- NGL.media - https://ngl.media -

InformNapalm: 1XBet може збирати персональні дані українців

21.07.2022 @ 17:10 в Новини

Міжнародна волонтерська розвідувальна спільнота InformNapalm з’ясувала [1], що букмекерська компанія 1XBet [2] може збирати персональну інформацію українських гравців.

–  Юридично, вони вже можуть отримувати персональні дані, а до технічної можливості залишилося не так і багато часу! Тому ми закликаємо відповідні відомства до рішучих дій! – наголошує автор розслідування та речник спільноти  InformNapalm Михайло Макарук.

Ще раніше, InformNapalm писав [3] про те, що відомі російські букмекери, діяльність яких заборонена в росії та ще в низці європейських країн, отримали ліцензію на діяльність в Україні.

Отримали вони її через українську фірму «Твоя беттінгова компанія», що була створена лише рік тому у червні 2021 року. Зареєстрована фірма на мешканця Дніпра Сергія Цибіна. У заявці на ліцензію українська фірма зазначила, що планує вести діяльність під брендом «1XBET» на сайті «1xbet.ua».

Як пише InformNapalm, оперувати особистими даними клієнтів букмекерові дозволяють умови ліцензії, яку вони отримали наприкінці березня. Річ у тім, що Закон [4] України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» зобов’язує операторів грального бізнесу «забезпечувати ідентифікацію гравця (гравців) (…) під час провадження діяльності в мережі Інтернет».

Тому для цього вони можуть «запитувати у гравця додаткові документи (…), зокрема власне зображення гравця з необхідним документом, або вимагати використання засобів відеозв’язку».

Спільнота застерігає, що для головного розвідувального управління та федеральної служби безпеки рф ця інформація відкриває небачені донині можливості для вербування агентів з числа «людей з великими фінансовими проблемами».

Крім того, журналісти наголошують, що ліцензія на діяльність в Україні під брендом «1XBet» фірмою «Твоя беттінгова компанія» була отримана вже під час повномасштабного російського вторгнення. І це стало можливим через лобі у Комісії [5] з регулювання азартних ігор та лотерей. В InformNapalm дослідили, що в інтересах фірми діяв тодішній заступник голови консультативно-експертної ради комісії Борис Баум. Він тісно пов’язаний із заступником голови державної думи росії Алєксандром Бабаковим [6].

Торгова марка «1XBET» належить [7] кіпрській компанії «Навасард Лтд». Власниками якої є росіяни  Роман Семіохін, Сергій Каршков і Дмитро Казорін, які живуть у цій країні.

Докладніше у розслідуванні InformNapalm [8].


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2022/07/21/rosijski-bukmekery-1xbet-mozhut-zbyraty-personalni-dani-ukrayintsiv-rozsliduvannya-informnapalm/

URLs in this post:

[1] з’ясувала: https://informnapalm.org/ua/1xbet-bude-otrymuvaty-pers-dani-ukrainciv/?fbclid=IwAR25vROKt7qfMrST_diQRCEI6YmhDskFssWETypaQPJHEKQ7fA8Rub6Fc5Q

[2] 1XBet: https://1xbet.com/ua

[3] писав: https://informnapalm.org/ua/1xbet-rosiiskyi-bukmeker/

[4] Закон: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/768-20#Text

[5] Комісії: https://gc.gov.ua/

[6] Бабаковим: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

[7] належить: https://forbes.ua/news/zasnovaniy-rosiyanami-bukmeker-1xbet-otrimav-litsenziyu-na-robotu-v-ukraini-01042022-5234

[8] InformNapalm: https://informnapalm.org/ua/1xbet-bude-otrymuvaty-pers-dani-ukrainciv/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.