Не місце для перегонів

Як змагання мотоциклістів в Карпатах спричинили еко-скандал і до чого тут ЗСУ
18 Листопада 2022

Десятки людей на спортивних мотоциклах мчать по гірських потічках в українських Карпатах — вірусне відео з перегонів на ендуро викликало обурення еко-активістів. Це був благодійний захід на підтримку Збройних Сил України, на який ми отримали дозвіл, — заявляють учасники та організатори. Ми поспілкувалися з усіма і з’ясували, що насправді відбулося в українських горах — благодійність чи порушення.

***

Скандальні заїзди на ендуро відбулися 30 жовтня біля селища Великий Бичків, що на Закарпатті. Організатором заходу виступив West Enduro Club, а саме змагання проходило під назвою Hard Enduro Wild Trails (з англійської — дикі стежки).

Реклама заїзду. Скрін із відео

Заїзд відбувається не вперше, змагання проводять  як мінімум з минулого року. Один з учасників попередньої гонки описав її так: «хоч була й не так давно започаткована, але вже встигла завоювати титул, як однієї з найскладніших та найтехнічніших та припала до душі як багатьом рейдерам, так і організаторам».

Наша редакція намагалась встановити першоджерело цьогорічного відео, яке активно поширювали в соцмережах. За інформацією одного з користувачів, які його поширив, – відео опублікували в сторіз двох Instagram-сторінок, проте власники цих акаунтів не захотіли відповідати на наші запитання.

Скрін із відео змагань у каналі Vadym Mykytiuk. Спеціалісти відділу лісового господарства встановили пошкодження верхнього шару грунту у лісництві імені Томащука, – повідомило нам Великобичківське ЛМГ

Однією з найактивніших еко-блогерів, які поширювали інформацію про змагання, була Христина Жук, авторка петиції щодо регулювання джипінгу у Карпатах. З її акаунтів відео заїзду поширили понад 13 тисяч людей в Instagram і 10 тисяч – у TikTok.

Після цього їй почали надходити повідомлення від учасників заїзду і тих, хто їх підтримував. Деякі з них писали образи та погрози.

«Вони почали мені писати, що передали 50 тисяч гривень на ЗСУ. Я попросила надіслати мені скрін-доказ  — звісно, ніхто мені нічого не надіслав», — повідомила «Наші гроші. Львів» Христина Жук.

Маршрут змагань

В анонсі змагань, яке ми знайшли у Viber-групі, вказували, що траса проходитиме під горою Кобила.

Одна із українських природоохоронних організацій, «Українська природоохоронна група», повідомила, що локація заїзду – це селище Кобилецька Поляна, що входить до Великобичківської громади. УПГ також вказує, стартовим місцем змагань було підніжжя гори Кобила на місці розташування ботанічного заказника місцевого значення «Арніка».

Проте «Великобичківське лісомисливське господарство» на запит «Наші гроші. Львів» повідомило, що маршрут заїзду з’ясовали у рамках службового розслідування і об’єкти природно-заповідного фонду на цій ділянці відсутні.

Скрін із відповіді на запит від Великобичківського ЛМГ

За їхніми даними, старт змагань відбувся в урочищі «Квасний», а потім пролягав через територію Косівсько-Полянського лісництва та лісництва імені Томащука, де мотоциклісти їздили вверх по потоку Царський.

Отже, зробив висновок лісгосп, хоча ця територія і є підніжжям гори Кобила, однак вона не входить до об’єктів ботанічного заказника місцевого значення «Арніка» і Смарагдової мережі Кобила та Долини річки Шопурка.

Проте це не скасовує факт, що цьогорічні змагання не оминули гірські потічки, а саме це і викликало найбільший суспільний резонанс.

«Зробили з мухи слона, а з нас – ворогів природи»

З анонсу у Viber-групі ми дізналися, що гроші за участь у змаганнях (а це 1200-1500 грн) збирали на картку Любові Романко.

Як виявилось, це дружина організатора змагань Івана Романка. Він неодноразово публікував у своїх соцмережах промоцію заходу і саме йому дякували учасники минулорічного заїзду.

Так, Іван Романко надав редакції фото його звернення до Великобичківської селищної ради, де просив сприяти благодійному заїзду мотоциклістів на підтримку ЗСУ. За його словами, рада відповіла, що ніякого відношення до проведення таких заходів немає і навіть не знає, які дозволи на це мали б бути.

Але «Великобичківське ЛМГ» розповіло, що до них таки звернувся староста Кобилецько-Полянського старостинського округу з проханням виділити траси та встановити межі для проведення благодійного заїзду. Втім держпідприємство відмовило у наданні дозволу у проведенні змагань у лісі. Як бачимо, захід все рівно провели.

Також у організатора в соціальних мережах можна знайти відео, де він сам проїзджає по тому самому струмку, який був у відео заїзду. У промо-відео, опублікованому за день до заходу, теж є струмок. І ще – є відео із самих перегонів на YouTube із уривком їзди по іншому, меншому руслу потічка.

Романко у розмові з нами спочатку стверджував, що його перегони проходили по старій воєнній дорозі, координати якої редакція не публікує через триваючу війну.

Перед публікацією ми ще раз зв’язались із Романком і тепер він вже не заперечував, що на двох із поширених Христиною Жук відео є показані цьогорічні перегони. Проте наголошує, що одне із них – це таки старий запис із Старої Гути, датований 2020-им роком.

Зараз у Івана проблеми з поліцією, адже заїзд мотоциклістів почали розслідувати:

«Зробили з мухи слона, а з нас ворогів природи.  Це не був заповідник, як кажуть. Зараз мені говорять, що я гроші з того заїзду собі забрав, але це неправда. Певну частину я витратив, щоб привести трасу до порядку, тому на другий день вона вже була прибрана. Також ми дали кошти родині нашого загиблого односельчанина, а решту витратили на купівлю обігрівачів для ЗСУ».

І справді, вже 3 листопада Любов Романко, на чию картку перераховували внесок за участь у змаганнях, опублікувала повідомлення про купівлю автономних обігрівачів для підрозділів противотанкового взводу у Херсонському напрямку. До наступного поста вона додала лист-подяку від командування батальйону.

Разом з тим людей, які поширювали відео з негативними коментарями, вона назвала «диванними експертами» та «активними активістами».

Їздити в лісі заборонено

Експерт «Української природоохоронної групи» Віктор Скоробогатов повідомив, що наступного ж дня після проведення змагань його організація звернулась до прокуратури і поліції, щоб покарати порушників.

У заяві «Української природоохоронної групи» до Офісу Генерального прокурора України стверджувалось, що узгодження такого змагання порушувало б доручення Міністерства охорони навколишнього середовища від 21 червня 2010 року.

На додачу, Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної військової адміністрації повідомив «Наші гроші. Львів», що пересування транспортних засобів та іншої техніки в межах лісів регіонів під час воєнного стану було заборонено рішенням ради оборони області. Цим рішенням мають керуватися усі органи місцевої влади, підприємства, установи, організації та громадяни.

Хоча територія заїзду і не є частиною природно-заповідного фонду, проте Головне управління Національної поліції у Закарпатській області почало досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.1 ст. 242 ККУ  – «порушення правил охорони вод». Санкція статті передбачає покарання від 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до п’яти років обмеження волі.

«Я не хочу себе виправдовувати. Ми точно зробили щось не по закону, але всі говорять, що потрібно допомагати ЗСУ будь-яким чином. Я згадав, що там же є стара дорога і не подумав, що ця ситуація зайде так далеко, — підсумував Іван Романко. — Нас виставили з поганої сторони, але попри все те ми багатьом допомогли. Наступного разу, якщо я захочу провести знову такий захід, хоча це навряд чи станеться, то точно буду запитувати всі можливі дозволи. Ми намагалися зробити добру справу і навіть не могли подумати, що все так погано скінчиться».