Виконком втретє не погодив нову чергу будівництва на сихівських ставках

09 Червня 2022

Фото забудови із сайту ЛУН

Виконавчий комітет Львівської міської ради сьогодні, 9 червня, не погодив будівництво ще однієї багатоповерхівки на вул. Зеленій, 273.

Йдеться про житловий комплекс «Старий Сихів». Він вже має збудовані п’ять десятиповерхових будівель (які фактично об’єднані у дві довгі багатоповерхівки). А на виконком винесли проєкт МУО шостого багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими громадськими приміщеннями та підземною автостоянкою.

Проєктований шостий будинок в ЖК, зображення з сайту ЛУН

Раніше, у 2020-2021 роках виконком також не підтримував цю забудову. Тепер, як повідомив під час засідання головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, суд зобов’язав міськраду прийняти рішення щодо даного питання. В результаті сьогодні члени виконкому знову не проголосували «за».

Осушені водойми

Як раніше писали «НГ. Львів», у 2014 році фірма «Спорт-Рекреація» отримала в оренду на 5 років дві ділянки на вул. Зеленій, 273, де знаходяться сихівські ставки. Тут компанія повинна була облаштувати два озера та побудувати тимчасовий заклад харчування. У договорах оренди забороняли самовільну забудову землі.

Але вже у 2015 році фірма отримала від управління архітектури міської ради перші МУО на будівництво багатоповерхівок з громадськими приміщеннями. А наступного року − містобудівні умови та обмеження на будівництво ще чотирьох багатоповерхівок на іншій ділянці.

У 2016 році Львівська міська рада намагалася через суд повернути дві земельні ділянки, однак безуспішно. В результаті під час будівництва житлового будинку в 2017 році забудовник осушив дві водойми. Він проігнорував вимоги про усунення порушень від Сихівської районної адміністрації та управління природних ресурсів Львівської міськради.

Вперше із наміром добудувати шостий будинок «Спорт-рекреація» звернулось ще в жовтні 2020 року. На тодішньому засіданні заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач зазначив, що «на жаль, від тієї назви тільки саме слово «спорт» залишилося більше нічого». «За» видачу МУО не проголосував жодний член виконавчого комітету.

Тоді забудовник звернувся до суду, який став на бік забудовника у двох інстанціях. Першій та апеляційній. Наприклад, суддя адміністративного суду Олександр Коморний зазначив, що відмова виконкому не має жодних підстав. Компанія хоче добудувати останній шостий будинок на підставі договорів оренди від 2019 року. Їх підписали на п’ять років для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Хоча у квітні апеляційний зобов’язав міську раду видати містобудівні умови на шостий будинок, ЛМР вирішила оскаржити рішення у Верховному Суді. У вересні відкрили касаційне провадження. Ймовірно, саме цей суд зобов’язав міськраду знову розглянути можливість будівництва, але ми не можемо це перевірити, оскільки доступ до судового реєстру закритий через війну.

Львівське підприємство «Спорт-Рекреація» зареєстроване 2004 року. Його власниками є непублічні Василь Грималяк, Тетяна Борис і Тарас Герега.