Суд заборонив діяльність партії «Ліва опозиція»

16 Червня 2022

Фото times.zt.ua

Восьмий апеляційний адміністративний суд, який розташований у Львові, 16 червня заборонив діяльність політичної партії «Ліва опозиція» за позовом Міністерства юстиції України.

Раніше ухвалою суд забезпечив позов Мін’юсту шляхом заборони політичній партії «Ліва опозиція» та її регіональним організаціям здійснювати фінансові операції, а банківським установам встановлено заборону проводити видаткові операції партії до вирішення справи по суті.

Засідання відбулося за зачиненими дверима, без присутності медіа та громадськості через триваючий карантин.

Партія створена майже 9 років тому, до 2018 року називалась «Нова держава». У 2015 році, після заборони Комуністичної партії, комуністи вирішили балотуватись на місцевих виборах від цієї партії, яка потім увішла в створений у червні 2015 рух «Ліва опозиція». З 2016 року і досі керівником «Лівою опозиції» є Герасименко Євген. Людина з таким же іменем є співзасновником та керівником ГО «Спілка юристів-демократів України», яке зареєстроване в одному будинку з партією.

Нагадаємо, сьогоднішнє засідання у справі заборони «Опозиційна платформа – за життя» перенесли на 20 червня. Як стало відомо пізніше, в засіданні брав участь за допомогою відеозв’язку представник ОПЖЗ. Раніше також перенесли засідання у справі партії Наталії Вітренко «Прогресивна соціалістична партія України», яка подала зустрічний позов.

Тож, загалом наразі вже є вісім партій, діяльність яких заборонив Восьмий апеляційний адміністративний суд. Так, раніше:

8 червня суд заборонив діяльність «Опозиційного блоку»,

13 червня – «Соціалісти» і «Справедливості та розвитку»,

14 червня – «Наші», «Держава», «Блок Володимира Сальдо»,

15 червня – «Соціалістична партія України».

Усе майно майно, кошти та інші активи цих партій та їхніх осередків в регіонах суд вирішив передати у власність держави. Рішення ще можуть бути оскаржені у Верховному Суді.

Нагадаємо, 20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупиняється діяльність низки політичних партій, а саме: «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Наші», «Блок Володимира Сальдо».

А 14 травня президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Наприклад, відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України. Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.