«Філософ» з кулеметом: редакція розпізнала одного із командирів полку Сомалі

26 Вересня 2022

Завдяки репортажам пропагандистського проєкту WarGonzo, «Наші гроші. Львів» ідентифікували одного із військових окремого штурмового батальйону «Сомалі» територистичної ДНР. Військовий із позивним Філософ» має посаду кулеметника, раніше був командиром штурмового взводу, воював у Маріуполі та навчав новобранців.

Філософ. Скрін із відео

Під псевдонімом ховається Давід Марченко, який народився 17 грудня 2000 року. Позивний Філософ обрав, тому, що, як каже, любить філософію та планує в майбутньому її викладати. Навіть на власному ремені до автомата у нього написані імена улюблених філософів.

Воює з… 14 років

Давід Марченко з Макіївки і заявляє, що приєднався до ополченців ще у 2014-му. На той час йому не було навіть 14 років:

«Мой боевой путь начался з 9-го полка (9-й окремий полк морської піхоти ДНР – ред.) в 14 лет, но до этого момента я служил в Макеевской комендатуре. Первый раз я попал в военную часть в 13 лет, помогал военным как волонтер. Когда попал в 9-ый полк, на тот момент я уже был достаточно обучен, потом стал солдатом».

Давід Марченко справді воював ще неповнолітнім. Вже у 14 років Філософ потрапив до реєстру зрадників «Миротворця», а його старі фото зі зброєю та у військовій формі досі можна знайти на його сторінці у соцмережі ВКонтакті.

Марченко воював у Саханці, Широкиному та Дебальцевому. Раніше командував відділом штурмового взводу. Далі, за його словами, скінчився контракт і він вирішив зосередитись на навчанні у Донецькій академії управління і державної служби при Главі невизнаної ДНР. Її закінчив рік тому.

Під час навчання намагався зробити політичну кар’єру –  балотувався у так званий Молодіжний парламент. Цей парламент мав би приймати участь у розробці законів невизнаної республіки, які стосуються молоді, а також співпрацювати з депутатами самопроголошеної ДНР.

Давід Марченко у своїй передвиборчій програмі хвалився своїм бойовим досвідом з юних років. А також писав пости про себе, де розповідав, що захоплюється спортом та російською літературою як «неиссякаемым источником гуманизма, философской мысли и вдохновения».

У парламент Філософ не пройшов, але ще до випуску з академії продовжував службу та агітував служити інших на своїй сторінці:

«Пора взять все в свои руки. Не слушай окружающих. Никто не знает тебя так хорошо, как ты сам. Ты знаешь, что тебе нужно, а ты нужен нам. В связи с расширением штата, в самое боеспособное подразделение Народной Милиции ДНР требуются бойцы для выполнения боевых и специальных задач».

У інтерв’ю Філософ доволі детально розповідає про бойовий шлях «сомалійців» з початку повномасштабної війни. Вони розпочали наступ з Миколаївки, поблизу Маріуполя. Штурмували позиції 93-ї бригади «Холодний Яр».

«Мы очень сильно любим этих ребят, наш батальйон постоянно штурмовал их боевые позиции, когда велись активные действия»,  — розповідає бойовик.

Після цього батальйон «Сомалі» штурмував Маріуполь. Філософ розповідає, що їхнім завданням було зачистити центральну трасу. Також окупанти заняли СІЗО, де звільнили двох раніше ув’язнених окупантів. У Маріуполі Філософа поранили в голову.

У квітні, коли українській війська залишились лише на заводі «Азовсталь», батальйон перекинули під Авдіївку. Згодом Марченко був інструктором кулеметників на полігоні. Навчання також знімав Сємьон Пєгов для свого пропагандистського каналу WarGonzo.

Хоча новобранці на камеру заявляють, що не шкодують про вступ до «Сомалі», водночас зізнаються: пішли служити через примусову мобілізацію. «Не было автоматов, предложили взять пулемет», – каже один із новобранців.

Зараз його батальйон воює поблизу селища Піски, де бомбардує позиції ЗСУ «Солнцепьоками» із термобаричними снарядами.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк. 

«Все вкрали, розграбували, розбомбили»