Бойовики підрозділу «БАРС» «спалили» свої поїздки в Україну у публічному чаті в Telegram

28 Вересня 2022

Анатолій Скобєлєв і Руслан Псєуш перед відправкою в Україну. Фото з телеграм-чату

Бойовик батальйону «БАРС-13» з позивним Рус створив у Telegram чат для спілкування зі своїми товаришами по зброї та з незрозумілих причин зробив його публічним. Завдяки йому нам вдалося дізнатися про двох окупантів, які нещодавно в черговий раз поїхали воювати на Донбас.

Про підрозділ «БАРС-13», який може бути причетним до злочинів у селі Богородичному на Донеччині, та його командирів ми нещодавно розповідали у статті «Загарбники з Шервудського лісу».

Чат у Telegram називається «СВО. Просто взводный» і його учасниками є здебільшого бойовики «БАРСу», а також їхні товариші, які хочуть приєднатися до батальйону чи вже воюють у інших підрозділах. Всього у групі трохи більше 80 осіб, але активно спілкується у ній лише невелика частина. Це – «барсівці», які виїхали в росію на відпочинок чи лікуються після поранень.

Тут вони проводять «переклички», чи живі і як у кого справи, обговорюють новини та діляться проблемами: скаргами на погане лікування у госпіталях, виключення зі списків особового складу у військовій частині без їхнього відома, відмови у грошових виплатах після поранень, арешти грошей на рахунках.

На початку липня адмін чату з позивним Рус збирався знову «за лєнту» – через державний кордон рф на війну в Україну. У «БАРСі» він обіймає посаду командира взводу й у червні лікувався в госпіталі після поранення.

«Меня два Урагана накрыли (реактивна система залпового вогню «Ураган» – ред.). Выжил) Бля, я десять дней терпел. Думал само пройдет. А потом четыре госпиталя. С последнего меня выгнали)», – ділився бойовик подробицями зі своїми побратимами.

Руслан Псєуш. Фото з телеграм-чату

От тільки полікували його вкрай погано. Трішки нижче Рус скинув фото руки зі слідами крові з підписом «До сих пор с башки выковыриваю. Но официально я не 300 (поранений – ред.)». 

Це вже далеко не перший візит Руса «за лєнту». Справжнє ім’я бойовика – Руслан Зульгієвіч Псєуш. Народився він 8 червня 1974 року. До 2014-го жив у селі Єлизаветино Ленінградської області, працював охоронцем. Але вже тоді у нього була помітна тяга до війни. Судячи з архівної копії його сторінки у ВКонтакті, він любив грати у пейнтбол і комп’ютерні ігри, займався нелегальними розкопками на місцях боїв Другої світової.

А у травні 2014-го Псєуш вирішив відправитися воювати на Донбас. От тільки до України з першого разу він не доїхав – гуляючи Санкт-Петербургом перед поїздом, Руслан наштовхнувся на акцію, присвячену річниці депортації кримських татар, і поранив одного з активістів ножем.

За даними наших колег із «Запорізького центру розслідувань», проти нього відкрили кримінальну справу лише за статтею «хуліганство» і врешті-решт відпустили під підписку про невиїзд. Але це не завадило Псєушу виїхати на окуповану територію.

Наступні декілька років він активно постив у себе ВКонтакті фотографії зі зброєю в руках та в компанії інших сепаратистів. Згідно з інформацією  «Миротворця», воював Рус у 4-му розвідувально-штурмовому батальйоні самопроголошеної ДНР, більш відомому як «батальйон Захара Прілєпіна». Так його називають за іменем російського письменника-»нацбола», якому приписують вплив на цей підрозділ. Командував формуванням Сєргєй Фомчєнков – майбутній комбат «БАРСу-13».

Руслан Псєуш під час війни на Донбасі. Фото з ВКонтакті

У вересні 2019-го Руслан Псєуш вирішив взяти паузу від вбивств українців і поїхав назад у росію. Судячи з архівної копії його сторінки у ВКонтакті за 2020 рік, жив у місті Челябінську та працював на залізниці. А в травні 2022-го він знову приєднався до нового батальйону свого колишнього командира Фоміча та повернувся в Україну. У соцмережі в нього знову з’явилося багато світлин з позицій «барсівців» у Шервудському лісі. Зараз сторінка Руса у ВКонтакті заблокована.

Руслан Псєуш (зліва) з ще одним «барсівцем». Фото з телеграм-чату

«Я с 14-го года в открытую призываю к тотальному уничтожению свиножопой бандеровской хахлятины. И сам приложил руку к утилизации рагулького биомусора. С мая 14-го по сентябрь 19-го и с мая 22-го. Интересно – мои высказывания проходят как призывы к геноциду или как действия по уничтожению вредных насекомых?)», – писав він у одному зі своїх постів.

Пост Руслана Псєуша із закликом до геноциду українців. Скріншот із ВКонтакті

У Донецьку бойовик навіть встиг обзавестися новою родиною. У квітні 2015-го він одружився з місцевою мешканкою Катериною Дмитренко, а наприкінці липня того ж року в них народився син Андрій. На старій сторінці Катерини у ВКонтакті ми знайшли декілька фото Руслана Псєуша з дружиною та сином, а також їхні весільні листівки на фоні «Донбас Арени».

Руслан Псєуш з дружиною. Фото з ВКонтакті

4 вересня Рус опублікував у чаті «барсівців» у Telegram відео, на якому навчав жінку, дуже схожу на Катерину Дмитренко, заряджати пістолет. Після лікування у російських госпіталях Псєуш 9 липня знову пішов «за лєнту». А 23 серпня повернувся в росію на декілька тижнів на відпочинок. У відпустку він поїхав до Челябінська, де зустрічався зі своїми побратимами. У середині вересня він знову почав збиратися на війну. Поїхав з ним і ще один учасник чату. «Фєргана сегодня уезжает. Я в понедельник», – написав Рус в групі 16 вересня.

Чому ми думаємо, що обидва чоловіки зібралися саме на війну, а не кудись де-ін-де? Напередодні від’їзду Псєуш відправив у чат фото рюкзака, шолома та бронежилета з підписом «К отьезду готов». Своєю новою формою хизувався в групі й Фєргана. 22 вересня вони зустрілися у Ростові й мали відправитися в Україну.

Анатолій Скобєлєв і Руслан Псєуш перед відправкою в Україну. Фото з телеграм-чату

Влітку Анатолій Скобєлєв (саме так насправді звати Фєргану) був активним дописувачем чату. Він саме лікувався та відновлювався після операції, але чи через поранення, чи через інші проблеми зі здоров’ям – невідомо. Скобєлєв не приховує, що раніше вже воював на боці проросійських сепаратистів – на аватарці уTelegram у нього стоїть фото в формі з кулеметом у руках, а в біографії написано, що служив у військовій розвідці так званої «ДНР». У діалогах він зізнавався, що за військовою спеціальністю – кулеметник.

Аватарка і біографія Анатолія Скобєлєва в Телеграм

Народився Анатолій Скобєлєв 28 січня 1980 року в Челябінську. У 1998-2000 роках служив у російській армії. А влітку 2014-го відправився воювати на Донбас. Він служив у складі незаконних збройних формувань, за даними «Миротворця» та власними зізнаннями в чаті, до 2016 року. Саме тоді він, імовірно, і познайомився з Русланом Псєушем.

Анатолій Скобєлєв (перший зліва у першому ряду) і Руслан Псєуш (третій зліва у першому ряду) під час війни на Донбасі

Сторінка Скобєлєва у ВКонтакті зараз закрита, але раніше він полюбляв постити на ній власні фотографії як зі зброєю в руках на позиціях, так і просто в компанії проросійських бойовиків.

Анатолій Скобєлєв (четвертий зліва) під час війни на Донбасі

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк. 

Загарбники з Шервудського лісу