Київських підприємців покарали за розпил тендеру львівської лікарні

17 Листопада 2022

Фото центру з його сайту

На товариство «Укртехнобез» наклали 68 тис. грн штрафу рішенням Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Компанію оштрафували через змову на торгах, яку виявили «Наші гроші. Львів» ще у 2019 році.

Як ми тоді повідомляли, пов’язані між собою компанія «Укртехнобез» та підприємець Богдан Лащ розіграли торги від Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру на влаштування пожежної сигналізації за 4,5 млн грн.

Підприємець Богдан Лащ працював головним інженером фірми-конкурента «Укртехнобез». Про це свідчили їхні довідки, подані на різні торги. Також обидва учасники мали спільних працівників та були розташовані за однією адресою у місті Вишневе Київської області. Після цього матеріалу наші партнери з «Центру громадського моніторингу та досліджень» звернулись до АМКУ.

У рішенні адміністративної колегії відділення АМКУ йдеться про те, що між учасниками були господарські відносини, вони перераховувати кошти один одному, використовували для подання пропозицій та звітності в податкову одну й ту ж IP-адресу, а також регулярно зідзвонювались перед участю в торгах.

Оскільки підприємець Богдан Лащ припинив діяльність, то штраф на нього не накладали. Судячи з довідок «Укртехнобез» на останніх тендерах, станом на літо цього року Лащ продовжував працювати на фірмі, з якою конкурував.

А от «Укртехнобез» має сплатити 68 тис. грн і не зможе брати участі в торгах протягом наступних трьох років. Власником компанії є Михайло Подоляк. Згідно з Clarity, товариство отримало замовлень від бюджетників на понад 85 млн грн.