Прокуратурі не вдалося оскаржити оренду землі на Липовій Алеї депутатом Різником

27 Вересня 2022

Скріншот із відео сайту Варіанти

Західний апеляційний господарський суд не задовольнив скаргу прокуратури і, таким чином, не вдалося визнати недійсним договір оренди землі між Львівською міськрадою та компанією «Актив-Комплект».

Ця фірма належить депутату Львівської міськради від «Європейської солідарності» Олексію Різнику і з 2020 року орендує на вулиці Липова Алея, 5 ділянку понад 2,8 га. Вона утворилась після об’єднання двох ділянок ‒ 2 га і 0,8 га.

Приблизна територія оренди. Скрін із Google Карти

Перші 2 га «Актив-Комплект» отримало в оренду після того, як придбало за 27,4 млн грн торговий комплекс, який належав футбольному клубу «Карпати».

На думку прокуратури, друга ділянка площею 0,8 га (там був паркінг) є вільною від об`єктів нерухомого майна, а тому її не могли передавати в оренду без проведення аукціону. Так, на ділянці знаходяться хіба об`єкти благоустрою: майданчики для паркування автомобілів, проїзди, пішохідні доріжки, зелені насадження тощо.

Вигляд на ділянку площею 0,8 га. Скріншот із Google Карти

Передачу ділянки в оренду поза конкурсом також досліджували в рамках кримінального провадження. Але виявилось, розслідування протривало недовго, 29 вересня минулого року його закрили.

Але прокуратура все ж оскаржує ухвали про передачу ділянок в оренду, договір оренди та реєстрацію оренди в реєстрі нерухомості. У першій інстанції виграти не вдалося. А під час розгляду апеляційної скарги вона посилалась на те, що суд першої інстанції не оцінював порушення регламенту міськради, а саме відсутність у пояснювальній записці до проєкту ухвали характеристики стану речей у ділянці, тобто, чи є там нерухомість, чи її немає. До речі, цю записку готував тодішній депутат міськради від ЄС Григорій Козловський.

Крім того, суд врахував висновок експерта, що ділянка не є вільною, водночас у ньому не встановлено відповідність фактичного розташування будівель, споруд та інших об`єктів відносно меж вищевказаної земельної ділянки, будь-яких документів «Актив-Комплект» на об`єкти нерухомості на цих 0,8 га. Таких документів не надала і сама компанія.

Львівська міськрада у суді підтримувала депутатську фірму. Мовляв, у картографічних матеріалах частина однієї будівлі виходить за межі земельної ділянки площею 2 га і заходить на другу ділянку 0,8 га.

Апеляційний суд погодився із висновками своїх колег і не задовольнив скаргу прокуратури.

Будівництво 5 будинків

Нагадаємо, у червні 2021 року Львівська міська рада погодила фірмі депутата Різника будівництво на цій землі п’яти багатоквартирних житлових будинків на 17 секцій із громадськими приміщеннями. Також там буде дві багатофункціональні будівлі. Загалом у новому комплексі передбачено 35 тис. м2 житлових площ, а також приміщення спортивного призначення та дитячий садок.

Візуалізація забудовника

Будівництво комплексу суперечить генеральному плану міста, оскільки тут передбачено розміщення спортивних центрів та озеленених територій і не передбачено будівництво житла.

Водночас, територія не має зонування, тому в лютому 2021-го депутати міськради проголосували за детальний план цієї території, а міський голова його затвердив. При цьому проєкт ДПТ не погодила архітектурно-містобудівна рада через те, що архітектори не отримали інформації про реальну щільність житлового комплексу, також детальний план не передбачав розрахунки транспортного навантаження на вулиці Липова Алея. Раніше цю територію резервували для розбудови допоміжної інфраструктури стадіону «Україна».