Підозрюваному у розкраданні гуманітарної допомоги львів’янину призначили 2 млн грн застави

15 Червня 2022

Фото СБУ

Служба безпеки України заявила про викриття схеми розкрадання гуманітарної допомоги у Львівській області. За даними СБУ, вилучили близько 3000 бронежилетів вартістю понад 25 млн грн.

Згідно з версією слідства, схему організував 42-річний керівник одного з рекламних холдингів України. Він нібито разом із спільниками завозив продукцію військового призначення (бронежилети) в Україну під виглядом гуманітарної допомоги, а потім продавав їх в інтернеті по 10 тис. грн за штуку. Також правоохоронці раніше затримали одного з учасників цієї схеми, під час продажу чергової партії на загальну суму близько 500 тис. гривень.

Силовики не називають імені 42-річного підозрюваного, але як стало відомо «Наші гроші. Львів», мова йде про Віталія Соболевського, засновника рекламного агентства Vitamin ADV. У червні в офісі компанії у Львові проводили обшук. Ми намагались отримати його коментар, однак він не вийшов на зв’язок. Ми також звернулись до Ореста Загорського, акаунт-директора компанії, але він повідомив, що у відрядженні і надати інформацію чи сконтактувати із Соболевським не може.

Фото з обшуків офісу компанії, надане джерелом редакції

На момент публікації Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Західного регіону повідомила, що підозрюваному обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення майже 2 млн грн застави.

Знайдені 3 тис. бронежилетів після експертизи обіцяють передати на потреби ЗСУ. Також Соболевському оголошено про підозру за ст. 201-2 ККУ (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги). Ця  стаття передбачає від п’яти до семи років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна).

«Щоб отримати дозвільні документи для безперешкодного перевезення амуніції через кордон, ділки вводили в оману посадових осіб ЗСУ. Зокрема, приймали гарантійні листи від військової частини та ввозили спорядження. А потім замість безоплатної передачі на потреби ЗСУ продавали товари, отримуючи прибуток», – повідомляє СБУ.

Хто такий Віталій Соболевський

Віталій Соболевський є засновником рекламного агентства Vitamin ADV. Він є власником кількох компаній ПП «Кіностудія ВТМН», ТОВ «Вітамін філм студіо» та ПП «Рекламна компанія вітамін». Наприкінці квітня 2022 року став співзасновником ТОВ «Червона калина броня» разом із Ігорем Дулиним. Основною спеціалізацією компанії є виробництво захисного спорядження.

Також студія Соболевського раніше фігурувала у публікаціях «Наші гроші. Львів». Компанія отримала майже 6 млн грн від Славської селищної ради на рекламні кампанії з популяризації туризму. За деякими із контрактів неможливо було визначити обсяги робіт, а деякі мають сумнівну доцільність. Наприклад, просування селища на маловідомих сайтах за чверть мільйона гривень.