«Слышал как они пиз**т на хохляцком. Я прострелил»

Через російські медіа «Наші гроші. Львів» ідентифікували низку членів Націонал-більшовицької партії, які приїхали «нести русский мир» під Авдіївку
11 Липня 2022

Виявити військових вдалось завдяки сюжету російського телеканалу «НТВ» та фільму Кіріла Імашева для ресурсу «Readovka». Цей кореспондент нещодавно висвітлював роботу «казацкого» полку армії самопроголошеної ЛНР. Деякі з тих, про кого він знімав сюжети «Померли до прем’єри».

Тепер він вирішив зняти історію про військових 100-ї мотострілецької бригади, що є у складі народної міліції самопроголошеної ДНР. А точніше про її підрозділ, який називають «Пятнашка». Підрозділ цей вважають «інтернаціональною бригадою», що воює в Україні з 2014 року. Командиром тут є абхазець Ахра Авідзба. Як з’ясувалося, входять до нього і російські нацболи, серед яких і журналіст Імашев, що робив репортаж про однопартійців.

Нацболи з «другой россии»

Нацболи — члени Націонал-більшовицької партії, яку заснував колись відомий письменник Едуард Лімонов. Тому їх також називають «лімоновці». Сьогодні партія в росії заборонена і визнана екстремістською. Це вкрай ліва організація, програмною метою якої є побудова «імперії від  Владивостока до Гібралтару на базі російської цивілізації». Партія виступає проти лібералізму, демократії та капіталізму. У 2010 члени Націонал- більшовицької партії створили іншу партію – «Другая Россия», який також було відмовлено в офіційній реєстрації.

Нацболи декларують, що виступають проти політики путіна, але це не заважає їм приїздити вбивати людей на Донбасі. Ще у 2014 році нацболи створили добровольче об’єднання «Інтербрігади», через яке координували та направляли ополченців. У 2014-2015 році через «Інтербрігади» в Україну пішло воювавати близько 2 тисяч осіб.

Групове фото бригади «Пятнашка»

У 2022 році «Інетрбрігади» заявили про поновлення своєї роботи. Вони виступають за звільнення з колоній та тюрем тих, хто підтримує війну і готовий йти на фронт:

«Партия “Другая Россия Э.В. Лимонова” напоминает: в войну с немецкими нацистами был принят указ “Об освобождении от наказания осужденных”. С лета 1941 года люди выходили из лагерей и шли на фронт, дела и суды прекращались. Сейчас бьём украинских нацистов, личного состава не хватает. Как и в годы Великой Отечественной, народ ждет от власти самой широкой амнистии».

Нацболи доволі маргінальні і переважно погано обмундировані. У їх пабліку у ВКонтакті постійно йдуть збори на «помощь ополченцам». Аудиторія у 23 тисячі осіб за травень та червень зібрала 866 тисяч рублів. Цього вистачило на три шоломи та бронежилети, один приціл, кілька лопат, чобіт та деякий інший дріб’язок.

«Пятнашка» в касках прадідів

Нацболи, яких знімали пропагандистські медіа воюють під Авдіївкою. У наступ ополченці не йдуть і розповідають, що українці тут дуже добре окопались. При цьому до позицій дуже близько — 150-200 метрів. В репортажі помітно жалюгідне забезпечення та обмундирування військових. Цього не приховують навіть симпатики нацболів та ополченців.

«Снаряга блин на уровне 2014-го осталась, ëклмн»,  — коментує групове фото бійців «Пятнашки» нацбол Ілья Мелихов.

На відео помітно, що не у всіх військових є бронежилети. Їх командр, який має позивний «Батя» пропонує бійцям мінятись і одягати лише тим, хто виходить із бліндажа. А засобом зв’язку їм служить провідний радянський воєнно-польовий телефон ТАИ-43, на жаргоні «тапік».

«Мля, лучше не смотрел бы… Один видимо в каске своего прадеда который связь держал по тому же тапику времен второй мировой, Вот как то так фронт выглядит, не с экранов телевизора с ряжеными кадыровцами из тыла…»  — коментують репортаж Імашева у ВКонтакті.

Сам Імашев у своєму телеграм-каналі у підводці до сюжету теж не приховує, що там все дуже зле:

«Скромному журналисту Имашеву пришлось позаряжать патроны, потому что стрёмно, и побегать вместо рации. Перед этим закидали минами, один триста (поранений – ред.). После того как я уехал, были тяжёлые трехсотые… В общем, под Авдеевской совсем не сладко и враг чувствует себя как дома. Очень не хватает пацанам-добровольцам помощи русской артиллерии и авиации».

 І справді більшість часу у фільми не затихають вибухи. Його слова у сюжеті підтверджує і командир угруповання Батя, реальне ім’я якого ідентифікувати наразі не вдалось.

«Вот это они не не на шутку розошлись. От души ху**ят. Уже было за семьдесят. Уже восемьдесят». (обстрілів артилерією ЗСУ – ред.) 

Туріст, Ром і ЦСКА

Власне репортаж Імашева переважно складається з інтерв’ю солдат, а також зйомки надання першої допомоги Баті, який отримав осколкове поранення.

Один з них, нацбол із позивним Туріст, справжнє ім’я якого Андрєй Бойко. Народився він 13 липня 1991 року у  місті Зима Іркутської області. В Україну він приїхав у червні і це його другий добровільний «візит» в окопи в нашій країні – перший раз був з квітня 2015 року по вересень 2017. До війни працював токарем.

Андрєй Бойко «Туріст»

На запитання про мотиви, що спонукали його воювати, каже «так меня воспитала партия Лимонова», й вважає, що тут «геноцид русских людей».

У Андрєя Бойка є двоє дітей – хлопці віком 5 та 3 роки, яких він за власним визначенням «в прошлый раз навоевал». Офіційно не одружений, а його цивільна дружина Оля Онопченко проживає в окупованому місті Чистякове (стара назва Торез).

Ще один солдат, якого вдалось ідентифікувати, з позивним Ром, що є скороченням від Дмітрій Романов. Йому 21 рік і він народився підмосковному місті Корольов. На Донбас приїхав 14 травня. До цього Романов не служив. Достеменно невідомо чи вважає він себе саме  нацболом, але каже, що ще до війни був «ідеологічно підкованим». А його акаунт у ігровому порталі Steam прикрашає плакат із символікою «корніловців»  — військових російської імперської армії. В більш широкому сенсі корніловцями називають прихильників імперської ідеології.

«Я учился на историка, педагога. Параллельно работал в археологии, по экспедициях больше катался»,  — розповідає окупант Романов.

Дмітрій Романов «Ром»

На запитання чому він сюди приїхав відповів, що хотів пов’язати життя з армією, однак не вийшло і він знайшов такий вихід.

Ще один нацбол Алєєксєй Черніков із позивним ЦСКА, який ще нещодавно працював консультантом у банку. У «Пятнашку» прибув 24 травня. У інтерв’ю розповів чому пішов на війну і про плани захоплення України:

«Я член партии «Другая Россия» Лимонова, а нацболы обязаны защищать русских и россию, а поскольку у меня сил много, я оказался здесь. Мы должны освободить города, взять Харьков, Киев и сделать так, чтобы на Украине было пророссийское правительство. От того, что останется от Украины я имею ввиду».

Черніков не приховує, що воює в Україні і активно пише про це на своїй сторінці ВКонтакті. Тут він репостить сюжети медіа про їх групу, виставляє фотографії та знімає відео про повернення з позицій.

Алєксєй Черніков «ЦСКА»

«Возвращаемся на базу, у нас потери, три 300, один тяжелый…»,  — написав Черніков після виїзду, який фільмував Імашев.

А завдяки груповому фото, яке він опублікував ще 20 квітня, серед солдат «Пятнашки» вдалось ідентифікувати ще одного зрадника – 49-річного Дмітрія Шаталова з Донецька. Він воює у бандформуваннях з 2014 року. Брав участь у боях за Донецький аеропорт. У 2015 році його поранили, але як свідчить його профіль в Однокласниках, службу покидав не надовго.

Дмітрій Шаталов

Правда, що не подобається снайперам

— А может снайпер так е**нуть?  — запитує Імашев

 — Ну так сходи и спроси в снайперов укропских, можна нас е**нуть или не можна, ты ж журналист,  — відповідає ЦСКА Імашеву.

 — Я независимый журналист, я говорю только правду, но эта правда не нравится снайперам,  — відповідає Імашев.

Снайпер у Туріста не поцілив. А потім почався обстріл і «нєзавісімий журналіст» сховався у бліндаж разом з нацболами перезаряджати патрони. А після виходу сюжету Імашев, Туріст та ЦСКА разом пили пиво у Донецьку.

Зліва-направо: Ілья Імашев, Андрєй Бойко, Алєксєй Черніков

«Я тоже немножко повоевал, слышал как они пиз**т на хозляцком, я прострелил слева направо и справа налево. Адреналин еб**ит»,  — ділився враженнями Черніков.

Інтернаціональна бригада «Пятнашка» популярна у «незалежних» російських журналістів. Після Імашева, сюди приїхали і пропагандисти з російського каналу НТВ. Завдяки їх сюжету вдалось ідентифікувати ще кількох солдатів. Наприклад, Романа Біктімірова із позивним Толстий, який народився 17 вересня 1990 року і раніше мешкав у Донецьку. Тут він кулеметник.

А ще один із фігурантів сюжету для НТВ,  Дмітрій Колєсников із псевдо Колєсо. Він воює на Донбасі з 2014 року. Колєсніков з Барнаула, що в Алтайському краї. Він є членом партії лімонова з 1999 року. У 2006 році відсидів два роки в колонії за побиття поліцейських.

Дмітрій Колєсніков

Він не вперше в Україні – брав участь в окупації Криму, а потім поїхав на Донбас, служив в ополченні Слов’янська та приймав участь у боях за Дебальцеве. Колесніков в складі групи з 40 чоловік заснували підрозділ «Харьковськая республика», який мав окупувати Харківщину, але все обмежилось заявами. Під час боїв за Мар’їнку у 2015 році отримав поранення в голову.

Соцмережі фігурантів та їхніх родичів:

Алєксей Черніков: ВКонтакті

Андрєй Бойко: ВКонтакті, мати Елєна Бойко – ВКонтакті, Однокласники,  цивільна дружина Ольга Онопченко – ВКонтакті, Instagram

Дмітрій Романов: ВКонтакті, Telegram: @demetrcelsus, Steam

Роман Бактіміров: ВКонтакті, Однокласники

Дмітрій Шаталов: ВКонтакті, Однокласники, матір Светлана Саленко – Однокласники.

 

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.