Діяльність партії Мураєва офіційно заборонив суд

14 Червня 2022

Євгеній Мураєв, фото з сайту 24 каналу

Восьмий апеляційний адміністративний суд сьогодні, 14 червня, заборонив діяльність проросійської політичної партії «Наші», керівником якої є Євгеній Мураєв. Заборону встановили за позовом Міністерства юстиції України.

Ще вже четверта партія, діяльність якої заборонив Восьмий апеляційний адміністративний суд. Так, 8 червня суд заборонив діяльність «Опозиційного блоку», а 13 червня – «Соціалісти» і «Справедливості та розвитку».

Суд також вирішив передати майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших утворень у власність держави. Рішення ще може бути оскаржене у Верховному Суді.

Журналістку редакції «Наші гроші. Львів» та представників Руху «Чесно» та «Опора» на засідання не допустили через коронавірус, хоча ще вчора під час засідань щодо інших партій вони змогли бути присутніми.

Сьогодні Восьмий апеляційний адміністративний суд також розглядатиме справи щодо заборони партій «Прогресивна соціалістична партія України», «Держава» і «Блоку Володимира Сальдо». На завтра, 15 червня, призначено засідання щодо «Соціалістичної партії України».

Про партію

Партія «Наші» створена сім років тому. Керівником партії є Мураєв Євгеній – проросійський політик, який був депутатом Харківської облради, головою Зміївської райдержадміністрації на Харківщині, народним депутатом, в тому числі від Партії регіонів. У 2019 році балотувався на посаду президента України від партії «Наші». Відомий як власник телеканалів «NewsOne» (вже продав) та «Наш».

25 лютого 2022 року Євгеній Мураєв зазначив, що Україні доведеться капітулювати і він давно пропонував дати воду в Крим та розійтися мирно з невизнаними самопроголошеними республіками на Донеччині і Луганщині. Перед тим розвідка Великої Британії стверджувала, що саме Мураєва росія хоче зробити новим керівником уряду України, змістивши чинну владу. Після початку повномаштабного нападу росії на Україну невідомо, де саме зараз знаходиться Мураєв.

Довідка

20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупиняється діяльність низки політичних партій, а саме: «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Наші», «Блок Володимира Сальдо».

А 14 травня президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Наприклад, відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України. Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.