Львівський суд переніс справу про заборону ОПЗЖ, не допустивши на засідання журналістів

16 Червня 2022

Зображення з сайту Цензор.Нет

Восьмий апеляційний адміністративний суд, який розташований у Львові, 16 червня переніс засідання щодо заборони політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» за позовом Міністерства юстиції України на 20 червня.

Раніше, у травні, ухвалою забезпечено позов Мін’юсту шляхом заборони ОПЗЖ здійснювати фінансові операції, а банківським установам встановлено заборону проводити видаткові операції партії до вирішення справи по суті.

Засідання відбулося за зачиненими дверима, оскільки не допустили журналістів «Наші гроші. Львів» і телеканалу «Перший Західний», представників Руху «Чесно» та «Опора» через карантин. Причину перенесення засідання наразі не повідомили. Як стало відомо пізніше, в засіданні брав участь за допомогою відеозв’язку представник ОПЖЗ.

Партія «Опозиційна платформа – за життя» зареєстрована понад 22 роки тому і до 2019 року мала інші назви: спочатку «Центр», потім – «За життя». Влітку 2018 року до очолюваної тоді Вадимом Рабіновичем партії «За життя» вступив лідер руху «Український вибір», кум путіна і підозрюваний у держзраді Віктор Медведчук. У 2019 році партію очолив Юрій Бойко, а одним із підписантів став Віктор Медведчук. У лютому Медведчук втік з-під домашнього арешту, але 12 квітня його зловили.

Тож, загалом наразі вже є сім партій, діяльність яких заборонив Восьмий апеляційний адміністративний суд. Так, раніше:

8 червня суд заборонив діяльність «Опозиційного блоку»,

13 червня – «Соціалісти» і «Справедливості та розвитку»,

14 червня – «Наші», «Держава», «Блок Володимира Сальдо»,

15 червня – «Соціалістична партія України».

Усе майно майно, кошти та інші активи цих партій та їхніх осередків в регіонах суд вирішив передати у власність держави. Рішення ще можуть бути оскаржені у Верховному Суді.

Щодо «Прогресивної соціалістичної партії України», керівником і співзасновником якої є Наталія Вітренко, то вона подала зустрічний позов, а тому засідання теж перенесли.

Нагадаємо, 20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупиняється діяльність низки політичних партій, а саме: «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Наші», «Блок Володимира Сальдо».

А 14 травня президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Наприклад, відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України. Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.