Суд не дозволив знести сумнівний ЖК на Малоголосківській

08 Липня 2022

Візуалізація забудови

Господарський суд Львівської області не дозволив знести незавершене будівництво багатоповерхівки на вул. Малоголосківській, 12-Б у Львові.

Джерело: рішення судді Олени Щигельської, оприлюднене в реєстрі 6 липня.

Львівська міськрада позивалась ТОВ «МС-МК 8», яка на орендованій в міста ділянці площею 26 «соток» зводить ЖК «Deluxe-2». Передбачалося, що компанія збудує багатоповерхівку висотою 33,7 метри із максимальним відсотком забудови ділянки 27%.

Майбутній вигляд ЖК «Deluxe-2». Фото з сайту ЛУН

Але у 2020 році через порушення виконавчий комітет скасував забудовникові містобудівні умови та обмеження.

Влітку 2020-го під час обстеження виявили, що одну зі сторін будівлі розмістили безпосередньо на межі відведеної ділянки, без відступу, та вийшовши одним кутом за межу приблизно на 10 сантиметрів. Навколо частини даної земельної ділянки встановили паркан, яким самовільно захопили суміжні комунальні землі.

На думку міськради, загалом «МС-МК 8» відхилився від затверджених МУО, захопив землі комунальної власності, зменшив відповідні протипожежні проїзди, що є грубим порушенням у сфері будівництва. Оскільки конструктивні елементи будинку є несучими, тому перебудова неможлива – хіба знесення будови як самочинної, ще й за рахунок забудовника.

Вигляд забудови у червні. Скрін з сайту ЛУН

Забудовник у суді заявив, що має містобудівні умови (їхнє скасування фірма успішно оскаржила в суді), дозволи на проведення робіт, а тому це не самочинне будівництво. Крім того, в акті вказано, що обміри об`єкту будівництва та паркану здійснив сертифікований інженер-геодезист, однак не зазначили, коли саме проводилися ці обміри, не долучили копію його свідоцтва, документи про повірку його приладів тощо.

І взагалі, забудовника не попередили про таку перевірку, і де докази, що паркан встановив «МС-МК 8», і що саме він є його власником.

Думка судді

Як пояснив суд, самочинне будівництво може мати місце у трьох випадках:

– будівництво на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети;

– без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту;

– з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Отже, міськрада передавала ділянку для будівництва ЖК в оренду, є чинні МУО та дозволи, і на думку суду, правильними є зауваження щодо геодезиста і його вимірювань. Крім того, на обстеження не покликали «МС-МК 8», а це «порушує права відповідача, оскільки його позбавлено можливості надати пояснення при проведенні вказаного обстеження».

«Матеріали справи не містять належних та допустимих доказів як істотного порушення забудовником будівельних норм і правил, так і доказів неможливості перебудови об`єкту будівництва, суд дійшов висновку про те, що не можна трактувати таку діяльність відповідача як самочинну», – вирішила суддя.

Власником компанії «МС-МК 8» є Андрій Мазур. Він протягом 2016-2019 років очолював компанію «МС Імперіал», яка побудувала житловий комплекс «Хмельницький парк» на самовільно захопленій ділянці (вул. Богдана Хмельницького, 230а). У 2017 році суд дозволив Львівській міській раді та забудовнику укласти мирову угоду та узаконити будівництво. Згідно з нею, компанія зобов’язалася передати міській раді 39 квартир.