Забудовник через суд змушує міськраду розглянути видачу МУО на забудову в Брюховичах

27 Червня 2022

Минулорічна візуалізація забудови в Брюховичах

Львівський окружний адміністративний суд зобов`язав виконком Львівської міської ради розглянути заяву ТОВ «Перформенс 2» про надання містобудівних умов та обмежень для будівництва житлового комплексу у Брюховичах.

Джерело: рішення суду від 21 червня 2022 року.

Мова йде про будівництво двосекційного багатоквартирного житлового будинку з підземним паркінгом по вул. Курортний проїзд.

Місце, де планують забудову

Нагадаємо, влітку 2021 року виконком не розглянув видачу цих МУО – питання перенесли «з метою детальнішого доопрацювання». Передбачалась 5-поверхова забудова, загалом – 55 квартир із відсотком забудови землі – 45%. До речі, поруч компанія «Перформенс» вже звела шестиповерхівку, яку дозволили раніше.

Будівля під номером 1 зліва вже збудована, червоними лініями відмічено проєктований будинок на дві секції – номер 2, на останній під номером 3 – МУО ще не видавали

Згідно із генпланом Брюхович, земля розташована на території садибної забудови, де не передбачено будівництво багатоквартирних будинків. Втім в проєкті МУО вказано, що функціональне призначення земельних ділянок – проєктована територія житлової багатоквартирної забудови. А також є детальний план території, який дозволяє тут багатоповерхівки, – про це йшлось на засіданні містобудівної ради, яке відбувалось минулоріч.

На містобудівній раді також обговорювали недотримання ДБН щодо максимальної висоти в 15 метрів для селищ і про те, що слід зменшити масштаб споруд та додати паркомісць. Кілька членів містобудівної ради висловили сумніви щодо забудови Брюхович багатоповерховим житлом, оскільки дачне, курортне містечко перетвориться «не ясно на що». Але деякі члени ради навпаки підтримали забудову багатоповерховим житлом, бо такі ЖК у Брюховичах вже будували. В результаті архітектурно-містобудівна рада погодила це питання 8 голосами «за», двоє виступили проти, ще п’ятеро утримались.

Мотивація суду

В суді стало відомо про те, що забудовника разом із управлінням екології просили здійснити обстеження зелених насаджень на ділянці проєктування та повідомити про їхній стан, кількість дерев, що рекомендовано до видалення та кількість дерев, що буде збережено.

Крім того, представник міськради повідомив, що на сусідню ділянку є ще один заявник із намірами багатоквартирного будівництва. Так як ділянки межують, рекомендували при проєктуванні врахувати і його інтереси та повідомити управління архітектури та урбаністики про вирішення усіх спірних питань. На ці питання управління відповідей не отримало.

На думку позивача, законом не передбачається обов`язковість такого обстеження перед видачею МУО.

Суд встановив, що уповноважений орган протягом 10 робочих днів з дня реєстрації заяви про надання МУО повинен прийняти одне з можливих рішень: або надати дозвіл, або відмовити. В даному випадку не було ні одного, ні другого. Отже, поведінка міськради не може вважатися правомірною.

Суд вирішив позовну заяву забудовника задовольнити, визнати протиправною бездіяльність виконкому і зобов’язав його все-таки розглянути це питання.

Про забудовників

Раніше ТОВ «Перформенс 2» було засноване двома компаніями, серед бенефіціарів яких були Андрій Худо, Юрій Назарук, Дмитро Герасімов з «Холдингу емоцій «!Фест» та інші.

Але у грудні 2021 року єдиним власником став Семен Коритов – до того, у 2021 році, вже також був співвласником цієї фірми. А також раніше володів частками в обслуговуючому кооперативі «Джаст Девелопмент», ТОВ «ДМ Консалтинг Груп», був власником ТОВ «Джей Ді-Хісторі», ТОВ «Перформенс».