорогим крилатим ракетам».

Наслідки російського удару дронами по столиці. Фото: Кирило Тимошенко, ОП.

Умисний напад на цивільні об’єкти – це воєнний злочин, який росія за допомогою дронів-камікадзе вже скоїла близько 400 разів і не планує зупинятися, адже замовила в Ірану ще одну партію дронів.

Всі атаки мають обличчя: польотами безпілотників керують оператори. Аби довідатися, хто вони і де їх навчають, нам довелося відтворити весь цикл підготовки кадрів для російської військової безпілотної авіації, проаналізувати та зіставити події в Ірані та росії.

«Послання миру, дружби та співпраці»

«Соколінная охота» – одна з дисциплін Армійських ігор – вигаданої росією щорічної військової забави з «веселими стартами» для представників різних родів військ, на кшталт біатлону для танкових. Цим ігрищем рф намагається підвищити авторитет свого війська та показати підтримку світу, залучаючи партнерські країни, такі як Венесуела та Зімбабве. Цього достатньо, аби називати конкурс «міжнародним», а його переможців – «чемпіонами» або «призерами світової першості».

Армійські ігри проходять у серпні-вересні вже протягом восьми років та «Соколіная охота» з’явилися у їхній програмі лише 2017 року. П’єдестал пошани «Соколінной охоти» може слугувати своєрідним лакмусовим папірцем стосунків росії із країнами-учасницями.

Наприклад, Казахстан тісно співпрацював із росією попередні роки, от і чотири минулих конкурси відбувалися у Казахстані, стільки ж разів казахські оператори дронів перемагали. Нині ж їх немає навіть серед учасників. Можливо, росія образилася на Казахстан за відмову допомагати нищити Україну.

Натомість, цього року участь в «охотє» взяла Вірменія, що може бути пов’язано з нещодавнім загостренням карабаського протистояння, в якому росія традиційно виступила на стороні Єревану. Оператори дронів країни-дебютантки навіть посіли третє місце, а перемогу розділили російська та іранська команди.

Іран, хоч і був постійним учасником змагань та завжди посідав останнє місце у турнірі, а цьогоріч вперше не лише переміг, а й виступив у ролі організатора.

«Метою проведення міжнародного військового змагання у 2022 році є передача послання миру, дружби та співпраці Ісламської Республіки Іран з іншими країнами світу для боротьби з глобальним тероризмом і факторами, які роблять світ небезпечним, а також для підвищення рівня готовності, бойової потужності та передачі військового досвіду і досягнень у безпілотній галузі дружнім країнам», – зазначив під час церемонії відкриття конкурсу старший радник командувача повітряно-космічних сил Ірану генерал Сардар Алі Білалі.

Місце змагань змінити можна

У 2022 році турнір «Соколінная охота» тривав з 15 по 27 серпня. За твердженням російського міністерства оборони, відбувався він на летовищі поблизу міста Ісфаган, де знаходиться 8-а авіабаза повітряно-космічних сил Ірану. Це найбільший військовий аеродром країни, що водночас є головним ремонтним та навчальним центром. Проте, іранські медіа називають місцем проведення «Соколінной охоти» геть іншу локацію: летовище поблизу міста Кашан.

Кашан знаходиться на краю пустелі Маранджаб, в 200 км від Ісфагану. У передмісті Кашану разом із найстарішим цивільним аеропортом Ірану дислокується надсекретна авіабаза. Точніше, колись надсекретна – минулого року її викрито. Тоді міністр оборони Ізраїлю Бені Ґанц назвав її серцем іранської безпілотної авіації та навчальним центром для операторів БПЛА. Тут, за словами ізраїльського міністра, готують іноземних терористів, зокрема, з Ємену, Сирії, Лівану та Іраку. На підставі отриманих даних Ґанц звинуватив Іран у поширенні «дронного тероризму» регіоном.

Шахед-129 і Шахед-191 на авіабазі у Кашані, 3.06.2016. Фото: independentpersian.com

За місяць до старту «Соколінной охоти» російська делегація щонайменше двічі відвідувала кашанську базу, де іранці демонстрували їй ударні безпілотники «Shahed». Про це у липні заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван:

«Наша інформація свідчить про те, що Іран готується терміново доставити росії сотні літальних апаратів, включаючи ударні безпілотники».

Салліван оприлюднив супутникові знімки авіабази у Кашані, зроблені під час візиту росіян і додав, що, ймовірно, у липні Іран планує провести для них навчання з експлуатації дронів-камікадзе.

Авіабаза у Кашані під час візиту російської делегації

Тоді міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахян у телефонній розмові з Дмитром Кулебою заперечив продаж дронів-камікадзе росії. Мовляв, заява Білого дому – це наклеп, що переслідує «конкретні політичні цілі». І тільки на початку листопада Іран визнав продаж «Shahed», проте лише невеликої партії та до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Втім, офіційні особи в уряді США повідомили «The Washington Post» дещо іншу інформацію. Мовляв, першу партію безпілотників-камікадзе «Shahed» і ударних «Mohajer» Іран поставив росії значно пізніше, а саме 19 серпня. Тобто вже під час проведення «Соколінной охоти». Тоді ж Ісламська республіка продемонструвала свій арсенал дронів у дії.

150 дронів 1401 року нашої ери 

24-25 серпня іранські військові провели масштабний вишкіл операторів БПЛА «Drone Exercise 1401». Цифра тут означає рік – в Ірані зараз 1401-ий, за нашим літочисленням це 2022-ий.

Дводенний вишкіл, що збігся з російськими військовими іграми, за словами його речника адмірала Сейед Махмуд Мусаві, демонструє здатність Ірану «будувати, експлуатувати, проектувати та використовувати всі типи безпілотних літальних апаратів».

А під час етапу «Drone Exercise 1401» в Ісфагані заступник командувача іранської армії адмірал Хабіболла Сайярі навіть згадав про Україну у своїй промові:

«Сьогодні безпілотники — це нове явище. Нещодавно доведено їх ефективність у кризових ситуаціях, наприклад, у війні між Азербайджаном та Вірменією в Карабасі, війні між Україною та росією».

До навчань було залучено 150 розвідувальних, наглядових, бойових і ударних безпілотників. Робота дронів-камікадзе «Shahed» теж була продемонстрована.

Стоп-кадр з відео «Drone Exercise 1401» у YouTube

Хоч вишкіл проходив на всій території Ірану та більша частина заходів відбулася в Ісфагані. Фото і з Ісфагану, і з Кашану запостив у своєму ВКонтакті член російської команди операторів БПЛА.

Сєргєй Созінов у саду Фін, Кашан. Фото з його ВКонтакті

Сєргєй Созінов біля Шахської мечеті, Ісфаган. Фото з його ВКонтакті

Це 36-річний Сєргєй Созінов, який служить у місті Коломна, де знаходиться головний військовий центр безпілотної авіації рф. Він не захотів коментувати свій візит до Ірану – кинув слухавку, як тільки дізнався предмет розмови.

Але нам стало відомо, що з 2015 року він разом з родиною мешкає у Коломні. Саме тут Созінов оновив паспорт, а у 2021-му прописався. Кур’єрська служба СДЕК і сьогодні доставляє йому посилки за адресою: «ул. Ларцевы Поляны, 44, кв. 30».

А народився він 4 січня 1986 року у селі Пасегово Кіровської області. Созінов – людина спортивна. На його сторінці у соцмережі чимало світлин з марафонів та змагань. До телефону Сєргєя прикріплені дві електронні пошти, одна з них nachfiz202@mail.ru, підказала нам колишню адресу користувача – підмосковний Наро-Фомінськ, де дислокується 4-а гвардійська Кантемирівська дивізія.

Ймовірно, свого часу Созінов завідував там фізичною підготовкою. А бійці Кантемирівської дивізії є постійними учасниками Армійських ігор, зокрема «танкового біатлону». Полігон дивізії у селі Головеньки – майданчик для підготовки команд усіх військових з’єднань. У ВКонтакті Созінова та його дружини Маріни чимало фото з танкової забави.

Сєргєй Созінов на танковому біатлоні. Полігон Алабіно, 2015. Фото з його ВКонтакті

Коломна літаюча

Згідно з положенням конкурсу «Соколінная охота», команда кожної країни – це не більше 13-ти осіб. З російських представників, що приїхали на змагання в Іран, нам вдалося ідентифікувати чотирьох. Всі вони, як і Сєргєй Созінов, з Коломни і є військовослужбовцями 924-го Державного центру безпілотної авіації міноборони рф.

Центр – головна «кузня» операторів дронів для російського війська. Він не лише готує спеціалістів «для обслуживания и работы с комплексами БПЛА как отечественных разработок, так и зарубежных», а й випробовує усі види безпілотників, перед їх поставкою на озброєння армії рф:

«При необходимости специалистами центра совместно с предприятиями промышленности проводится доработка проходящих испытания комплексов с БЛА»,  додає міноборони країни-агресорки.

Оператори БПЛА (праворуч): Созінов, Півкін, Глухов. Іран, 2022. Фото з сайту міноборони рф

Саме на базі 924-го центру попередні роки проводили заключний  відбірковий етап «Соколінной охоти» у росії. Його переможці і представляли країну на міжнародній арені. Військовослужбовці коломненського центру теж брали участь у відбіркових етапах, але, в якості суддів. Цього року відбори також проводили, але на відміну від минулих років міноборони рф так і не оголосило переможців.

«Мамина гордость!»

Андрєй Стєповой ліворуч. Стоп-кадр з відео міноборони рф

На стоп-кадрі з відео змагань в Ірані капітан військово-повітряних сил рф Андрєй Стєповой. Йому 31 рік, народився 25 вересня 1991-го у селі Новотроїцьке Воронезької області. Стєповой з дитинства мріяв про кар’єру військового льотчика, як і його мама.

«Это мой будущий старший летенант!», – у ВКонтакті підписала його дитяче фото мати Наталья.

Андрєй Стєповой. Фото з ВКонтакті матері

Втілювати мрію Стєповой почав у воронезькій Військово-повітряній академії, що готує офіцерів інженерного спрямування для авіації всіх видів і родів військ. Її завершив у 2014-му. Фотозвіт з випускного Андрєя є у ВКонтакті його друга Алєксандра, котрий приїздив із дружиною підтримати товариша.

«Да я будто дома побывал», – тішився випускник під однією з фотографій.

До слова, у ВКонтакті оператор БПЛА має ID «andros_009» і ховається під прізвищем «Іванов».

Андрєй Стєповой з друзями. Воронеж, 2014. Фото з ВКонтакті друга

А вже з 2018 року дружне сімейство Стєпових регулярно відвідує сина та брата у Коломні. Мати Андрєя охоче ділиться фотографіями вояжів у своєму профілі ВКонтакті.

«Мамина гордость!», – коментує світлину тітка Андрєя Людміла.

Андрєй Стєповой з батьками. Коломна, 2019. Фото з ВКонтакті матері

Мешкаючи у Коломні Стєповой купив автомобіль і в документах вказано місцем проживання адреса 924-го Центру – проїзд Артилеристів, 5.

«Специалист по прыжкам в бок!»

Глєб Півкін ліворуч. Стоп-кадр з відео міноборони рф

Ще один член російського розрахунку БПЛА отримав російське громадянство лише у 2009 році. Глєб Півкін народився 1 листопада 1995-го у Туркменістані, але у 2007 році родина Півкіних переїхала до росії і осіла у Коломні.

Глєб Півкін, 2012. Фото з Однокласників матері

Нічого не віщувало, що Глєб пов’яже своє життя із військом. Підлітком він грав на гітарі та захоплювався паркуром. «Сын – специалист по прыжкам в бок!», – розказував його батько на своїй сторінці в Однокласниках.

Зі своєю майбутньою дружиною Альоною Півкін познайомився ще у школі. Після останнього дзвонику вони разом поїхали підкорювати Рязань. Вчилися в агротехнологічному університеті, що готує спеціалістів сільськогосподарської галузі. Ми хотіли дізнатися, яким вітром агронома Півкіна занесло до 924-го Центру безпілотної авіації, проте за жодним зі своїх телефонів він не відповів.

Глєб і Альона Півкіни. Фото з його ВКонтакті

До речі, ще у 2012 році матір Глєба Маріна та сестра Єкатєріна відпочивали в українській столиці. Маріна щедро хвалилася київськими краєвидами на своїй сторінці у соцмережі, де навіть створила спеціальний альбом «Прогулки по Киеву».

Єкатєріна Півкіна у Києві. Фото з Однокласників матері

Криптовалюта та дружина із Сум

«В каком Иране? Впервые слышу про каких-то «Шахидов»! Я работаю в криптовалюте. Я не военнообязанный, я не служу, не работаю в какой-то военной организации», – переконував телефоном нашу журналістку лейтенант військово-повітряних сил Євгєній Глухов.

Але на відео з Ірану саме він.

Євгєній Глухов. Стоп-кадр з відео міноборони рф

25-річний Євгєній Глухов народився 18 січня 1997 року у Волгограді. Невідомо, що трапилося з батьками Євгєнія та його разом із братом Сєргєєм у 2011 році забрала на виховання родина дядька, що живе у Москві. Дядько хлопців, Ніколай Фєдотов, людина сувора та серйозна. Він підполковник міністерства внутрішніх справ, а його груди прикрашає іконостас з медальок.

Ніколай Фєдотов з онукою. Фото з його Однокласників

Обидвох племінників Фєдотов відправив знайомим військовим шляхом. Старший Сєргєй осів у росгвардії, а Євгєній з 9-го класу вчився у Кадетській школі-інтернаті з початковою льотною підготовкою, що тоді розташовувалась у підмосковному селищі Моніно. Тут, окрім шкільної програми, кадети вивчали спеціальні дисципліни, займалися на авіатренажерах і проходили льотну практику у підмосковному Серпухові.

У 2015-му, під час випускного, Євгєній вже мав значки парашутиста 3-го класу та за пілотування, це означає, що він налітав близько 15 годин.

Євгєній Глухов. Моніно, 2015. Фото з Однокласників дядька

Одразу ж після закінчення школи-інтернату Глухов поступив до Військо-повітрянної академії у Воронежі, випускником якої є його колега Андрєй Стєповой.

«Продолжаю служить России», – підписав дядько Ніколай фото з новоспеченим кадетом на своїй сторінці в Однокласниках.

Євгєній Глухов. Воронеж, 2015. Фото з Однокласників дядька

У січні цього року Глухов побрався. Його обраницею стала сумчанка Марія Сєрєброва. В одному з численних акаунтів ВКонтакті українська дружина російського військового навіть під псевдо «Сумская». За твердженням Марії, вона вчилася на гінеколога у Медичному інституті Сумського державного університету, але з медициною не склалося, тож 2018-го здобула акторський фах у Всеросійському державному інституті кінематографії. Після весілля Марія чекає на чоловіка з іранського та, ймовірно, українського, відрядження у Коломні.

Євгєній Глухов з дружиною Марією, 2022. Фото з Однокласників його двоюрідної сестри

А от «бізнес із криптовалютою» виявився не таким успішним, як військова кар’єра Глухова. За інформацією Федеральної служби судових приставів, він має чималий борг за комунальні послуги у волгоградській квартирі – ще два роки тому він сягав 70 тис. руб (приблизно 20 тис. грн). За даними фіскалів фактичним місцем проживання боржника є 924-й Центр.

Конкурс «Соколінная охота», в якому перемогла російсько-іранська дружба, завершився 27 серпня, а вже за два тижні після фінішу змагання росія вперше атакувала Україну дронами-камікадзе «Shahed» .

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.