Львівські судді заборонили діяльність ще однієї проросійської партії

13 Червня 2022

Фото Наші гроші. Львів

Восьмий апеляційний адміністративний суд сьогодні, 13 червня, заборонив діяльність ще однієї політичної партії – «Справедливості та розвитку», частково задовольнивши адміністративний позов Міністерства юстиції України. Підставами для цього стали, зокрема, інтернет-петиції та наявність в списку «Миротворця» одного із її засновників.

Ще вже третя партія, діяльність якої заборонив Восьмий апеляційний адміністративний суд. Так, 8 червня суд заборонив діяльність «Опозиційного блоку», а раніше сьогодні – «Соціалісти».

Суд також вирішив передати майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших утворень у власність держави. Рішення ще може бути оскаржене у Верховному Суді.

Представник політичної партії «Справедливості та розвитку» на засіданні присутнім не був, але суд «вжив всіх заходів, щоб відповідач був повідомлений».

Як повідомила під час засідання суду представниця позивача із відділу судової роботи Західного міжрегіонального управління юстиції Мін’юсту Христина Ган, Микола Іcаєв, попередній керівник партії «Справедливості та розвитку» та її співзасновник, шляхом публікації петицій виступав за надання російській мові статусу державної, негайне закриття біологічних лабораторій, секретних в’язниць СБУ, «відновлення справжньої назви нашої країни – Русь» тощо. За її словами, крім того, на сайті «Миротворець» Ісаєв зазначений як провокатор, посібник терористів та окупантів.

Представниця СБУ Анастасія Сучкова, яка була присутня онлайн, повністю підтримала позов Мін’юсту.

Про партію

Партія «Справедливості та розвитку» зареєстрована ще в 1998 році. Попередня назва – Всеукраїнська чорнобильська народна партія «За добробут та соціальний захист населення». Як повідомляє Рух «Чесно», цієї партії немає у березневому рішенні РНБО, хоча позов щодо її ліквідації Міністерство юстиції направило до суду разом із документами по всіх партіях зі списку Радбезу. З моменту заснування і по 2007 рік партія неодноразово брала участь у парламентських виборах, але у всіх випадках у блоці з іншими партіями. Що ж до місцевого рівня, то схоже, що найбільшим успіхом для партії було отримання п’яти мандатів у Житомирській обласній раді. З 2018 року керівником партії є Олексій Шевченко.

Завтра, 14 червня, Восьмий апеляційний адміністративний суд розглядатиме справи щодо заборони партій «Прогресивна соціалістична партія України», «Наші», «Держава» і «Блоку Володимира Сальдо».

Довідка

20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупиняється діяльність низки політичних партій, а саме: «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Наші», «Блок Володимира Сальдо».

А 14 травня президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Наприклад, відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України. Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.